“Man har själv en allvarligare bild av corona – det gjorde rädslan lite större när man själv fick det” | Österbotten


I Vasa sjukvårdsdistrikt har över 900 personer smittats av coronaviruset. Nina Wiklund och Carina Almén är två av de drabbade.

Nina Wiklund från Närpes har nu suttit över två veckor i isolering på grund av covid-19. Allt började med att hon fick, vad hon trodde var, en helt vanlig förkylning.

– Jag blev täppt i näsan och snorig. Sedan fick jag veta att jag eventuellt ingick i en smittkedja av covid-19, förklarar hon.

– Vartefter så blev symptomen värre och jag fick fler symptom. Framförallt huvudvärk, trötthet och sedan försvann också smak och lukt. Då förstod jag också själv, redan innan jag fick testresultatet, vad det var jag hade.

Det som kännetecknat hennes sjukdomsbild är att det gått väldigt mycket upp och ner. Även om hon nu redan känner sig lite bättre.

– Det känns som att det är på väg åt bättre håll. Men fortfarande kan det vara så att jag mår bättre ett par timmar och sedan kommer symptomen tillbaka.

Någon sjukhusvård har hon inte behövt än så länge.

– Jag var orolig på grund av att jag sedan tidigare har lite besvär med lungorna och får kortisonbehandling. I början var jag orolig att det skulle sluta med sjukhusfärd, men jag har lyckats hålla mig hemma.

Fick ta emot samtal av oroliga svenskar

Wiklund är själv sjukskötare till utbildningen och hon beskriver covid-19 som falskare än en vanlig influensa.

– Symptomen är mer oklara, det finns många symptom som inte ingår i en vanlig influensa och symptomen kommer och går.

– Får man en vanlig influensa eller förkylning så har den oftast ett visst sjukdomsförlopp. Det börjar med ett visst symptom, så går det vidare och till sist blir man frisk.

När epidemin bröt ut i vintras jobbade hon på MedHelp som rådgivningssköterska för region Stockholm och fick ta emot en hel del samtal från oroliga svenskar.

– Man har kanske själv en allvarligare bild av corona och det gjorde också att rädslan var lite större när man själv fick det.

– De man har pratat med är de som verkligen har varit allvarligt sjuka, så man visste vad som kan vänta.

Har talat öppet om sjukdomsbilden på Facebook

Wiklund har varit väldigt öppen med sin sjukdom och delat på Facebook sina tankar kring sjukdomen.

– För det första tycker jag att skam- och skuldstämpeln är väldigt viktig att få bort. Vi behöver vara öppna och ärliga, vem som helst kan bli smittad. Det är inget som någon ska behöva skämmas över.

– Det är många som har tackat mig för att jag har varit ärlig och att de sedan har kunnat fråga vilka symptom jag har haft och hur det har varit.

Själv vill hon rikta ett tack till släkt och vänner samt till vårdpersonalen i den egna hemkommunen

– Man blir väldigt omhändertagen av sjukvården, de ringer dagligen från hälsocentralen och frågar hur man mår och om man behöver hjälp med något. Det är faktiskt väldigt uppskattat. Det är en trygghet för en själv och också anhöriga.

Carina Almén
Cariba Almén känner fortfarande inga dofter, men smaksinnet har börjat repa sig.
Carina Almén
Bild: Yle/Anna Ruda
Vasa,carina almén

Vasabo om att tappa smak- och luktsinne: Jättejobbigt och frustrerande

Vasabon Carina Almén drabbades av corona får några veckor sedan. Även hon trodde att det handlade om något annat när hon fick de första symptomen.

– Jag fick stegring ett par dagar men sedan var det inget mera. Men jag hade haft en väldigt stressig vecka i jobbet, det hade varit mycket jobb och korta nätter. Då brukar jag normalt reagera med att jag får stegring.

Men sedan blev hon kontaktad att hon blivit exponerad för corona och samma dag märkte hon även att hennes smak- och luktsinne var borta.

Att tappa smak- och luktsinne har inte varit det lättaste

– Jättejobbigt och frustrerande. Man känner inte smaken av maten och man känner inte doften av kaffe.

– Nu kan jag ana lite smaker, men inte dofter ännu. Ibland blir jag fundersam om det faktiskt är smaker jag känner eller är det bara minnet av smaker, det vill säga att jag vet att det här smakar choklad eftersom jag vet hur choklad smakar.

Är du orolig att det ska vara så resten av livet?

– Jag fick tips av en före detta kollega som också varit utan smak och lukt att googla inte. Vilket var skrämmande i sig, men jag läste lite att det kan vara förändrat när det kommer tillbaka, men jag tror inte det är för alltid.

Ingen större oro inom familjen

Hon tog inte beskedet att hon hade covid-19 med rädsla, mest oroade hon sig över vem hon kan ha smittat. Men ingen av de som hon varit i kontakt med har smittats, vad hon vet om i alla fall.

Familjen har inte heller oroat sig allt för mycket över att hon haft corona.

– De har inte varit så nervösa eftersom det inte har varit så tydligt att jag har varit sjuk. Första reaktionen hos de yngsta barnen var att kom inte nära, du smittar oss. Men eftersom jag inte var sängliggande och inte led så mycket av det så har det inte påverkat dem.

Det har redan gått en vecka sedan hon fick lämna isoleringen och även om hon antagligen är immun för en tid framöver vill hon fortsätta skydda sig själv och andra.

– Jag fortsätter nog skydda mig, även om de sade när de hörde av sig från sjukhuset att det som de vet nu är att man har åtminstone fyra månader antikroppar.

– Det känns ändå inte som att nu är jag immun och lös och ledig och behöver ha varken visir eller munskydd. Så jag kör nog på som alla andra.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply