Livet för de vaccinerade fortsätter restriktivt, men med en större trygghetskänsla: “Jag ser ingen ljusning ännu” | Östnyland


Även om livet till det yttre inte förändras så mycket efter två doser coronavaccin, så kan känslan av trygghet öka. Det säger åtminstone två vaccinerade Borgåbor som vi har pratat med.

Hur förändras livet efter det att man fått båda doserna med coronavaccin? Eller förändras det alls?

Mycket förändras inte. Till exempel är restaurangerna stängda oberoende om man är vaccinerad eller inte.

Förändringen ligger kanske närmast i den trygghetskänsla som vaccinet ger. Man är så att säga på den säkra sidan.

Nina Tigerstedt i Borgå säger att det är just så det är.

Hon är 85 år och bor i samma radhus i Vårberga som hon flyttade in i för 40 år sedan.

Hemmets väggar är fulla av konst och i varje rum spelar en radio så att Tigerstedt inte ska missa vad som är på gång i regionen Östnyland och i landet överlag.

Kaffe och bullar står framdukade på bordet i vardagsrummet och mellan tuggor och klunkar berättar Tigerstedt hur livet känns efter de två sprutorna.

– Det känns alldeles normalt. Ingenting har förändrats. Det finns egentligen ingenting speciellt att nämna. Jag har fått två sprutor och det är bra med det, säger Tigerstedt.

Det är det ena med det tredje, så jag är helt övertygad om att vi fortsätter så här till nästa år.― Nina Tigerstedt

Längre promenader nu

Efter vaccineringen har Tigerstedt mått bra. Inga komplikationer har slagit till – inte mer än att armen var lite öm efteråt.

Nej, det är inte mycket som förändrats. Fortfarande kan inte Tigerstedt träffa så mycket vänner och bekanta eller barn och barnbarn.

– Fast det har också med det faktum att göra att de bor ganska långt borta, säger hon.

Nu promenerar i alla fall Tigerstedt betydligt mera än tidigare.

– Jag räknar mina steg. Jag behöver ta 6 000 steg varje dag. Det är vad som ändrat, men annars lever jag precis som förut, säger Tigerstedt.

Inte heller har försiktighetsåtgärder och restriktioner förändrats – vaccinet till trots.

– Fortfarande ska alla bära munskydd och hålla avstånd och det gör också jag då jag är i till exempel butiker. Jag följer fortfarande restriktionerna, säger Tigerstedt.

Äldre och därför privilegierad

I Nina Tigerstedts bekantskapskrets finns det inte många som fått vaccindoserna.

– Jag är ganska privilegierad. Jag är så pass gammal och mina vänner är yngre, så de väntar ännu på sina doser, säger Tigerstedt.

Nina Tigerstedt är nöjd över att hon fått sina två doser. Däremot är hon inte speciellt optimistisk inför framtiden.

– Jag tror att det tillsvidare kommer att fortsätta som det är nu. Jag ser nog ingen ljusning ännu. Många har ännu inte fått sina vaccindoser och det finns inte tillräckligt med vaccin. Det är det ena med det tredje, så jag är helt övertygad om att vi fortsätter så här till nästa år, säger Tigerstedt.

Coronavaccinering
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar ett vaccinationsintervall på 12 veckor.
Coronavaccinering
Bild: Petteri Bülow / Yle
februari,2021,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,vaccin,vaccinering,Lojo,Astra Zeneca

Lång dosintervall förlänger processen

Tillsvidare har cirka 12 procent av Finlands befolkning vaccinerats och många av dem har bara fått den första dosen vaccin.

Läs mer: Här kan du följa med aktuell coronastatistik från Finland, Norden och världen – vaccinationer, smittspridning och dödsfall:

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar en lång paus mellan doserna – 12 veckor – vilket förstås förlänger processen.

Med ett längre dosintervall förbättras vaccinationsskyddet. För Nina Tigerstedt blev pausen bara 4 veckor lång.

– Det sägs att det var en för kort tid. Nu måste man ju vänta tolv veckor, men jag tror nog att vaccinet är lika effektivt också för dem som fått doserna under en kortare tidsperiod, säger Tigerstedt.

Nina karlsson vid Borgå läkarcentral
Sjukskötare Nina Karlsson hoppas att det ska bli mera fart på vaccinerandet.
Nina karlsson vid Borgå läkarcentral
Bild: Yle/Stefan Härus
Borgå,mehiläinen

Strikt på läkarcentralen

Borgåbon Nina Karlsson fick doserna med tre veckors mellanrum. Inte heller för henne har livet efter vaccineringen erbjudit några större förändringar, vilket är förståeligt.

Karlsson arbetar nämligen som sjukskötare och teamansvarig på Borgå läkarcentral.

– Ingenting har egentligen förändrats. Det är förstås mycket strikt här ännu. Alla här har fått vaccin men bör förstås ändå skydda sig och andra, säger Karlsson.

Inte heller i det privata livet har Karlsson tillåtit sig några friheter – vaccinet till trots.

– Allt onödigt springande i butiker har jag minskat på och också om jag hälsar på min gamla mamma så har jag munskydd. Ingenting har förändrats, säger Karlsson.

Nina karlsson vid Borgå läkarcentral
Nina Karlsson arbetar på Borgå läkarcentral som sjukskötare och teamansvarig.
Nina karlsson vid Borgå läkarcentral
Bild: Yle/Stefan Härus
Borgå,nina karlsson

Känsla av lättnad och trygghet

Nina Karlsson hoppas nu på att det ska bli mera fart på vaccinationerna. På den privata läkarcentral där Karlsson arbetar, hjälper man de kommunala hälsostationerna med vaccinationerna.

– Jag hoppas att vi så snabbt som möjligt skulle få befolkningen vaccinerad, för skyddet är bra. Hur långvarig den processen blir vet vi ju inte i det här skedet, säger Karlsson.

På det personliga planet är Nina Karlsson ändå nöjd över att ha fått de två doserna och känner också en viss lättnad och trygghet med tanke på framtiden

– Nog måste jag ju säga att jag känner så. Också därför att risken att jag skulle smitta ner någon annan nu är mindre, säger Karlsson.

THL:s skylt
Det är inte bara de vaccinerade som anar att det kommer att dröja länge innan alla vaccinerats. Också Institutet för hälsa och välfärd tror att det ännu dröjer länge innan epidemin är avvärjd.
THL:s skylt
Bild: Tiina Jutila / Yle
COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,pandemier,epidemier,smittsamma sjukdomar,karantän,Institutet för hälsa och välfärd,Mannerheimvägen,Brunakärr,vaccinering,vaccin,hälsa,välfärd

Det finns inte tillräcklig kunskap om hur väl vaccinet skyddar

Även efter att man fått båda doserna är det enligt Institutet för hälsa och välfärd ändå fortfarande viktigt att hålla säkerhetsavstånd, att hosta rätt och att använda desinficeringsmedel och munskydd.

Om man får symptom efter det att man vaccinerats är det skäl att låta testa sig.

Det här är nödvändigt eftersom det inte tillsvidare finns tillräcklig kunskap om hur bra vaccinen hindrar smitta.

Anvisningarna från Institutet för hälsa och välfärd ändras i takt med att kunskapen ökar men tillsvidare är rekommendationerna desamma för dem som fått vaccin som för dem som ännu inte har vaccinerats.

Precis som Nina Tigerstedt i Borgå anar, kommer det enligt Institutet för hälsa och välfärd ännu att ta lång tid innan man på befolkningsnivå uppnått immunitetsskydd mot viruset och innan man kan påvisa att epidemin är avvärjd.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply