Lettland har nästan fått schack på coronaviruset – nyckeln verkar ha varit intensiv spårning av smittades sociala kontakter | Utrikes


Lettland är det land i norra Europa som hittills har klarat coronakrisen bäst. Bara 30 personer har dött av covid-19 där. Det är en fjärdedel så många dödsfall som i Finland – per capita.

Kvarteret Kalnciems, en kort bussresa över floden från Rigas centrum, är känt bland trendkänsliga Rigabor för sina sommartorg, konsertkvällar och gatumatskvällar.

I år är det annorlunda, men restriktionerna har lättat och nu ordnas här 2-meters gatumatsevenemang tre gånger i veckan och marknad på veckoslutet.

Darja Trizna står framför gatumatsevenemanget i Kalnciema kvartāls.
Darja Trizna och 2-meters gatumatsevenemanget i kvarteret Kalnciems.
Darja Trizna står framför gatumatsevenemanget i Kalnciema kvartāls.
Bild: Gustaf Antell
Riga,Lettland,Kalnciema quarter,Darja Trizna

– Vi är glada att folk under krisen fortsatte och nu fortsätter att stödja småföretag, bönder och hantverkare och väljer att handla på torgen, säger Darja Trizna, en av organisatörerna på Kalnciema kvartāls.

Enligt Trizna hanterade Lettland och letterna coronakrisen över förväntan bra.

– Myndigheterna reagerade jättesnabbt och effektivt och jag är glad att folk tog sitt ansvar och lyssnade på regeringen. Vi klarade krisen riktigt fint.

De bönder vi samarbetar med är tacksamma för att folk har fortsatt köpa lokalproducerade livsmedel under hela krisens lopp― Darja Trizna

Lettlands åtgärder för att bekämpa coronaviruset liknar de finländska, alltså en relativt mjuk, men bestämd, variant av håll-er-hemma-rekommendationer och fokus på riskgrupperna.

Den synligaste skillnaden är kravet att bära ansiktsskydd inom kollektivtrafiken.

Lettland

Döda: 30 personer
Döda per en miljon invånare: 16
Kritiskt sjuka: 1
Test per en miljon invånare: 69 771

Finland

Döda: 326 personer
Döda per en miljon invånare: 59
Kritiskt sjuka: 2
Test per en miljon invånare: 40 502

Källa: Worldometer, 18 juni 2020

Ryskan Jevgenija Gurova har bott i Lettland i många år och brukar vara kritisk mot makthavarna här, men mindre nu än vanligt, säger hon.

– Det var inte så illa. Vi var mer eller mindre fria hela tiden. Vi kunde röra oss parvis utomhus hur mycket vi ville. Vi kunde promenera eller åka vart som helst i landet, säger Gurova.

Men på en punkt är hon fortfarande mycket kritisk.

– Det största problemet var, och är fortfarande, att skolsystemet inte alls klarade av det här med distansundervisning. Det är möjligt att vissa lärare gjorde det bra, men det jag såg var inte alls ok.

Jevgenija Gurova i en park i centrala Riga.
Jevgenija Gurova.
Jevgenija Gurova i en park i centrala Riga.
Bild: Gustaf Antell
Lettland,gustaf antells intervjuobjekt

Den marknadsledande lettiska mobiltelefonoperatören LMT har analyserat kunddata och ser att letterna har accepterat rekommendationerna och restriktionerna.

Är något obligatoriskt i Lettland försöker många hitta på hundra sätt att bryta mot reglerna― Ingmārs Pūķis

– Restriktionerna för allmänheten var inte för strikta, säger Ingmārs Pūķis, utvecklingschef på teleoperatören LMT, dotterbolag till Telia.

Enligt Pūķis förstod regeringen hur mycket landets historia och det sovjetiska arvet skulle påverka letternas beteende under krisen.

– Är något obligatoriskt i Lettland försöker många hitta på hundra sätt att bryta mot reglerna, samarbete fungerar bättre.

Ingmārs Pūķis, utvecklingschef på den lettiska mobiloperatören LMT, står framför en grönskande vägg på företagets källarkontor i Riga.
Ingmārs Pūķis.
Ingmārs Pūķis, utvecklingschef på den lettiska mobiloperatören LMT, står framför en grönskande vägg på företagets källarkontor i Riga.
Bild: Gustaf Antell
Lettland,mobilapplikationer,Large Millimeter Telescope,Ingmārs Pūķis

Makthavarna visade förtroende genom klar och tydlig kommunikation. Parlamentets förhandlingar flyttade till webben och blev mer transparenta än vanligt.

På det sättet uppstod en krismedvetenhet som gjorde myndigheternas jobb att spåra de smittades sociala kontakter lättare.

Först tyckte jag att regeringen gick för hårt ut, men resultaten visar att den gjorde rätt― Laura Martinsone

– Hälsovårdsmyndigheterna har fortsatt att spåra alla covid-patienters alla kontakter utan avbrott. Det är ett tufft jobb och de har inte haft en ledig dag sedan februari, säger Pūķis. Därför har de nu läget under kontroll.

Enligt honom finns det två förklaringar till att Lettland har klarat sig så bra hittills och samma förklaringar har myndigheterna tagit upp i olika sammanhang:

1. Den snabba reaktionen när Världshälsoorganisationen WHO uppgraderade coronavirusets spridning till en pandemi den 11 mars.

Dagen efter utropade Lettland undantagstillstånd. Landets gränser stängdes och mänskor uppmanades hålla sig hemma. Det här skedde innan viruset hann få fotfäste i landet.

2. Ett aktivare testande än i till exempel Finland och ett detaljerat spårande av de smittades sociala kontakter.

En mobilapp för att hjälpa hjältarna

För att göra smittspårningen lättare har flera lettiska teknologiföretag tillsammans utvecklat en mobilapplikation baserad på bluetooth-teknologi.

Appen registrerar användarnas alla sociala kontakter som har räckt i minst 15 minuter, alltså den tid som det antas att det oftast tar för viruset att spridas från en person till en annan.

Bluetooth-tekniken (namngiven efter vikingakungen Harald Blåtand) möjliggör att informationen samlas in anonymt och chiffrerat, enligt Pūķis, som har varit med i arbetsgruppen bakom appen.

Det viktigaste kriteriet när de utvecklade appen var att uppgifterna skulle vara anonyma.

Informationen om vem användaren har träffat är låst på den enskilda telefonen och kan bara öppnas med en kod som skapas om användaren testar positivt.

En mobiltelefon där den lettiska coronaspårningsappen är öppen.
Mobiltelefonappen “Apturi Covid” – Stoppa covid – har inga sexiga funktioner att leka med.
En mobiltelefon där den lettiska coronaspårningsappen är öppen.
Bild: Gustaf Antell
mobilapplikationer,mobilapplikation,coronavirus,iOS-mobilapparater

Hälsovårdsmyndigheten ger koden till användaren och när den aktiveras får myndigheten telefonnumret – inte namnet – till den person som har varit nära den smittade personen i en kvart eller mer.

Ett par måsar tittar in på takterrassen på en restaurang i Riga
Också i Riga har fåglarna blivit modigare under coronakrisen, då gatorna var tomma på folk.
Ett par måsar tittar in på takterrassen på en restaurang i Riga
Bild: Gustaf Antell
måsar,Riga,Lettland,coronavirus,fåglar,vattenfåglar

Pūķis säger att det här betyder att du är mycket mer anonym om du använder appen än om epidemiologerna knackar på dörren.

– När epidemiologerna kommer har du ingen informationsintegritet kvar. I kristider måste du berätta allt. När du träffar din älskare, när du inte träffar din älskare. Det är inte det minsta privat.

Appen är frivillig att ladda ner och går att stänga av. Enskilda funktioner går också att begränsa.

– Om någon jag har träffat testar positivt kan jag ställa in den så att jag är den enda som får veta det. I stället för att myndigheten ringer mig kan jag välja att gå i karantän utan att någon får veta det.

Appen introducerades den 29 maj och hade den 14 juni laddats ner av 65 000 personer.

Enligt utvecklarna borde ungefär 20 procent av befolkningen ta den i bruk för att den ska fungera bra. Det skulle betyda 400 000 nedladdningar.

Restauranger, caféer och barer drabbades hårt

– När undantagstillståndet började tyckte jag regeringen gjorde fel, säger Laura Martinsone. Den reagerade för snabbt så att många företag måste stänga och många mänskor blev arbetslösa.

Martinsone är chef för ett café i Riga som den här kvällen har bjudits in att delta i gatumatsevenemanget i kvarteret Kalnciems. Caféet tvingades övergå till att bara servera hämtmat.

– Men nu anser jag att det var rätt och att åtgärderna har varit bra. De har begränsat sjukdomens spridning och det är det viktigaste.

Laura Martinsone.
Laura Martinsone är stolt över hur bra Lettland har klarat av coronakrisen.
Laura Martinsone.
Bild: Gustaf Antell
Lettland,Riga,Café-restauranger,gustaf antells intervjuobjektSource link

Be the first to comment

Leave a Reply