“Kurvan är knäckt” säger Danmarks hälsominister – efter en brant ökning i en månad sjunker siffrorna äntligen | Utrikes


För en månad sedan fick Köpenhamnområdet strängare coronarestriktioner igen, då coronakurvan pekade brant uppåt. Nu sjunker siffrorna igen.

– Kurvan är knäckt, tack alla som gjort en insats för att bryta smittokedjorna, skriver Danmarks hälsominister Magnus Heunicke på Twitter i dag.

Han bifogar en kurva över kontakttalet – siffran som visar hur många personer varje smittad i medeltal smittar vidare – och som nu ligger på 0,8, samma nivå som i somras innan höstens smittspridning tog fart.

Hoppa över Twitterpostning

Danmark har nu 116 smittade per 100 000 invånare för de senaste två veckorna, vilket är klart mer än de andra nordiska länderna – men siffran har sjunkit den senaste veckan.

Munskydd på restaurangerna som stänger klockan 22

Det är nu en månad sedan samma Magnus Heunicke meddelade om skärpta regler för Köpenhamn med omnejd där den största smittoökningen då fanns.

– Vi sänker församlingsförbudet från 100 till 50 för evenemang. Öppningstider för restauranger begränsas. Och vi vill uppmuntra alla att hålla avstånd i det offentliga rummet. Det gäller överallt, också på restauranger, när man står i kö på en bar, när man går på museum, när man går på tivoli, när man går till supermarketen.

"Här använder vi munskydd - tack för att du reser med omtanke". Munskydd är obligatoriska bland annat i kollektivtrafiken i Köpenhamn.
“Här använder vi munskydd – tack för att du reser med omtanke”. Munskydd är tills vidare obligatoriska bland annat i kollektivtrafiken i Köpenhamn.
“Här använder vi munskydd – tack för att du reser med omtanke”. Munskydd är obligatoriska bland annat i kollektivtrafiken i Köpenhamn.
Bild: imago images/Dean Pictures/ All Over Press
Danmark,coronavirus,Munskydd

De strängare restriktionerna i den danska huvudstadsregionen skulle först räcka i fjorton dagar, men när coronatalen fortsatte öka skärptes de i stället ytterligare.

Just nu ska Köpenhamnsborna ha munskydd inte bara i kollektivtrafiken utan också på restaurang, och både krogar och privata fester måste stänga senast klockan 22.

De här restriktionerna gäller åtminstone nästa vecka ut, till den 18 oktober, i väntan på nya besked.

“Hoppas samhället inte stänger ner igen”

Men sedan några dagar tillbaka har smittfallen alltså mattats av. På Köpenhamns gator är inställningen att de nya restriktionerna har hjälpt.

Claus Martin Nielsen hoppas siffrorna blir bättre, för han är orolig att samhället ska behöva stänga ner lika mycket som det gjorde i våras.

– Jag hoppas att samhället inte behöver stänga ner igen, så jo, lite bekymrad är jag, säger Nielsen.

Nanna Jackson tycker det varit lite av och an både med restriktionerna och med munskyddet som ska av och på beroende på om man sitter eller står i restaurangen, men tror det haft effekt.

– Så länge folk håller ut så tror jag att coronaläget kan bli bättre, men problemet är ju att man inte kan få alla att göra allt, dessvärre.

Vården har inte överbelastats

Danmark har flera exempel på att man lyckats bekämpa och slå ner lokal smittspridning, bland annat efter ett stort utbrott i Århus i slutet av sommaren.

I dag, tisdag, rapporterade Danmark om 322 nya coronafall, vilket är det lägsta talet sedan början av september. Som värst, i mitten av september, var siffran uppe i 670 nya fall på en dag.

Det är för tidigt att säga om de senaste dagarnas avmattning är bestående, och också för tidigt att säga vad den beror på.

Ungdomar går på en gata med många parkerade cyklar. De bär munskydd.
Coronasmittan sprider sig främst bland unga just nu.
Ungdomar går på en gata med många parkerade cyklar. De bär munskydd.
Bild: imago images/Dean Pictures/ All Over Press
Danmark,coronavirus

Precis som i många andra länder är det i Danmark främst de unga som varit smittade nu, och smittan har inte inneburit en stor belastning för intensivvården.

De intagna på sjukhus har i flera veckor legat kring strax över 100, och bland dem har omkring 20 varit intagna för intensivvård.

Mette Frederiksen: Vintern är på väg

När statsminister Mette Frederiksen höll tal vid Folketingets öppning i dag påminde hon danskarna om att Danmark hittills har lyckats bromsa smittan innan den fått för hårt fäste.

– Nya restriktioner har dessvärre varit nödvändiga, så är det i många länder i Europa. Men Danmark har styr på epidemin, vi är inte minst ett av de länder i världen som testar allra mest. Men vintern är på väg, nu behöver vi allas insats igen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen den 18 september 2020.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen påminner om att pandemin inte är över.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen den 18 september 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva
Mette Frederiksen

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply