Massprotesterna mot abortlag fortsätter i Polen trots coronarestriktioner: ”Vi är beredda att kämpa till slutet” | Utrikes


Demonstrationerna mot domstolsbeslutet som i stort sett stoppar alla aborter i Polen fortsatte i dag för nionde dagen, och samlade hundratusentals människor.

Polisnärvaron var hög i den polska huvudstaden Warszawa under fredagen, då massdemonstrationerna fortsatte. Demonstranter och högerextrema aktivister har drabbat samman under tidigare dagar.

Protesterna har pågått i en över vecka, och i onsdags deltog nästan en halv miljon personer i protester landet över.

Dagens demonstration rapporteras ändå vara den största hittills, och bland annat nyhetsbyrån Reuters har publicerat drönarfilmer från staden.
Hoppa över Twitterpostning

Arrangörerna hotas av åtal

Samtidigt härjar coronapandemin på i Polen, precis som i resten av Europa – och flera befarar att de massiva folksamlingarna ska leda till att coronaviruset sprids ytterligare.

Under det senaste dygnet har rekordmånga nya fall registrerats, över 21 600 stycken, och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki varnade demonstranterna för konsekvenserna av demonstrationerna.

– Låt oss inte tillåta oansvarigt beteende som skadar äldre människor, de svagaste och dem som kämpar mot epidemin, skrev han i ett Facebookinlägg.

Hittills har över 340 000 personer bekräftats smittade av coronaviruset och 5 351 personer har dött.

Arrangörerna hotas av åtal eftersom det med anledning av viruset är förbjudet att samlas fler än fem personer.

Det stoppade ändå inte demonstranterna, som viftade med regnbågsflaggor och ropade slagord mot den polska regeringen. Flera bar skyltar med budskap som ”Min kropp, mitt val”.

Protester ordnades också i andra polska städer, som i Krakow och Wroclaw.

Stränga abortlagar

Polens abortlagar är redan bland de strängaste i Europa. Den nya skärpningen av lagen innebär att abort förbjuds även om det visar sig att fostret har allvarliga, oåterkalleliga skador.

98 procent av landets lagliga aborter utförs av den orsaken, och det här innebär att lagförslaget handlar om närmast ett totalförbud mot abort.

Varje år utförs omkring 2 000 aborter i Polen, men kvinnorättsorganisationer menar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller reser utomlands för det.

– Vi är beredda att kämpa till slutet, säger Marta Lempart som är en av grundarna i rörelsen Kvinnostrejk.

  • Sedan 1993 har abortlagstiftningen i Polen förbjudit abort utom när graviditeten utgör en risk för kvinnans liv eller hälsa, om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest och om fostret har allvarliga eller dödliga skador.
  • Det lagförslag som nu diskuteras innebär att allvarliga fosterskador inte längre ska utgöra en laglig grund för abort, vilket i dag är det vanligaste skälet till abort i Polen.
  • Också i de fall när abort är tillåtet enligt lag i Polen är det svårt att få abort. Många kvinnor har vittnat om en rad komplicerade administrativa hinder, och att många läkare vägrar att utföra aborter med hänvisning till privat övertygelse.
  • Polen har 38 miljoner invånare. Årligen utförs det färre än tvåtusen lagliga aborter. Utöver det utförs många aborter på ett olagligt sätt – eller utomlands.

Nej till presidentens kompromissförslag

President Andrzej Duda föreslog under fredagen att lagen ännu kunde finslipas – i ett försök att nå en kompromiss med demonstranterna.

Förslaget handlar om att man kunde tillåta abort vid allvarliga fosterskador i fall där läkare kan bekräfta att barnet skulle födas dött eller obotligt sjukt.

Oppositionens representant Katarzyna Lubnauer sa ändå att det är omöjligt att godkänna förslaget.

– Det är lite som att säga att jag stjäl hundra zloty av dig, men ger tillbaka 50, sa hon i en intervju.

Källor: Reuters, AFP





Source link

Be the first to comment

Leave a Reply