Lesbos: Ännu en natt under bar himmel för olyckliga flyktingar som väntar på hjälp – bara några EU-länder har reagerat | Utrikes


Tusentals migranter – bland dem många familjer med små barn – på den grekiska ön Lesbos tvingades tillbringa andra natten i rad under bar himmel utan grundläggande förnödenheter. De sov längs vägkanten, på ängar, i olivlundar och på parkeringsplatser.

Branden i flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland gjorde i ett slag tusentals människor hemlösa. 

Nyhetsbyrån Reuters citerar en åttaårig flicka från Kongo. Hon är barfota och säger att hon är hungrig .

– Vårt hem brann ned, mina skor brann upp och vi har ingen mat och inget vatten.

Hon, hennes mamma och ett nyfött barn tillbringade natten vid en vägkant. Mamman säger att hon inte heller har mjölk för barnet. 

Vårt hem brann ned , mina skor brann upp och vi har ingen mat och inget vatten― 8-årig barfota flicka från Kongo till nyhetsbyrån Reuters

Omhändertagandet av dessa människor utgör nu en gemensam utmaning för omvärlden. Samtidigt måste man försöka undvika en hälsokris eftersom coronavirus har spridit sig bland migranterna.

Stämningen mellan lokalbefolkningen och migranterna uppges dessutom vara mycket spänd.

Tillfälliga tält för migranter på Lesbos
Tillfälliga tält för migranter på Lesbos
Tillfälliga tält för migranter på Lesbos
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press
Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

Nödlösningar i tält och på fartyg

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi säger till BBC att man försöker arbeta med nödlösningar i närheten av det nedbrunna lägret Moria.

Enligt ministern förs speciellt utsatta och sårbara människor och familjer till hamnstaden Mytilene där de får övernatta tillfälligt på fartyg.

Lokala invånare har bidragit med utrymmen på båtar. Också marinen erbjuder båtar som sovplats.

Många hemlösa placeras i tält som har transporterats till ön från Aten.

Ungefär 400 tonåringar och ensamkommande barn har förts till det grekiska fastlandet. De har testats för coronavirus och kommer att tas om hand i norra Grekland. 

Långvariga, byråkratiska asylprocesser behandlas på det grekiska fastlandet

Tusentals människor har redan i åratal anlänt till Lesbos där de har placerats i läger. De har inte fått lämna lägret förrän deras asylansökningar behandlats färdigt på det grekiska fastlandet – en långsam byråkratisk process.

I april meddelade organisationen Human Rights Watch att de grekiska myndigheterna inte har gjort tillräckligt för att tackla situationen i det akut överbefolkade lägret, och varnade samtidigt för att myndigheterna inte hade förberett åtgärder för bekämpning av coronaviruset.   

Konflikter finns sedan tidigare på ön eftersom de lokala invånarna har ogillat myndigheternas planer på att bygga fler mottagningscenter för migranter som kommer till ön.

Migranter tittar på spåren efter branden i lägret Moria
Två kvinnor tittar på spåren efter branden i lägret Moria.
Migranter tittar på spåren efter branden i lägret Moria
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press
Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

EU behöver en reform av sin asylpolitik – och en del länder erbjuder sin hjälp

En del länder i Europa – till exempel Tyskland och Norge – har svarat på vädjandena om snabb hjälp till de tusentals människorna i nöd på Lesbos. 

Samtidigt aktualiseras än en gång det faktum att unionens asylsystem måste reformeras å det snaraste.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att EU prioriterar tryggandet av omständigheterna för de hemlösa på Lesbos högt. 

Den tyska delstaten Nordrhein–Westfalen har för sin del erbjudit sig att ta emot 1 000 flyktingar. 

Norge kommer att ta emot 50 asylsökande – främst sårbara familjer med barn från Syrien. Det är ändå inte säkert att de får stanna i Norge, och det är möjligt att de skickas tillbaka till sina hemländer, uppger NRK.

Tusentals saknar tak över huvudet på Lesbos.
Tusentals saknar tak över huvudet.
Tusentals saknar tak över huvudet på Lesbos.
Bild: AFP / Lehtikuva
Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

Ansvaret och solidariteten har länge stötts och blötts inom EU

Migranterna har flytt krig och fattigdom, och har i allmänhet tagit sig till Grekland via den turkiska kusten. De kommer från länder i Mellanöstern, Afrika och Asien.

År 2015 sökte sig över en miljon migranter till Europa. Majoriteten flydde från konflikterna i Irak och Syrien. Det här kom att utvecklas till en stor politisk kris för EU-länderna, och ansvars- och solidaritetsfrågan har sedan dess stötts och blötts inom EU.

Migranterna i den grekiska övärlden har kommit att utgöra en av symbolerna för Europas misslyckade hantering av migrant- och flyktingsituationen på ett humant sätt.

Grekland är en huvudport för flyktingar och migranter

EU har gjort en del försök att fördela migranterna inom EU men bara ett fåtal har släppts in i enskilda EU-länder – med den påföljden att migranterna har blivit “instängda” och har tvingats vänta under eländiga förhållanden i fullsatta center och läger i Grekland.

– Grekland har övergivits. Vi har lämnats ensamma med att försöka ta hand om tusentals människor som flyr till vårt land. Under senare tid har vi ändå skärpt gränskontrollerna och fått hjälp från Europa med det, och det har hjälpt, sade Miltiadis Varvitsiotis, minister för Europafrågor, inför en kommitté i EU-parlamentet i dag. 

Han påpekade också att människor inte ska tvingas bo under eländiga förhållanden i EU:s yttre gränsområden. 

Grekland har utgjort en av huvudportarna för migranter sedan den stora flykting- och migrantvågen 2015. Det har byggts hundratals flyktingförläggningar runt om i Grekland där människor bor i undermåliga och hälsovådliga härbärgen.  

Greklands konservativa regering vill motarbeta ytterligare migration, och har skärpt restriktionerna för asylsökande. Det här innebär att det är mycket besvärligt för migranter att klara sig socialt och ekonomiskt i Grekland.   

För andra natten i rad måste många sova under bar himmel på Lesbos.
Härbärgen finns inte för alla på Lesbos.
För andra natten i rad måste många sova under bar himmel på Lesbos.
Bild: AFP / Lehtikuva
Moria,Lesbos,Grekland,flyktingläger,migranter,asylsökande,bränder

Källor: BBC, Reuters, AP, AFP, NRKSource link

Be the first to comment

Leave a Reply