“Man får öva på att dansa hemma i år” – Ekenäskrog öppnar igen och försöker överleva med minskad verksamhet | Västnyland


Det var en kalldusch för Ekenäskrögaren Veera Holmström när hon insåg att regeringens nya restaurangrestriktioner pågår ända fram till oktober. Det blir en lång process innan verksamheten kommer att normaliseras, säger hon.

– Live-musiken och nattklubbsverksamheten ligger lågt väldigt länge, så det har nog stor inverkan på oss. Vi försöker överleva!

På tisdagseftermiddagen (19.5) blev det klart att restaurangerna får slå upp sina dörrar igen i juni.

Men alkoholförsäljningen måste upphöra klockan 22 och de måste stänga senast klockan 23. Restaurangerna får också fylla bara hälften av sina kundplatser inomhus.

porträttbild av Veera Holmström på krogen Santa Fé i Ekenäs.
Veera Holmström väntar på sommarsäsongen. Arkivbild.
porträttbild av Veera Holmström på krogen Santa Fé i Ekenäs.
Bild: Yle/Minna Almark
Västnyland,Ekenäs,santa fé i ekenäs

För Veera Holmström var de nya restriktionerna inte någon stor överraskning.

– Vi hade vissa förväntningar om vad som komma skall. Nu gäller det att göra det bästa av situationen. Men det blir en annorlunda öppning och verksamhet.

Tråkigt att inte kunna ta tillbaka all personal på jobb

Restaurang och bar Santa Fe i Ekenäs centrum har haft helt stängt de senaste veckorna. Personalen har otåligt väntat på att få komma tillbaka på jobb, men tyvärr kan alla inte återvända, säger Holmström.

– Vi kan inte ta tillbaka alla eftersom öppettiderna blir så mycket kortare. Det känns jättetråkigt eftersom de har väntat och väntat.

Hon är i alla fall nöjd över att sommarsäsongen står inför dörren. Restaurangen har en uteservering och förhoppningsvis hjälper den upp situationen, åtminstone delvis.

– Kostnaderna rullar på som vanligt, men gästerna minskar radikalt.

Så normal verksamhet som möjligt

Nu gäller det att fixa det som behöver fixas inför öppningen. Främst gäller det att sätta upp skyltar om coronaviruset och hygienanvisningar.

Det kommer också att finnas handsprit på alla bord och personalen ser till att städa och desinficera lokalen.

Meningen är att verksamheten ska kännas så normal som möjligt.

– Man ska komma hit och äta och umgås som förut. Men det är klart att vi inte kan ta in så många, så det blir flera tomma sittplatser, säger Veera Holmström.

Hur verksamheten i praktiken kommer att se ut är svårt att veta i det här skedet. Men det är i alla fall säkert att man inte ska försöka bege sig till Santa Fe för att dansa på nattklubben.

– Det kan nog hända att man får öva på att dansa hemma det här året.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply