Långa telefonköer till hälsocentralen i Borgå – förkylningssäsongen har kommit i gång | Östnyland


Klockan tickar och frustrationen växer, ingen har ännu ringt tillbaks från hälsostationen trots att du väntat länge. Låter det bekant? Då är du inte ensam.

Just nu är telefonköerna till Borgå hälsocentral nämligen ovanligt långa. Det beror på att förkylningssäsongen har börjat.

– Måndagar är alltid måndagar, så klart. Men också i dag tisdag har samtalen helt klart varit fler än vanligt, säger Susanna Varilo som är överläkare på hälsocentralen i Borgå.

Både hälsocentralens vanliga tidsbeställningsnummer och coronarådgivningsnumren har blivit nerringda av krassliga Borgåbor.

– Människor ringer väldigt mycket särskilt till coronarådgivningsnumret, för vi har gett anvisningar om att man ska ta kontakt genast om man har något av mag- eller luftvägssymtomen som kan tyda på viruset, säger Varilo.

En kvinna snyter sig
Just nu är det till exempel mycket Rhinovirus i svang. Det är ett av de vanligaste virusen som orsakar förkylning.
En kvinna snyter sig
Bild: Mostphotos
coronavirus,COVID-19,Förkylning,Förkyld,infektionssjukdomar,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,influensa,förkylningar

Det är alltså rätt och riktigt att kontakta hälsocentralen också vid sådana symtom som man kanske tidigare år inte skulle ha brytt sig särskilt mycket om.

För att minska på spridningen av coronaviruset är det viktigt att alla med symtom testas.

Under förkylningssäsongen betyder det dock att pressen på tidsbeställningen blir stor, särskilt som en del av personalen fortfarande är på semester.

Varilo berättar att hon på tisdagseftermiddagen ska delta i ett möte där staden funderar på hur man ska kunna resursera fler personer till att ta emot samtalen.

Eventuellt kan det bli aktuellt att anställa mer personal, för samtalen kommer knappast att minska i antal under den närmaste tiden.

Förkylningar och oro för smitta från Borgbacken

Varilo tror att det ökade antalet samtal delvis beror på att folk börjat årtervända från sina semestrar och delvis på att personer som eventuellt blivit utsatta för viruset på Borgbacken tar kontakt.

Helt klart är ändå att höstens förkylningssäsong redan kommit i gång.

– Människor har börjat röra på sig mer igen. Förstås nu när skolorna öppnas och människor samlas så blir förkylningar bara vanligare, säger Varilo.

Förutom de långa väntetiderna i återuppringningstjänsten så kan det också ta lite längre innan man får en tid till coronatest.

Läkare står inne i korridor.
Susanna Varilo vid Näse hälsocentral. Arkivbild.
Läkare står inne i korridor.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
hälsocentraler,näse hälsovårdscentral

Det är inte bara i Borgå som det är rusning just nu.

– Läget är likadant också i de närliggande kommunerna. Både i Borgå och Sibbo finns det lediga tider till coronatest för nästa dag när man tidigare har kunnat testas redan samma dag som man ringer. I Helsingfors finns det lediga tider för coronatest först några dagar framåt, säger Varilo.

Det är ändå fortfarande få Borgåbor som har testat positivt för coronaviruset.

– Det senaste positiva testresultatet kom för en vecka sedan, och det näst senaste för ungefär tre veckor sedan, säger Varilo.

Vänta snällt

Den som har luftvägssymtom eller andra symtom som kan tyda på coronavirus ska inte komma till mottagningen utan att ringa först.

Den som har brådskande symtom, men inte luftvägssymtom, kan komma direkt till akutmottagningen och vänta där.

Här hittar du telefonnumren till Borgås coronarådgivning samt annan information.

Här hittar du det vanliga tidsbeställningsnumret.

Om du misstänker coronavirussmitta så kan du göra en symtombedömning i Omaolo-tjänsten.

Varilo berättar att hon hört att det eventuellt snart ska gå att sjäv beställa en tid till coronavirustest via Omaolo-tjänsten. Det skulle förkorta telefonköerna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply