Mellersta Österbotten får skärpta restaurangrestriktioner – branschförbund protesterar – Österbotten – svenska.yle.fi


Det försämrade coronaläget i Mellersta Österbotten leder till att restaurangrestriktionerna skärps. Turism- och restaurangförbundet Mara anser att de nya begränsningarna är olagliga och vänder sig till justitiekanslern med en protest.

Statsrådet inför begränsningar som gäller under samhällsspridningsfasen, en fas som landskapet Mellersta Österbotten nu befinner sig i.

På torsdagen informerade landskapets vårdsamkommun Soite om att incidenstalet har stigit till 133. Hela fyra procent av coronatesterna har varit positiva under den senaste veckan och sammanlagt har 40 nya fall bekräftats.

Regeringens beslut innebär att restauranger i Mellersta Österbotten får hålla öppet till klockan ett på natten, medan alkoholserveringen bör upphöra vid midnatt.

Begränsningarna införs i morgon fredag.

Mara protesterar

Regeringens beslut väcker missnöje inom Turism- och restaurangförbundet Mara, som anser att de nya begränsningarna är olagliga.

Förbundet skriver i ett pressmeddelande på torsdagen att man vänt sig till justitiekanslern med ett klagomål.

Förbundet hänvisar till regeringens nya hybridstrategi, som godkändes i september. Enligt strategin ska alla restriktioner upphävas då 80 procent av befolkningen har fått två doser vaccin eller när omkring 80 procent av befolkningen har haft möjlighet att få två doser.

I Mellersta Österbotten ligger vaccintäckningen nu på 74,5 procent och Mara påpekar att siffran i det här skedet hänger på vaccinmotstånd och effektiviteten i vaccinationsarbetet.

Enligt Mara kan företagarna i restaurangbranschen inte straffas för att en del ovaccinerade medborgare belastar sjukvården eller för att det finns brister i det finländska vaccinationsarbetet.

I sitt klagomål till justitiekanslern påpekar Mara även att restaurangbranschen är den enda som nu drabbas av tuffa restriktioner. Förbundet ifrågasätter att regeringens åtgärder nu skulle vara nödvändiga och proportionella.

Soite vädjar: Vaccinera er

Samtidigt pågår regeringens arbete för att ta i bruk ett coronaintyg. Imorgon fredag röstar riksdagen om att ta i bruk intyget.

Då kan krögare slippa restriktionerna genom att kräva sin kunder på ett coronaintyg istället.

Likaledes fortsätter vårdsamkommunen Soites arbete med att höja vaccinationstäckningen i landskapet.

På torsdagen vädjar Soite i ett pressmeddelande till de invånare i Mellersta Österbotten som ännu inte är vaccinerade mot corona att så fort som möjligt ta ett vaccin.

Det kommer bland annat att vara möjligt att vaccinera sig mot coronaviruset under Hermes ishockeymatch i ishallen i Karleby imorgon fredag.Source link