Lauri Pajuniemi satt i polisbilen då Jukka Jalonen ringde för att erbjuda honom en plats i Lejontruppen: ”Man glömde nog böterna ganska snabbt” | Sport


TPS-spelaren Lauri Pajuniemi fick sitt stora genombrott den gångna säsongen. Trots att Åbolagets insatser lämnade mycket att önska visade anfallaren framfötterna – vilket belönades med en oförglömlig landslagskallelse.

26 mål och sammanlagt 40 poäng på 46 matcher. Lauri Pajuniemi har med all orsak hyllats för sin säsong i TPS.

Säsongen blåstes av i förtid på grund av coronaviruset, men Åbolaget hade bara en match kvar att spela i det skedet. TPS skulle inte ha gått till slutspel.

Men trots det kan Pajuniemi vara nöjd med säsongen – åtminstone på ett personligt plan. Framför allt tack vare en insikt han fick i början av grundserien.

Lauri Pajuniemi firar mål.
Lauri Pajuniemi firar mål.
Lauri Pajuniemi firar mål.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press
Lauri Pajuniemi

I en intervju på TPS hemsida berättar Pajuniemi nämligen att han tidigare kunde vara lite väl bekväm. Då han gjorde ett mål i en match kunde han nöja sig med det.

– Jag kände att jag hade förtjänat min plats i laguppställningen, säger Pajunemi.

– Men efter en match mot HIFK visade det sig att några scouter från New York Rangers var på plats. De kom efteråt och sa att de hade lagt märke till hur jag slutade spela efter att jag nätade, fortsätter han.

Pajuniemi draftades av Rangers i den femte omgången för två år sedan.

– De sa att jag måste orka kämpa ännu hårdare efter att ha nätat. Man måste vilja göra ett andra och ett tredje mål, säger Pajuniemi.

“De tycker att jag ska stanna i Finland ett år till”

Det fick 20-åringen att inse vad som krävs för att ta det där nästa steget. Och efter det började det faktiskt rulla på. Pajuniemi bar guldhjälmen merparten av säsongen och belönades också med en kallelse till EHT-turneringen i Sverige i vintras.

Det var en oförglömlig stund på flera sätt.

– Jag råkade sitta i en polisbil för att ta emot en fortkörningsbot då jag kände att telefonen ringde. Efteråt såg jag att Jukka Jalonen hade messat och bad mig ringa så snabbt som möjligt. Vilket jag gjorde, och berättade om var jag var. Han sa sedan att han har lite bättre nyheter.

– Min pappa råkade dessutom köra förbi mig då jag satt i polisbilen, men tack vare samtalet hade jag lite roligare nyheter att rädda situationen med. Man glömde nog böterna ganska snabbt. Jag kunde till och med ha bett poliserna skriva ut en till. Så glad var jag, säger Pajuniemi.

Lauri Pajuniemi i farten mot Tjeckien.
Lauri Pajuniemi i farten mot Tjeckien.
Lauri Pajuniemi i farten mot Tjeckien.
Bild: Erik Simander / EPA-EFE / All Over Press
Lauri Pajuniemi

Resten av säsongen var Pajuniemi en markerad man i motståndarnas papper. Men det stoppade inte honom från att vara TPS största offensiva stjärna i så gott som varje match.

Många har också frågat sig om det inte är hög tid att pröva vingarna också i Nordamerika.

Coronaviruset har förvisso gjort läget så osäkert att spel i TPS oberoende ser sannolikt ut också säsongen 2020/21 – men det verkar dessutom vara det som Rangers också vill.

– De tycker att jag ska spela i Finland ett år till. Sedan åker jag över och kämpar om en plats i NHL-truppen på allvar. De tyckte att det här är en vettigare plan än att spela i AHL en säsong. Man hinner ändå utvecklas mycket under ett år, säger Pajuniemi.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply