Lejonens förbundskapten anser att endast en ligaspelare skulle gå rakt in i en NHL-trupp – Juho Lammikko står högre i kurs än Jesse Puljujärvi | Sport


Juho Lammikko har alla förutsättningar att ta en plats i ett NHL-lag anser Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen. Jag skulle välja honom direkt, säger Jalonen samtidigt som han är mer tveksam till Jesse Puljujärvis chanser i en toppkedja.

Innan coronaviruset satte stopp för säsongen var Lejonens förbundskapten på resa i Nordamerika och träffade finländska NHL-spelare och representanter för klubbarna.

Under ett besök hos Dallas Stars fick Jukka Jalonen frågan om vilka ligaspelare han skulle rekommendera för NHL-klubbar. Svaret blev Juho Lammikko.

– Den jag skulle välja till mitt lag och som jag vet skulle klara sig i NHL är Juho Lammikko. Jag skulle välja honom direkt.

– Lammikko klarar åtminstone av att spela som center eller ytter i fjärdekedjan, kanske också i tredjekedjan. Han är en tvåvägsspelare som är tillräckligt stor och som rör sig bra, säger Jalonen i en intervju för Ilta-Sanomat.

Jukka Jalonen viftar med handen.
Jukka Jalonen.
Jukka Jalonen viftar med handen.
Bild: Emil Hansson / All Over Press
Jukka Jalonen

Lammikko spelade tre år i Floridas organisation innan han flyttade till Kärpät där han var lagets näst bästa poängplockare i grundserien med 22+29=51 poäng.

Jesse Puljujärvi gjorde två poäng mer än Lammikko och även han vände hemåt efter tre säsonger i Nordamerika. Jalonen är ändå mer tveksam kring Puljujärvi.

– Om jag skulle vara tränare för ett lag som jagar en slutspelsplats och fick bestämma så skulle jag inte ta ”Pulju” till de två toppkedjorna. Om han var en annan typ av spelare skulle han kunna ta en plats i en tredje- eller fjärdekedja.

– Om han kunde spela bra i boxplay, vem skulle då inte ta en så rörlig och atletisk kille som kan göra en del mål, säger Jalonen.

Jesse Puljujärvi spelar för Kärpät 2019.
Jesse Puljujärvi.
Jesse Puljujärvi spelar för Kärpät 2019.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press
Jesse Puljujärvi

Jalonen anser att Puljujärvi har uppenbara brister som gör att han inte kan spela i en toppkedja just nu.

– Hans snabbhet och händer räcker inte riktigt till för en kedja som ska producera. Snabbheten och hur han tar emot passningar är inte i samma klass som krävs för en sådan roll i NHL, säger Jalonen.

Jalonen anser också att unga spelare gynnas av att stanna ett extra år i Finland, och den vägen få en större roll i klubblaget och även spela landslagsmatcher.

– För att klara av att spela i en grundroll i NHL måste spelarna vara på VM-nivå, det är helt klart. Det garanterar inte att man lyckas men det ger en möjlighet, säger han.Source link