Marin: Nyland öppnas, men fortsätt undvika resor som inte är nödvändiga – följ vår liverapportering här | Inrikes


Regeringen har beslutat att häva begränsningarna i rörelsefriheten över Nylands gränser redan i dag, den 15 april. De övriga begränsningarna är fortfarande i kraft.

I dagens presskonferens deltar statsminister Sanna Marin (SDP), inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

På plats finns också strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet, THL:s direktör Mika Salminen samt Pekka Timonen som är Justitieministeriets kanslichef.

Följ med vår liveblogg här:

Yles uppgifter: THL och regeringen anser inte att Nyland skiljer sig från övriga Finland

Regeringen träffades i går kväll för förhandlingar. Diskussionen pågick i drygt fyra timmar och avslutades efter klockan 23.

Tidigare under gårdagen skapade Social- och hälsovårdsministeriet en bedömning av coronasituationen tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd (THL). Den här bedömningen utgör grunden för regeringens beslut.

Regeringen baserar också sitt beslut på sjukhusens kapacitet och resurser.

Statsminister Marin har tidigare uppgett för Yle att hon tror att gränserna kommer att öppnas som planerat efter den 19 april.

Politikerna var inte pratsamma då de passerade journalister då de i går dök upp till Ständerhuset i Helsingfors för förhandlingar.

– Vi måste behandla ärendet. Avspärrningen tar slut om regeringen inte beslutar annat, sade finansminister Katri Kulmuni (C).

– Jag kan inte bekräfta om gränserna öppnar eller hålls fortsatt stängda. Förhandlingarna börjar först nu, sade arbets- och näringslivsminister Mika Lintilä (C) då han var på väg in i Ständerhuset.

Anna-Maja Henriksson och Sanna Marin lämnar Ständerhuset. I bakgrunden syns två andra ministrar.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson och statsminister Sanna Marin lämnar Ständerhuset på tisdagen den 14 april. I bakgrunden syns ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist.
Anna-Maja Henriksson och Sanna Marin lämnar Ständerhuset. I bakgrunden syns två andra ministrar.
Bild: Lehtikuva
Nyland,coronavirus,Sanna Marin,Anna-Maja Henriksson

Enligt Yles regeringsuppgifter anser både regeringen och THL att virusläget i Nyland inte längre skiljer sig märkbart från övriga Finland och att gränserna därmed kan öppnas på nytt.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sade före gårdagens förhandlingar att regeringen under kvällen skulle höra experter inom området.

– Tidigare var skillnaden mellan Nyland och övriga Finland i fråga om coronaviruset radikal, men nu har det jämnat ut sig. Utvecklingen har varit gynnsam och det kan vi tacka alla finländare för, sade han.

Stora frågor: Avspärrning bryter mot rörelsefriheten

Regeringen har inte mycket tid på sig om man bestämmer att Nylands gränser fortsättningsvis ska hållas stängda. Beslutet måste nämligen godkännas i riksdagen.

Avspärrningen av Nyland sysselsätter också många poliser vid gränserna som måste förbereda sig om gränserna fortsättningsvis ska hållas stängda.

Poliisi pysäyttää auton Pukkilan karanteeni rajalla.
Polisen håller koll vid gränserna till Nyland.
Poliisi pysäyttää auton Pukkilan karanteeni rajalla.
Bild: Ville Airaksinen / Yle
Pukkila,coronavirus,Nyland,karantän,polisen

Isoleringen av Nyland godkändes också med nöd och näppe i grundlagsutskottet.

Enligt flera jurister som hördes som konsulter fanns det betydande juridiska problem med att isolera Nyland. Den här frågan kan bli svår om regeringen beslutar att avspärrningen fortsätter.

Orsaken till att det var en svår fråga för grundlagsutskottet var att begränsningar av rörelsefriheten betecknas som ett brott mot allas grundläggande rättigheter.

Utskottet har också kritiserat regeringen för att inte ha tagit itu med följderna av avspärrningen, till exempel en eventuell förhöjd infektionsrisk i Nyland.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel “Voiko Uudenmaan eristys lakata olemasta välttämätön jo ennen sunnuntaita? Kiperä kysymys mutkisti hallituksen työtä, neuvottelu kesti koko tiistai-illan” skriven av Robert Sundman och Ari Hakahuhta och delvis på tidigare artiklar och information av myndigheterna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply