Mera charm än schism? Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni dämpar sin EU-kritik och väljer Bryssel som sitt första utlandsbesök


Italiens svåra ekonomiska kris innebär att den nytillträdda premiärministern Meloni måste balansera mellan sin tidigare så hårda EU-kritik och behovet att säkerställa EU-pengar till hemlandet.

När Giorgia Meloni idag besöker Bryssel väntas hon visa upp en annan sida än den euroskepticism som hon tidigare är känd för. Att EU-högkvarteret blir hennes första resmål beror på de fondpengar som Italien så starkt behöver.

– Hon kommer nog att presentera sig som en mycket diplomatisk och pålitlig europeisk partner, säger forskaren Eleonora Tafuro Ambrosetti från ISPI-institutet i Milano inför besöket i Bryssel, och påpekar att det är den bild Meloni har velat ge ända sedan valsegern.

Det kändes ändå som en rejäl u-sväng då den nya italienska premiärministern presenterade sin EU-linje under installationstalet i parlamentet i slutet av oktober.

Meloni har trots allt gjort sig känd för att leverera hård EU-kritisk oppositionspolitik från sitt ytterhögerparti Italiens bröder, vilket har väckt farhågor om det kommande samarbetet inom både EU och Nato.

Men nu intygade hon att Italien är en fullständig del av Europa och den västliga världen, och lovade bland annat att landet kommer att respektera EU-regler, stöda sanktionerna mot Ryssland och motstå rysk utpressning i energifrågan.

Kvinna som tittar rakt in i kamera
Bildtext
Eleonora Tafuro Ambrosetti jobbar vid det politiska forskningsinsitutet ISPI i Milano.

Bild: Privat

De nya politiska vindarna har enligt Eleonora Tafuro Ambrosetti tolkats dels som Melonis sätt att göra sitt parti mera rumsrent för att kunna styra Italien, och dels som ett resultat av politisk mognad på grund av den kritiska tid vi lever i.

– Jag tror att hennes utveckling är en del av en riktig förändringsprocess som beror på ålder, politisk erfarenhet och behovet att kompromissa, säger hon och menar att Meloni idag också har en större väljarkår bakom sig än enbart ytterhögersympatisörer.

Återhämtningsplanen i centrum under besöket

Bakgrunden till de försonliga tonerna är de EU-pengar som Italien behöver. Även om siffror som publicerades i början av veckan gav en överraskande kvartalsökning av BNP, så väntas det djupt skuldsatta landet drabbas av recession under vintern.

För ett drygt år sedan presenterade den förra premiärministern Mario Draghi en återhämtningsplan för att garantera över 200 miljarder euro från EU:s återhämtningsfond.

Som oppositionspolitiker ville Giorgia Meloni under sin valkampanj omförhandla den planen, men på sin nya post har hon antytt att det enbart skulle handla om vissa förändringar på grund av bland annat energikrisen.

Att återhämtningspengarna kommer att toppa agendan under Brysselbesöket bekräftades också av kommissionens talesperson nyligen.

Kvinnlig politiker håller tal i parlament
Bildtext
Giorgia Meloni under förtroendeomröstningen för den nya regeringen den 26 oktober 2022.

Bild: Francesco Fotia/Shutterstock/All Over Press

Men den svåra energikris som Italien befinner sig i kan bli en prövning för den italienska regeringskoalitionen, till viss mån på grund av de ryskvänliga krafter som ingår.

Bland Europakännare och Kremlvänner

Den italienska koalitionsregeringens topprioritet är att stävja de allt högre energipriser som har slagit hårt mot såväl företag som hushåll.

Flera erfarna namn finns på centrala ministerposter då man försöker leda Italien ut ur krisen, bland dem den tidigare EU-kommissionären Antonio Tajani, som nu är utrikesminister, och den förre ministern för ekonomisk utveckling Giancarlo Giorgetti som har fått finansministerposten.

Men det kan också betyda kontroverser då ledarna för regeringspartierna Lega och Forza Italia, det vill säga Matteo Salvini och Silvio Berlusconi, har närt vänskapliga förbindelser med Kreml.

Italien har kraftigt minskat sitt energiberoende av Ryssland, och även om den numera så anti-ryska Meloni har lovat nya satsningar på inhemsk gasproduktion, så kan det uppstå spänningar i regeringen.

Då kan man trots allt lockas av att ge efter för Ryssland menar forskaren Eleonora Tafuro Ambrosetti:

– Det skulle blidka väljarkåren när det gäller energiräkningarna för energisituationen är mycket svår, säger hon, men poängterar samtidigt att den italienska ekonomin överlag kommer att vara ett större problem för Meloni än de ryskvänliga partiledarna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply