Manifestation mot coronarestriktioner i Stockholm – polisen försökte avvisa människor | Utrikes


Den så kallade Tusenmannamarschen ägde rum i dag i centrum av Stockholm i protest mot coronarestriktionerna. Hundratals människor samlades på Medborgarplatsen. En del av dem tågar vidare mot Kungsträdgården. Enligt pandemilagen får inte fler än åtta människor samlas.

Arrangörerna motiverade manifestationen med att restriktionerna inskränker svenskarnas rörelsefrihet och yttrandefrihet och att medier inte berättar sanningen om pandemin.

Manifestationen hölls utan tillstånd, och strax efter klockan 15 (finsk tid) meddelade polisen att man ämnade “upplösa den icke tillståndsgivna sammankomsten på Medborgarplatsen. Skälet är att deltagarantalet överstiger de åtta personer som är tillåtna vid allmänna sammankomster med stöd av pandemilagen”, skriver polisen på sin hemsida.

Marschen fortsätter dock mot Kungsträdgården, och polisen har låtit människor gå vidare.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Hundratals människor samlades i centrum av Stockholm

En brokig skara av både äldre och yngre människor samlades för att opponera sig mot Sveriges coronastrategi. De skanderade “Frihet Sverige” och sjöng Sveriges nationalsång. Demonstranterna uppges ha kommit från många olika delar av Sverige.

Demonstration.
Demonstration.
Bild: STELLA Pictures / ddp / All Over Press
Stockholm,protester,coronavirus

En man som Dagens Nyheter talat med sa att han protesterar mot att restauranger tvingas stänga tidigt. Enligt honom leder till arbetslöshet och därmed till våld mot kvinnor och barn och i slutändan kollaps av hela samhället. Han sa också att han inte är “rädd för att bli förkyld”.

Flera demonstranter bar på skyltar med texter som “Svenskar är sjuka, stoppa 5G” och “Självcensur”. En ung kvinna sa att hon vill bestämma över sin egen kropp men att hon nu tvingas bära munskydd och visir på sin skola.

Andra skyltar hade texter med kritik mot invandring och mot Louis Pasteur, en fransk forskare som bland annat arbetade med att utveckla vaccin på 1800-talet, rapporterar SVT.

En del av demonstranterna är vaccinmotståndare.

Manifestation i Stockholm
Manifestation i Stockholm
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Sverige,Stockholm,demonstrationer,coronavirus,COVID-19,poliser,materialization

Expo: Flera högerextremister bland de protesterande

Organisatören Filip Sjöström hade utannonserat demonstrationen på Facebook.

Enligt stiftelsen Expo väckte protesten intresse i högerextrema kretsar. Flera personer ur den högerextrema miljön deltog i tillställningen på Medborgarplatsen.

Arrangörernas bakgrund finns i ett slags nyandlig miljö som är starkt präglad av föreställningen om en global konspiration, uppger Expo.

Expo är en obunden stiftelse som stöder ett demokratiskt samhälle, motarbetar rasistiska idéer och organisationer samt granskar extremhögern i sin journalistik.

Källor: SVT, SR, Aftonbladet, DN, Expo

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply