Lista: Här är restriktionerna som gäller i Sverige 


RÅDEN

  • Stanna hemma när du är sjuk 

Stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta, feber, andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller illamående. Det gäller även vid milda symtom. Vänta minst två dygn efter att du har blivit frisk innan du går till jobb eller skola. 

Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Har man inte tillgång till det kan handsprit vara ett alternativ. Hosta och nys i armvecket. 

  • Undvik besök hos äldre och sjuka 

Äldre över 70 år och personer med underliggande sjukdom tillhör riskgruppen. Avstå från icke nödvändiga besök på äldreboenden eller sjukhus. Är du sjuk – avstå helt. 

  • Jobba hemifrån – om möjligt 

Arbeta hemifrån om du har möjlighet, så att färre människor rör sig i kollektivtrafiken.  

Du som går på gymnasiet, kommunal vuxenutbildning, högskola eller universitet rekommenderas att studera hemifrån och få undervisning på distans.

  • Begränsa dina sociala kontakter – om du är över 70 år

Begränsa dina sociala kontakter om du är 70 år eller äldre. Låt bli att åka buss och tunnelbana, ta hjälp av anhöriga eller grannar för att handla mat och undvik att träffa dina barn och barnbarn. Ta gärna en promenad, men håll avstånd till andra människor. 

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av coronaviruset.

  • Res inte inrikes – om det inte är nödvändigt 

Fundera på om din planerade resa till exempelvis storstäderna eller fjällen är nödvändig. Om inte – avstå. Den som är sjuk ska inte resa alls.

  • Träna gärna – men gör det säkert 

Ställ inte in din träning, match eller lokala cup med anledning av coronaviruset. Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras. Gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet, men Folkhälsomyndigheten ger råd till ansvariga på hur man kan minska smittspridning. 

REGLERNA

  • Stora evenemang förbjudna 

Allmänna sammankomster med över 500 personer är förbjudna. Det påverkar exempelvis konserter, festivaler och teatrar. Arrangemang med färre deltagare är okej, men arrangören har ansvar för att minimera risken för smittspridning. 

  • Trängsel på krogen inte tillåtet 

Det får inte bli trängsel på restauranger, kaféer, skolmatsalar, barer och nattklubbar. Varken i köer, vid bardisker eller vid bufféer. Restriktionerna innebär att besökare endast får äta och dricka sittandes vid bord. Hämtmat får dock överlämnas, om det kan göras utan trängsel.

  • Förbjudet att resa in i Sverige 

Sverige har inte stängt gränserna men har inreseförbud från länder utanför EU, till att börja med från 19 mars och 30 dagar framåt. Samtliga EU-länder har samma förbud. Source link

Be the first to comment

Leave a Reply