Marias 13-åriga son fast i Danmark – Nyheter (Ekot)


När Sverige strax innan jul införde inreseförbud från Danmark för att begränsa spridningen av coronaviruset så innebar det problem för familjer i Öresundsregionen. Maria Frantzen Sanko som bor i Sverige kan inte få hem sin son som har danskt medborgarskap.

– Hela juldagen grät jag, för jag förstod att det här skulle slå sönder mitt familjeliv, säger Maria Frantzen Sanko.

I vanliga fall bor 13-åringen varannan vecka hos pappan i Danmark där han också går i skolan och är skriven, och varannan vecka hemma hos Maria i Oxie strax utanför Malmö. Men nu får han inte komma hit. Det svenska inreseförbudet är hårdare än det danska och barn till personer som bor i landet är till skillnad från i Danmark inte välkomna in. Bara de som bor eller arbetar i Sverige, eller som ska vidare till Bornholm kan i normalfallet passera gränsen. Maria kan dock komma över till Danmark och träffa sonen ett par timmar åt gången.

 Det svenska beslutet har kritiserats i Danmark av både organisationen Barns villkor och Institutet för mänskliga rättigheter, rapporterar danska TV2. Maria Frantzen Sanko har förståelse för att smittspridningen måste begränsas och tycket det är bra att gränsen stängs för danskar som vill komma och shoppa.

– Men min son ska inte springa på reor, han ska ju vara hemma med sin familj, säger hon.

Det svenska inreseförbudet gäller till och med 21 januari, men Maria Frantzen Sanko är orolig för en förlängning.

 – Det betyder att jag inte vet när jag får hem mitt barn igen. Blir det i februari, i mars eller till sommaren?

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen, är kritisk mot att barn som har föräldrar i Sverige inte undantagits inreseförbudet och har blivit kontaktad av flera familjer i Öresundsregionen som upplever samma problem. Han vill nu sätta press på regeringen att agera i frågan.

– Vi kommer kalla Mikael Damberg till justitieutskottet på torsdag, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har inte haft möjlighet att medverka i en intervju men skriver till Ekot att  syftet med så här kraftfulla åtgärder är att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset och att se till att färre människor i vårt samhälle insjuknar. I det här fallet det handlar det om att minska spridningen av eventuella nya variationer av viruset till Sverige. Vi vet fortfarande relativt lite om de nya varianterna. Åtgärderna ska inte gälla längre än nödvändigt, det handlar om kraftiga begränsningar, men regeringen tvekar inte att fatta de beslut som situationen kräver. I slutändan är det smittspridningen som avgör. Vi kommer att återkomma i frågan om förlängning av inreserestriktionerna och ser löpande över behovet av förändringar i regelverket.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply