Läkare och sjukskötare skickas till Åland från Åbo – personalen har frivilligt anmält sitt intresse att åka | Åboland


Snart åker läkare och sjukskötare från Egentliga Finland till Åland för att hjälpa sjukvården där. Det här är en relativt bekant rutin för sjukvårdsdistriktet, och språket ska inte vålla några problem.

De strängare bestämmelserna gällande gränserna till Sverige gör att viktig hälsovårdspersonal inte kan ta sig till sina arbetsplatser på Åland. Därför ska sjukvårdspersonal från fastlandet skickas till Åland för att säkra vården där.

Planerna för att skicka över personal inleddes redan för några veckor sedan, konstaterar Mikko Pietilä, chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

– Chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen vid ÅHS tog kontakt och frågade oss ifall vi kunde ha en reserv med sjukskötare och läkare som vi kunde skicka till Åland, som också kan tala svenska.

Profilbild på chefsöverläkare Mikko Pietilä.
Mikko Pietilä.
Profilbild på chefsöverläkare Mikko Pietilä.
Bild: Yle/ Marie Söderman
Åbo universitetscentralsjukhus,coronavirus,COVID-19,Mikko Pietilä

Regeringens beslut kom ändå mycket hastigt för sjukvårdsdistriktet. Behovet för extra sjukvårdspersonal på Åland ska kartläggas, men ännu har det inte klarnat hur många läkare och sjukskötare som behövs.

Många i personalen ställer upp frivilligt

Det handlar om frivillig vårdpersonal som anmält sitt intresse som kommer att åka från Åbo till Åland. Och frivilliga ser det ut att finnas gott om tillsvidare. Redan innan det stod klart hur många anestesiläkare som skulle behöva skickas till Åland, hade tolv anestesiläkare anmält sig som frivilliga att åka.

– Jag tror att vi kommer att hitta många läkare och sjukskötare som också vill göra det här frivilligt.

Enligt Pietilä är det överläkaren som bestämmer vilka från personalen som åker till Åland.

– Vi har färdighet att skicka läkare och det är det viktigaste, samt att man gör det frivilligt.

Jag känner inte alla läkare och sjukskötare personligen men om de är frivilliga har jag ingen tvivel om att de inte kunde tala svenska.

Pietilä betonar att det är frågan om människor som gör det frivilligt. Men om det inte ordnar sig på det sättet måste man tänka om.

– Vi måste också se vad lagen säger gällande vem vi kan skicka. Det finns fortfarande en del frågetecken men jag är säker på att vi klarar det här.

Reaktionen bland läkarna och sjukskötarna har varit lugn. Pietilä säger att det här inte skapat någon större oro.

Potilas Turun TYKS sairaalassa , teho-osastolla.
Arkivbild.
Potilas Turun TYKS sairaalassa , teho-osastolla.
Bild: Markku Rantala / Yle

Ingen ny situation för sjukvårdsdistriktet

Att skicka personal till Åland är dessutom inte obekant för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. De har haft liknande kontrakt tidigare.

Det här är inget nytt. Vi har läkare som åker till Åland, arbetar där, och kommer tillbaka. Det är ganska vanligt.

På Åland är man orolig över att den personal som kommer dit från fastlandet inte har en tillräckligt bra svenska och att ålänningarna inte ska kunna få den svenska betjäning de är vana vid.

– Jag känner inte alla läkare och sjukskötare personligen men om de är frivilliga har jag ingen tvivel om att de inte kunde tala svenska. De kommer att klara sig där.

Dessutom har flera av de som anmält sig som frivilliga tidigare arbetat på Åland.

– Jag vill undvika politisering. Det här är hälsovård, inte politik, säger Pietilä.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply