Läkaren Petra Ingvesback såg sin arbetsplats bli covid-sjukhus – smittats också själv | Österbotten


På söndag har det gått ett år sedan det första italienska fallet av covid-19 konstaterades, det vill säga den första officiella personen som smittades i Italien och inte utomlands. Italien blev därefter det värst drabbade landet i Europa av pandemin och hela världen följde med utvecklingen i landet.

Vasabördiga Petra Ingvesback följde med utvecklingen på nära håll. Hon bor i Turin i Piemonteregionen i norra Italien där hon jobbar som röntgenläkare.Då, i mars , berättade hon att kändes som en krigssituation där även smittade läkare tvingades jobba.

Nu ett år senare har mycket hänt. Även den andra coronavågen på hösten slog hårt mot Italien. Och även om det lugnat ner sig sen dess, är smittoläget ännu allvarligt med strax över 10 000 nya fall och omkring 300 döda varje dag.

– I början hade vi inte tillräckligt med skyddsmasker och material, för vi var inte förberedda. Sen kom en lång och hård lockdown, då fick vi epidemin under kontroll och i juni och juli hade vi inga covidpatienter på mitt sjukhus och vi fick stänga våra covidavdelningar. Sen kom sommarsemestern och alla hade varit instängda och var uttråkade. Folk for ut och reste, ungdomar festade och så fick viruset fart och i oktober exploderade det igen.

Sjukhuset som Ingvesback jobbar omvandlades på hösten till ett covidsjukhus.

– När andra vågen exploderade i mitten av oktober blev det så överbelastat på alla sjukhus att de bestämde att alla avdelningar skulle stängas. Allt som kunde flyttas flyttades på mitt sjukhus, som är ett mellanstort sjukhus utan neuro- och hjärtkirurgi, berättar Ingvesback.

– Vi har nu åtta avdelningar med bara covidpatienter. Plus intensiven och operationssalarna som delvis blivit intensivplatser.

Orolig för en tredje våg

Arbetet på sjukhuset har varit och är intensivt.

– Jag är inte i främsta linjen som röntgenläkare, utan mer support för de andra läkarna. Men de som jobbat på intensiven och de subintensiva avdelningarna har varit väldigt trötta och inte fått någon ordentlig semester. Det har varit väldigt jobbigt för dem.

Det har varit lugnare på avdelningarna och intensiven, men de har börjat fyllas igen nu, enligt Ingvesback som tror att det hänger ihop med att den brittiska virusvarianten börjar få fotfäste i landet och experter börjar vara oroliga för en tredje våg.

– Det är nog grymt. Man tror det inte om man inte ser det. I början tyckte jag att det kändes mer som en influensa, men den är nog väldigt olik influensan. Det blir så långa sjukhusvistelser vilket betyder att de vanliga sjuka inte får plats på sjukhusen. Det blir inte heller utbyten så att det kommer in nya covidpatienter. De måste antingen bli friska efter någon månad, eller så dör de på intensiven. Då blir det lediga platser, säger Ingvesback och suckar.

Alla har familjemedlemmar, vänner, kollegor och bekanta som haft covid.

Det kommer bli en stor vårdskuld?

– Jo, de andra sjukhusen i Turin har öppet vanliga avdelningar också, men ända sedan mars är det bara akuta patienter som tas emot. Patienter som till exempel har artros i knäna blir inte undersökta. Mammografin på vårt sjukhus har varit inaktiv i mer än ett halvår. Så man undrar hur många tumörer som kommer att bli sent uppdagade. Fastän covid försvinner eller minskar kommer det att komma andra vårdproblem på grund av försenade diagnoser. Det kommer bli några besvärliga år.

Smittades själva – hennes man på sjukhus en vecka

Ingvesback och hennes man, som är ögonläkare, blev själva smittade med covid-19 i och med andra vågen i november.

En kvinna med glasögon, läkarrock och munskydd tar en selfie.
Petra Ingvesback tackar munskyddet för att hon klarade sig osmittad på jobbet.
En kvinna med glasögon, läkarrock och munskydd tar en selfie.
Bild: Privat
Italien,läkare,Petra Ingvesback

– Under första vågen var det så att man hörde talas om någon som hade haft covid, men nu i andra vågen har det blivit så utspritt och kommit så nära inpå familjen. Alla har familjemedlemmar, vänner, kollegor och bekanta som haft covid. Jag och min har också haft covid och min man måste till och med vara en vecka på sjukhuset.

– Han hostade så rysligt att jag tänkte att det är bäst att de tar in honom på sjukhus ifall han behöver syre, men han behövde inte det. Det kan växla väldigt hastigt med covid från att inte verka så allvarligt till att bli väldigt allvarligt. Men han fick vara där en vecka och sen komma hem och nu mår han bra.

Ingvesback berättar att de ändå inte blev smittade via sina jobb som läkare, vilket hon tackar munskydden för.

– Jag jobbar på ett covidsjukhus och har bara att göra med covidpatienter och kollegor som jobbar med covid-19. Det är stor risk att bli smittad där och jag blev smittad, men inte där. Utan jag blev smittad av min man som blev smittad på annat sätt, ute på kaffe.

– Det är verkligen effektivt att använda munskydd, annars skulle jag ha blivit smittad tidigare.

De italienska kindpussarna har upphört

I övrigt har Ingvesback, hennes man och två tonårsdöttrar kunnat leva tämligen normalt, trots allt, säger Ingvesback.

– Vi kunde göra en vanlig sommar. Vi kunde vara hos min svärmor i södra Italien och gå till stranden i juli när det ännu var lite folk på stränderna. I augusti kom vi till Finland faktiskt också. Så vi har kunnat göra det vi brukar göra normalt, medan extra resor har uteblivit.

– Och ungdomarna har varit duktiga måste jag säga, med både skola och kompisar på distans. Men nog är det lite som ett förlorat år för ungdomarna.

Petra Ingvesback på jobbet med sina döttrar.
Petra Ingvesback jobbar till vardags som röntgenläkare i Turin.
Petra Ingvesback på jobbet med sina döttrar.
Bild: Privat.
Italien,läkare,coronavirus,COVID-19,Petra Ingvesback

Den italienska kulturen har också fått sättas på paus under året, menar Ingvesback.

– Italienarna är väldigt sociala. Man går ut och äter pizza med kompisar och kolleger, umgås mycket ute och tillsammans. Sådant har försvunnit helt och hållet. Och så kulturdraget att ge en puss på kinden när man hälsar på kompisar. Det har känt väldigt konstigt att inte göra det nu. Precis som att man skulle nobba vänner och bekanta.

Det är mycket som är upp och ner här.

Liksom i övriga Europa har vaccineringen också kommit igång i Italien, om än långsammare än vad de flesta önskar. Men vaccinet ger ändå Ingvesback hopp.

– Det är mycket som är upp och ner här. Vi väntar bara att det ska bli lite bättre och att vaccinerna ska börja fungera. De har sett att det är bra effekt på vaccinerna och färre läkare har fått smittan den senaste månaden.

Relaterade länkar:
Vasabördig läkare i Italien: “Vi oroar oss för fas två, intensivavdelningarna kan snart vara fyllda igen”
Finlandssvensk läkare i Italien vittnar om allvarligt läge: “Det känns som en krigssituation, även smittade läkare tvingas jobba”Source link

Be the first to comment

Leave a Reply