Mer sansat tonfall när Trump och Biden tvistade om coronakrisen, utrikespolitik och rasfrågor i sin sista tv-duell | Utrikes


Utgångsläget inför torsdagens sista tv-debatt mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden var spänt.

Den första debatten mellan duon urartade i ett kaotiskt meningsutbyte, där kandidaterna ständigt avbröt varandra. Enligt Washington Post avbröt Trump Biden 71 gånger medan Biden avbröt Trump 22 gånger.

Nu blev det ett betydligt mer sansat meningsutbyte, som delvis kan ha varit ett resultat av att kandidaterna enligt de nya debattreglerna fick sin mikrofon tystad under motdebattörens öppningsanföranden i de olika ämnena.

Personangrepp saknades ändå inte och de drygt nittio minuterna blottade stora skillnader mellan kandidaternas visioner och åsikter.

En man talar vid ett podium.
Biden anklagade Trump bland annat för att “sakna en plan” gällande coronakrisen.
En man talar vid ett podium.
Bild: AFP / Lehtikuva
Joe Biden,Presidentvalsdebatterna 2020

Trump försökte porträttera sig som den politiska outsidern, precis som för fyra år sedan och kritiserade Biden för att inte ha åstadkommit något av värde trots sin långa karriär inom politiken.

Biden anklagade ofta Trump för inkompetens och påstod att han själv blir en president som representerar alla amerikaner ifall han segrar.

Debatten tangerade coronakrisen, nationell säkerhet, amerikanska familjernas trångmål, invandring, rasfrågor och klimatförändringen.

I den sista frågan fick båda kandidaterna svara på hur de efter en valseger skulle tala till väljare som inte röstat på dem i samband med invigningsceremonin.

Bekanta poänger i meningsutbyte om coronakrisen

Debatten inleddes med ett meningsutbyte kring coronakrisen och innehöll numera bekanta poänger från båda kandidaterna.

Trump försvarade sin coronahantering och sade USA kommer att undvika en dödssiffra på 2,2 miljoner som “vissa modeller förutspådde.”

Siffran verkar komma från från en brittisk epidemiolog – Neil Ferguson – som presenterade ett “värsta-scenario” ifall inga restriktioner alls införs i samhället samtidigt som människorna inte alls ändrar sitt beteende. Då räknade Ferguson ut att dödssiffran kunde landa på mellan 510 000 och 2,2 miljoner.

Trump upprepade också sitt påstående om att USA är på väg ut ur coronakrisen, trots att experter påpekat att krisen är långt ifrån över. Trump lovade igen att ett vaccin är på väg senast i slutet av året eller möjligen “inom några veckor”.

Ett lik lastas in i en container som fungerar som provisoriskt bårhus utanför sjukhuset Kingsbrook Jewish Medical Center.
Hittils har över 220 000 amerikaner dött och över 8 miljoner smittats av covid-19.
Ett lik lastas in i en container som fungerar som provisoriskt bårhus utanför sjukhuset Kingsbrook Jewish Medical Center.
Bild: EPA-EFE/Peter Foley
lik,New York,coronavirus,COVID-19

Att införa nya strikta lockdowns är inte rätt väg att gå enligt Trump som sade att Biden är redo att “stänga ner landet så fort en byråkrat rekommenderar det.”

– Vi kan inte hålla landet stängt, det här är ett stort land med en stor ekonomi.

– Vi ser depression, alkohol och droger överallt. Medicinen kan inte vara värre än problemet, sa Trump och syftade på eventuella nedstängningar för att bromsa virusspridningen.

Trump kritiserade också demokratiska guvernörer som infört strikta restriktioner i sina delstater, till exempel i New York och Michigan, för att ta kål på ekonomin.

– New York har blivit en spökstad, utbrast Trump.

Hittills har över 220 000 amerikaner dött och över 8 miljoner smittats av covid-19.

“Vi har inte lärt oss leva med viruset utan vi ha lärt oss dö med det”

Joe Biden påminde om hur Trump länge tonade ner risken från coronaviruset, trots att han hade information om pandemins dödlighet och risker, och anklagade Trump för att “sakna en plan” för att ta USA ur krisen.

– Vi har inte lärt oss leva med viruset, vi har lärt oss dö med det, sa Biden när han kritiserade Trump för en nonchalant attityd till virusspridningen.

– Jag har inte råd att gömma mig i källaren som du, svarade Trump till Biden.

Biden har varit betydligt mer återhållsam i sina fysiska kampanjframträdanden och tillbringat långa perioder av valrörelsen i sin hemdelstat Delaware.

Biden sade också att han skulle införa en nationell coronastrategi, med en upptrappning at testandet och federal hjälp till skolor och företag som kämpar för att hålla öppet medan pandemin pågår.

Biden sade också att han inte utesluter nya lock downs ifall experter rekommenderar dem.

Hunter Bidens affärer och Kina tangerades

Trump väntades dra in Hunter Biden, Joe Bidens son, i tv-debatten och gjorde det också, precis som i den första debatten i slutet av september.

Bakgrunden är Hunter Bidens styrelseuppdrag i det Ukrainska energibolaget Burisma år 2014, då Joe Biden var vicepresident.

Trump har ofta anklagat Hunter Biden för att ha gjort sig skyldig till oegentligheter i samband med uppdraget och påstått att Joe Biden skulle ha använt sin makt för att hjälpa sonen på ett olagligt sätt att komma undan rättvisan.

En man i mörk kostym och röd slips.
Trump drog in Hunter Biden, Joe Bidens son, i debatten,
En man i mörk kostym och röd slips.
Bild: AFP / Lehtikuva
Donald Trump

Förra veckan publicerade tidningen New York Post en artikel, som lät förstå att tidningen sitter på ny information gällande Hunter Bidens affärer.

Tidningen påstår sig ha mejlkorrespondens som visar att en av Burismas konsulter tackar Hunter Biden för att ha arrangerat ett möte med pappan Joe Biden år 2015.

Bidenfamiljen har avfärdat anklagelserna. Vissa konservativa medier i USA diskuterat frågan den senaste veckan medier, medan många större medier har ifrågasatt artikelns information på grund av dess källor.

Trump syftade uppenbarligen på uppgifterna då han i samband med en diskussion om nationell säkerhet ansåg att Joe Biden var “skyldig det amerikanska folket en förklaring” på grund av de “hemska e-post meddelandena”.

Joe Biden med hans son, advokaten Hunter Biden, under en baseball match i Washington DC i januari 2010.
Joe Biden med sonen Hunter Biden.
Joe Biden med hans son, advokaten Hunter Biden, under en baseball match i Washington DC i januari 2010.
Joe Biden,Hunter Biden

Biden pressades av moderatorn att kommentera frågor som uppkommit kring hans sons affärer.

– Ingen har bevisat att Hunter Biden gjort något fel, sa Biden som tidigare erkänt att det var ett misstag att sonen tog emot styrelseuppdraget i Burisma.

– Jag har aldrig i mitt liv tagit emot pengar av en yttre makt, fortsatte Biden och sa att det är Trump som gör affärer i Kina och låter bli att publicera sina skatteuppgifter.

– Jag kommer att publicera dem så snart det är möjligt, sa Trump och påstod att han betalat tiotals miljontals dollar i förhandsbeskattning.

Trump sade också att han har bankkonton i många olika länder, och att kontot han haft i Kina – som bland annat New York Times skrivit om – endast var aktivt innan hans tid som president.

Artikeln uppdateras.

Se debatten i sin helhet här:Source link

Be the first to comment

Leave a Reply