Landslaget har EM-ödet i sina egna händer trots ny förlust – Serbiens start blev för mycket för vingklippta Finland | Sport


Landslaget kammade noll i Esbo – men har fortfarande en klar chans att ta en slutspelsplats. Efter förlusten mot världslaget Serbien berömmer förbundskaptenen Henrik Dettmann sina unga spelare. “De fick ansvar och var inte rädda”, säger han till Yle.

Finlands jakt på femte raka biljetten till basket-EM fick ingen skjuts framåt i kvalbubblan i Esbo. Landslaget åkte på två förluster på tre dagar – den andra kom mot världsnationen Serbien på måndagen.

Serbien, som förlorade högst förvånande mot Schweiz i lördags, slog Finland med 75–66.

Serberna skapade sitt försprång omgående. Efter en period låg Finland under med 7–17, som mest var försprånget uppe i sjutton poäng i andra perioden och det visade sig bli en för tuff uppförsbacke.

– Det var som vi förväntade oss. Vi hade problem med deras aktiva försvar och vi fick inte i gång spelet i början, säger förbundskaptenen Henrik Dettmann till Yle.

I de tre sista perioderna höll Finland siffermässigt jämna steg med gruppfavoriten. Med knappt tre minuter till slutsignalen var Serbiens ledning nere i fem poäng när Shawn Huff sänkte en trepoängare, men närmare kom laget inte.

– Om vi glömmer första tio minuter, så gjorde Finland en rätt bra insats. Starten blev väldigt tuff, säger Yle Urheilus expert Teemu Rannikko.

Koponen saknades

Inget av lagen hade sitt bästa manskap på benen. Långt därifrån.

Serbien, som har tagit flera medaljer och spelat minst kvartsfinal i varje mästerskap de har deltagit i under 2010-talet, saknade sina NBA-stjärnor.

Finland saknade NBA-stjärnan Lauri Markkanen och spelmotorn Petteri Koponen i det offensiva spelet. Förra veckan sattes Koponen i karantän på grund av exponering för coronaviruset.

Koponen ska ha gett tre negativa testresultat sedan dess, men det hjälpte inte för att få ansluta till laget. I hans frånvaro hade Finland problem i speluppbyggnaden.

Sasu Salin med bollen i EM-kval mot Serbien.
Starka skytten Sasu Salin fick inte mycket utrymme mot Serbien.
Sasu Salin med bollen i EM-kval mot Serbien.
Bild: Lehtikuva
Finlands herrlandslag i basket

Trots det hängde landslaget med till slutminuterna, men två missade skott från distans gick inte i och då var det kört.

– Vi hade stora problem i första halvlek, men deras ledning var ändå inte så stor. Mot slutet borde vi ha fått in ett par viktiga skott, säger Sasu Salin till Yle.

Hyllar de unga

I det finländska laget klev de yngre fram. Edon Maxhuni och Elias Valtonen var två av Finlands bästa spelare. MAxhuni var poängbäst med femton poäng.

– Matchen visade hur våra unga spelare kan växa under en match. De fick ansvar och var inte rädda. De vågade ta lägen. Det finns också väldigt mycket positivt, men en seger saknades under den här samlingen, säger Dettmann.

De två förlusterna i Esbo betyder att Finland fortfarande står på en seger i EM-kvalet. Den tog landslaget borta mot Schweiz i februari.

Med två matcher kvar att spela i EM-kvalet är Finland sist i gruppen, men slutspelsplatsen är fortfarande inom räckhåll.

I februari är det sista kvalfönstret inritat. Finland möter Schweiz och Georgien och behöver minst en seger för att gå till EM 2022.

Två lag ur trion Serbien, Schweiz och Finland går till EM. Georgien, som är direktkvalificerat som ett av värdländerna, har vunnit alla matcher. Finland och Schweiz har en seger var i botten.

– Jag hoppas framför allt att spelarna håller sig friska framöver. Sen hoppas jag att laget hålls intakt till nästa samling också, säger Dettmann.

Basket, EM-kval:

Grupp E:
Serbien–Finland 75–66 (35–25)Source link

Be the first to comment

Leave a Reply