Kremls talesman i intervju om presidenten och världen: Putin gillar hundar och nätsurfar aldrig – och Ryssland har fler vänner än ovänner | Utrikes


Intervjuer med de högsta makthavarna i Ryssland är så ovanliga att det är en mediehändelse då Kremls talesman Dmitrij Peskov i en stor intervju svarar på frågor i Argumenti i fakti.

Argumenti i fakti är en av de mest lästa tidskrifterna i Ryssland och de tidigare Sovjetrepublikerna och beräknas ha mellan två och sju miljoner läsare. Tidskriften ges ut en gång per vecka och ägs av staden Moskva.

Den 53-årige Peskov har varit president Vladimir Putins presstalesman sedan 2012. Han talar i intervjun bland annat om förhållandet till andra länder, om internet och om frågor som rör Putin som person.

Hellre hund än katt

Om Putin berättar Peskov bland annat att presidenten alltid har något sällskapsdjur, och att han föredrar hundar framom katter.

Putin kör gärna olika fordon då han får en chans. Enligt Peskov hindrar arbetet ofta presidenten att sätta sig bakom ratten, och därför njuter han av de möjligheter han får.

Nyligen var Putin på semester i Sibirien tillsammans med försvarsminister Sergej Sjojgu, då körde presidenten bandvagn iklädd specialdesignade fritidskläder.

Putin är ointresserad av mode, använder samma kostymer och skjortor gång på gång och klär sig enligt den omgivning han rör sig i.

– Kostym och skor passar inte på tajgan, där är kallt, säger Peskov.

Vladimir Putin i Sibirien den 21 mars 2021.
Vladimir Putin i Sibirien den 21 mars 2021.
Vladimir Putin i Sibirien den 21 mars 2021.
Bild: STELLA Pictures / ddp
Vladimir Putin,Ryssland

Vad gäller mat är Putin anspråkslös och inte alls krånglig. Han äter allt men undviker mjölmat.

På fritiden läser presidenten mest litteratur om historia. Han tittar ibland på tv på tyska och engelska och tar regelbundet lektioner i engelska. Hans tyska är flytande efter åren som spion i DDR.

Däremot använder Vladimir Putin inte internet eller sociala medier. Han får enligt Dmitrij Peskov all information han behöver av sina medarbetare.

– De ungdomar som håller till på sociala medier träffar Putin på riktigt, och det gör han ofta, säger Peskov.

Många vänner utomlands

Ryssland har flera vänner än ovänner bland världens stater, säger Peskov och nämner bland annat Kina, Indien, de flesta tidigare Sovjetrepubliker och många länder i Afrika och Sydamerika.

Däremot är det knackigt i kontakten mellan Ryssland och USA, särskilt efter att president Joe Biden kallade Putin mördare.

Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov är Ryssland fortfarande öppet för dialog med USA även om det finns få områden där man har någon som helst samsyn.

– Vi är beredda att tala med USA om de områden som är nyttiga för oss, säger Peskov.

Just nu är läget låst och Ryssland har kallat hem sin USA-ambassadör för konsultationer. Men kan det leda till brutna diplomatiska förbindelser, något som vore ytterst allvarligt?

– Jag vill inte tala om extrema scenarier, men inget tillåter USA att tala maktspråk med Ryssland, säger Peskov.

Han säger att förhållandet måste återupplivas och ländernas ledare ska börja tala med varandra.

Allt är som vanligt Ukrainas fel

När det gäller Rysslands grannland Ukraina och avsaknaden av dialog i den riktningen skyller Peskov som vanligt allt på Ukraina.

Peskov låter förstå att Ryssland gör sitt för att få till stånd samarbete kring det krigsdrabbade Donbass-området i östra Ukraina.

Kremls talesman Dmitrij Peskov i  Moskva den 11 mars 2021.
Kremls talesman Dmitrij Peskov i Moskva den 11 mars 2021.
Kremls talesman Dmitrij Peskov i Moskva den 11 mars 2021.
Bild: /All Over Press
Ryssland,Dmitrij Peskov

Han säger att det är omöjligt eftersom Kiev anser att Minsk-processen för fred är död.

Inte en enda av de tolv avtalspunkterna i avtalet från 2014 och 2015 har uppfyllts av någon av parterna, inte heller av Ryssland.

Den senaste tiden har det kommit allt mera alarmerande nyheter om ökade krigshandlingar i Donbass.

Peskov får frågan om Ryssland kan tänkas träda in med militärt stöd till de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk eftersom så många av dem som bor där är ryska medborgare. Ryssland har frikostigt gett ryska pass till invånarna i krigsområdet.

– Vi hoppas innerligt att ingen går till sådan vettlöshet. Vi hoppas väldigt på det. Det finns inget mera att säga.

Uttalandet kan uppfattas som hotfullt och låter påskina att det inte beror på Ryssland om striderna åter blir hårdare.

Enligt Peskov finns det inget annat än Minsk-processen att falla tillbaka på och om den inte följs är det farligt.

Vidkänns inte tryck på Belarus

Belarus lever i ett skrangligt statsförbund med Ryssland och under de omfattande protesterna efter det riggade presidentvalet i augusti i fjol har Ryssland öppet stött president Aleksandr Lukasjenko.

Ryssland har den senaste tiden bland annat gett stora krediter till Belarus. Det förekommer spekulationer kring att Ryssland kräver motprestationer för stödet.

– Lukasjenko har inte lovat Ryssland något, han är ledare för en suverän stat och ingen annan än hans eget folk kan avkräva honom något, säger Peskov.

Han konstaterar emellertid att en tätare integration mellan länderna vore i vardera folkens intresse.

Snart ska Putin resa igen

President Putins bästa utländska vänner, Gerhard Schröder och Silvio Berlusconi, är inte längre vid makten.

Dmitrij Peskov säger att Xi Jinping i Kina, Narendra Modi i Indien, och Aleksandr Lukasenko i Belarus hör till de utländska politiker som Putin nu gärna umgås med.

– Det finns också många andra som Putin har förtroende för, säger Peskov.

Det är oklart när Putin åter kommer att resa utomlands. Han har nu fått sin första Covid19 -vaccination och många inbjudningar ligger och väntar på bättre tider.

Det ryska Sputnik V-vaccinet registrerades i Ryssland under namnet Гам-КОВИД-Вак.
Putin har vaccinerats med det ryska Sputnik V-vaccinet.
Det ryska Sputnik V-vaccinet registrerades i Ryssland under namnet Гам-КОВИД-Вак.
Bild: AFP / Lehtikuva
coronavaccin,Gam-COVID-Vac,coronavirus,Sputnik V

Så länge coronaläget är svårt kommer Putin att resa bara inom Ryssland. Så snart han har fått den andra vaccinationen kommer han åter att resa vitt och brett i hemlandet.

Kortfattat om Navalnyj

Dmitrij Peskov kommenterade helt kort oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs fängelsedom med att säga att samma lagar måste gälla för honom som för alla andra.

I artikeln i Argumenti i fakti finns inget om den behandling Navalnyj utsätts för i fängelset. Det finns uppgifter om att han bland annat torteras genom väckning varje timme och om att han inte får den medicin han behöver.

Sociala medier i motvind

Ryssland har gång på gång hotat sociala medier med nedstängning då de inte svarat på de krav som den ryska övervakningsmyndigheten har ställt.

Senast har Twitter hotats, tidigare gällde restriktionerna Telegram och LinkedIn är sedan länge blockerad i Ryssland.

– Den som inte vill följa våra regler kan inte arbeta hos oss, säger Peskov.

Han hävdar att de stora sociala medierna används av stater i väst som instrument för antirysk verksamhet. De vill enligt Peskov utan kontroll ha tillgång till alla möjliga marknader.

Han säger att ingen vill stänga de utländska medierna, men om företagen inte följer Rysslands regler är det oundvikligt.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply