Målsprutan Lotta Kulju tar nästa steg i karriären – klar för ligaklubben Boden: ”Jag vill ta ansvar och inte vara rädd” | Sport


Lotta Kulju kommer att spela för Boden i den svenska handbollsligan under de två kommande åren. Kulju lämnar IF Hellton som föll ur allsvenskan den här säsongen. Nu är det upp till mig själv att visa att jag ska ha en plats i laget, säger Kulju till Yle Sporten.

För drygt fyra år sedan tog Lotta Kulju sitt pick och pack och flyttade västerut. Färden gick till IF Hellton i Karlstad där hon spelade SHE-handboll under första säsongen och sedan tre år i allsvenskan.

I år hade Hellton en tung säsong och föll till slut ur allsvenskan. Då väljer också Kulju att lämna klubben och byta serienivå. Hon är klar för SHE-klubben Boden.

– Jag ser jättemycket fram emot att flytta dit och fortsätta min karriär. I och med att vi åkte ur allsvenskan kände jag att nästa steg är SHE.

– Det är skillnad på serierna och allt går snabbare i SHE. Nu är det upp till mig själv att visa att jag ska ha en plats i laget och att jag klarar av att spela på den här nivån. Jag vill ta ansvar och inte vara rädd, säger Kulju till Yle Sporten.

“Om vi hade stannat i allsvenskan så kanske läget skulle ha varit ett annat”

När kom Boden in i bilden?

– Vi började prata redan innan säsongen tog slut, men det var svårt att säga något då allsvenskan var jämn. Även om vi låg i botten så kunde vad som helst ha hänt i de sista omgångarna.

– Det var ganska ovisst, och hade vi stannat kvar i allsvenskan så kanske läget skulle ha varit ett annat, säger hon.

Hur ser du på konkurrensen i laget på din position?

– Jag vet att Boden fortfarande talar med några niometersspelare om kontrakt. Jag är både mittnia och vänsternia och tränaren ser mig spela på båda positionerna.

– I dagens handboll är man inte så statisk, man byter platser och det trivs jag med. Det gäller att visa att man vill spela och då kommer man nog att få en plats i laget, säger hon.

Lotta Kulju med bollen i handen mot en rumänsk spelare.
Lotta Kulju med bollen i handen mot en rumänsk spelare.
Bild: imago images / Newspix/ All Over Press
handboll,Finlands damlandslag i handboll,lotta kulju

Kulju gjorde 122 mål den gångna säsongen för Hellton där hon varit lagkapten. 24-åringen är tacksam för tiden i klubben och beskriver Hellton som ett andra hem.

– I allsvenskan byggde vi upp laget från grunden och tiden där har varit väldigt utvecklande. Bara att få rollen som lagkapten har bevisat att jag gjort något rätt. Jag har haft fyra väldigt bra år, säger hon.

Kuljus kontrakt med Boden är på 1+1 år och i den nya klubben är förväntningarna på henne höga.

– Vi har tidigare haft positiv utväxling på spelare från allsvenskan som blommat ut här i Boden Handboll och vi tror och hoppas att Lotta ska gå samma väg.

– Hon är en bra spelare som verkligen kan ta ansvar. Hon har dragit ett jättelass i Hellton de senaste säsongerna och vi tror att hon kan bli ännu bättre, säger sportchefen Mikael Carlsson, på klubbens webbplats.

Rehabiliterar en skada

Boden slutade näst sist i grundserien den här säsongen och skulle under våren ha kvalspelat mot allsvenskt motstånd. Men coronaviruset satte stopp för spel och laget behöll sin ligaplats.

Borgåbördiga Kulju räknar med att hon kommer att ansluta sig till klubben i slutet av juli eller början av augusti när försäsongen drar igång. Innan flytten gäller det att bli kvitt en skada.

– Jag har en stressfraktur i skenbenet och efter säsongen har jag vilat från all sorts löpning och bara tränat cykel och rodd på gym. För mig har det varit bra att det inte har varit någon handbollsträning.

Hur länge ska du rehabilitera?

– Det har snart gått en månad sedan serien tog slut och det är några veckor kvar. Det viktigaste är att skynda långsamt med löpningen. Just nu när jag inte tränar löpning så känns det helt okej i benet, säger hon.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply