“Man vill hjälpa till med det här talkot” – Östnyland – svenska.yle.fi


Kommuner runtom i landet behöver hjälp av frivilliga vaccinerare för att komma vidare med coronavaccineringarna i snabb takt.

Lovisa får hjälp av vårdare som gått i pension eller bytt bransch medan Borgå och Sibbo använder egen personal och personal från den privata sidan.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru vill att vaccineringarna ska framskrida snabbare. Förra veckan föreslog hon i Yle-programmet A-studio att pensionerade vårdarbetare kan kallas in för att hjälpa till. Också vårdstuderande med behövlig behörighet och vårdare som bytt bransch är välkomna, och många läkare har sagt att de kan ställa upp och hjälpa till med vaccineringarna.

Det frivilliga ligger i att ställa upp och jobba med något man annars inte skulle göra. En del av läkarna kan tänka sig att jobba utan lön om det är lagligt möjligt, men i övrigt får de så att säga frivilliga vaccinerarna betalt så som alla andra.

I Lovisa, som också sköter hälsovården i Lappträsk, tog man hjälp av frivilliga vaccinerare redan tidigare.

– Vi har använt oss av den här hjälpen redan några månader. Vi har alltså haft pensionerade vårdare som vaccinerat hos oss redan en längre tid, säger Lovisas ledande läkare Marika Ylärakkola.

Anu Plit är hälsovårdare till yrket men har jobbat med annat och varit hemmafru i några år här emellan. Sedan mars månad har hon hjälpt till med coronavaccineringarna i Lovisa.

– Jag har varit här i tre till fem dagar i veckan nästan hela tiden, säger Plit.

Hon berättar att vaccinerarna jobbar i par. I början var hon den som skötte bokföringen, sedan började hon också vaccinera. När vi talas vid har Plit just avslutat arbetsdagen på måndagens walk in-vaccineringstillfälle i den gamla busstationen.

– Det behövs hela tiden vaccinerare när den egna personalen borde göra sina egna jobb på hälsostationen, säger Plit.

Gul avlång stenbyggnad.

Bildtext

Lovisas walk in-vaccinationer ges vid den tidigare busstationen. Det har varit rejäla köer utanför under walk in-dagarna då man kan få vaccinet utan tidsbeställning.

Bild: Milena Hackman / Yle

Själv tog hon kontakt med staden efter att ha sett en annons på nätet. Efter att ha varit hemma en tid kändes det bra att börja arbeta igen, särskilt som coronapandemin såg till att olika sysselsättningar så som resande föll bort.

– Nog är det mest det att man vill hjälpa till med det här talkot, och jag tycker det är ett viktigt arbete att få så mycket vaccin som möjligt åt folk, säger Plit.

Hon berättar att tre av hennes kollegor är pensionerade hälsovårdare som jobbat med vaccineringarna ända sedan början av året då staden började vaccinera. Hon tycker jobbet till den största delen varit roligt.

– Det är givande arbete. Nog har vi några kunder som alltid tycker det är något fel, men man måste vara så yrkeskunnig att man låter dem också ge utlopp för sitt dåliga humör. Största delen tackar och tycker vi gör ett fint arbete.

Plit vill tacka Lovisa- och Lappträskborna för att de varit duktiga med att vaccinera sig.

– I dag har det varit hemskt väder att köa där och det har varit två timmars köer, men ändå har folk velat ha vaccin och det är fint.

Under måndagens walk in-vaccineringstillfälle vaccinerades 450 Lovisa- och Lappträskbor.

– Det är ganska många med två linjer, konstaterar Plit.

Rekryterat fler

Lovisas ledande läkare Marika Ylärakkola berättar att man i slutet av förra veckan (vecka 50) rekryterat två eller tre frivilliga vaccinerare till. När vi talas vid är hon inte helt säker på om man ännu behöver fler.

– Det är troligt att vi ännu kunde ta emot en eller två, vaccineringstakten är ändå ganska hård och vi försöker få vaccineringarna gjorda snabbt, säger Ylärakkola.

Sjukskötare som är pensionerade eller jobbar med annat får gärna kontakta staden om det känns som att man är redo att gå med och hjälpa till med vaccineringarna.

Som sagt får de frivilliga vaccinerarna förstås lön, men vad mer får dem att återvända till vårdarbetet?

– Jag tror att bakgrunden till det är var och ens vilja att hjälpa. Det är säkert största motiveringen till att komma, och för det ska de ha ett stort tack. Det är säkert behovet av att alla i samhället jobbar mot samma mål som har gjort att vi fått hjälp, funderar Ylärakkola.

I Lovisa har alla över 18 kunnat boka tid för den tredje dosen sedan den 8 december. De flesta av tiderna som har gått att boka är på nästa års sida. Vill man få sin dos snabbare, går det att få den via walk in-vaccinationerna som ordnas innan dess.

Tisdagen den 21 december hade redan 20,2 procent av Lovisaborna fått den tredje dosen coronavaccin. Under walk in-vaccinationerna den 15 och 16 december kom sammanlagt hela 1 270 personer för att låta vaccinera sig. Ylärakkola tror de flesta av dem fick den tredje vaccindosen.

Här ser du var och när Lovisa ordnar walk in-vaccinationer nästa gång.

Hjälp finns i Sibbo vid behov

I Sibbo sköts vaccinationerna av egen personal samt inhyrd personal från den privata sidan. Spårningen sköts av egen personal. Tidsbokningen för den tredje dosen öppnades för alla Sibbobor över 18 år den 9 december. Hittills har 17,4 procent av Sibboborna över 12 år fått den tredje vaccindosen, enligt statistik från THL.

Leena Kokko som är direktör för social- och hälsovårdsväsendet berättar att man i början av pandemin, inför att alla vuxna skulle ges möjligheten att ta den första vaccindosen, kollade om det finns personer som jobbar annanstädes men som kan tänka sig att hoppa in och vaccinera på kvällar och veckoslut.

Hon berättar att man fick in över 40 namn på frivilliga vaccinerare, men att kommunen inte behövt kontakta dem.

coronavaccinering

Bildtext

Det börjar vara dags för många att få den tredje dosen coronavaccin. Arkivbild.

Bild: Pasi Takkunen / Yle

Också i Borgå sköts vaccineringarna av egen personal samt personal från den privata hälsovården.

– Vi har vaccinerare fram till våren, det är överenskommet sedan tidigare. Då vi vaccinerade i Konstfabriken samarbetade vi med den privata sidan och det samarbetet fortsätter, säger Ann-Sofie Silvennoinen som är social- och hälsovårdsdirektör i Borgå.

Måndagen den 20 december öppnades tidsbokningen för den tredje dosen för Borgåbor över 18 år. På tisdagen har enligt THL:s statistik 17 procent av Borgåborna över 12 år fått den tredje sprutan.

Alla vaccineringar i Borgå ges i Kokonhallen från och med den 28 december. En tredjedel av Kokonhallen reserveras för vaccineringar och staden har möjlighet att öppna upp mellan 10 och 13 vaccinationslinjer där.

Intresserade vårdare kan kontakta Borgå

Borgå söker inte efter frivilliga vaccinerare för tillfället, men om någon känner sig hugad är det fritt fram att ta kontakt ändå.

– Vi är jätteglada att man har kontaktat oss och det finns ju andra uppgifter än att vaccinera. Vi är tacksamma för att man visar intresse och det får man gärna göra, säger Silvennoinen.

Hon har inte exakta uppgifter över hur många personer som kontaktat staden och erbjudit sin arbetsinsats.

– Det finns inte jättemånga, men det finns i alla fall. Till vissa kan vi erbjuda andra uppgifter, säger Silvennoinen.

Det kan till exempel vara att hjälpa till med handledning och vägledning vid vaccineringsstället, eller uppgifter inom coronaspårningen.

– Inom spårningen har vi ju haft dem som har hoppat in och så har vi kunnat ordna spårare internt inom staden. Är man intresserad av de här uppgifterna får man jättegärna vara i kontakt med oss, säger Silvennoinen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply