Migranter, coronavirus och högerpopulister har dominerat sommaren på den italienska ön Lampedusa | Utrikes


Solen står högt på himlen. Det finns ingen skugga i sikte. Jag sitter på en sten vid hamnen på den lilla italienska ön Lampedusa och stirrar ut mot öppet hav i väntan på en migrantbåt.

– Jag tycker att det är bra att de lyckas ta sig fram hit. Det är alltför många som dör ute på havet, säger förbipasserande Benedetta Costa, infödd på ön, när hon stannar till för en liten pratstund.

Den lilla soldränkta och karga ön är Italiens sydligaste. Den ligger i Medelhavet, närmare Tunisien i Nordafrika än landets största ö, Sicilien.

Hit kommer många turister varje år. Inte minst för att besöka kaninstranden, som anses vara en av världens vackraste stränder.

Väderförhållandena är bra, och när som helst kan det komma en båt med migranter. Men hittills har båtarna jag sett varit fulla med turister som kommer tillbaka efter en dag med bad och snorkling.

Italienaren Benedetta Costa på Lampedusa.
Benedetta Costa har inget emot att hennes hemö tar emot migranter. Tvärtom är hon glad att de som anländer lyckats ta sig levande över Medelhavet.
Italienaren Benedetta Costa på Lampedusa.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa,Benedetta Costa

Kaninstranden på Lampedusa
Kaninstranden anses vara en av världens vackraste stränder.
Kaninstranden på Lampedusa
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa,Strand

Ny migrantvåg från Tunisien

Den här sommaren har de många migrantbåtar som kommit till ön fått extra stor uppmärksamhet.

En stor majoritet kommer från Tunisien. Det visar att migranterna funnit en ny rutt, efter att Italien och EU för ett par år sedan ingick avtal med Libyen och fortsatt finansierar den libyska kustbevakningen för att de ska stoppa de migranter som försöker ta sig ut på Medelhavet från just Libyen.

Tunisierna kommer i egna små undermåliga båtar, precis som för tio år sedan innan majoriteten av flyktingarna och migranterna sökte sig till Europa via Libyen – flest år 2016.

Då fanns det fortfarande både frivilligorganisationer och nationella räddningsinsatser från EU-länderna på Medelhavet.

Sedan dess har havet förvandlats till en tyst massgrav.

Migranter från Tunisien som anländer med båt till Lampedusa.
Migranter från Tunisien anländer på egen hand direkt till hamnen i Lampedusa
Migranter från Tunisien som anländer med båt till Lampedusa.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa

Antalet flyktingar har minskat med över 90 procent. Alla officiella räddningsinsatser på havet har avbrutits.

De frivilligorganisationer som fortsatt chartrar räddningsfartyg kämpar på trots alla praktiska och legala hinder. De är de enda som kan rädda liv och vittna om vad som händer därute.

Rapporterna om förlista och drunknade avlöser varandra, men troligtvis förblir många fall okända.

Migranter som anländer till Lampedusa med båt.
Att barnfamiljer lämnar Tunisien för resa över Medelhavet har inte hänt på ett decennium- ett tecken på att coronapandemin fått landet att gå på knäna.
Migranter som anländer till Lampedusa med båt.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa

Rädsla för coronavirus utnyttjas av högerpopulister

Uppmärksamheten i år har dock inte så mycket med antalet personer som kommer att göra.

Istället handlar det om att migranterna i Italien har kopplats ihop med coronaviruset, och det har spridits mycket felaktig information.

– Folk är rädda. Vi har bara haft ett fall av coronavirus här på ön under våren, men alla har suttit i karantän precis som i övriga delar av landet och när migranterna anlänt under sommaren har många blivit oroliga, säger Flora Miotti.

Den oron har underblåsts och utnyttjats av det högerpopulistiska partiet Lega inför de stundande regionalvalen som hålls i sju italienska regioner i dag, söndag och i morgon måndag.

Partisympatisörer har organiserat lokala protester mot migranterna på olika platser runtom i landet, vilka har direktsänts via partiledare Matteo Salvinis sociala medieplattformar. Samma sak händer även på Lampedusa.

Lampedusabon Flora Miotti
Lampedusabon Flora Miotti säger att många jämför situationen för byborna och migranterna.
Lampedusabon Flora Miotti
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa,Flora Miotti

Under bra väderförhållanden anländer flera båtar per dygn

Efter timmar av stirrande ut mot havet i väntan på en migrantbåt kommer det till slut två båtar.

På den ena färdas 14 personer, varav en familj och flera barn. På den andra färdas 67 personer. Alla, utom en, är män. De ser unga ut.

Bakom, i vattnet, syns kustbevakningens liksom finanspolisens båtar. Det är de som patrullerar området närmast Lampedusa.

Vid kajen dyker bil efter bil upp. Det är polis, karabinjärer, läkare, frivilligorganisationer och tolkar.

Sjukhuspersonal som tar emot migranter som anländer med båt till Lampedusa.
Medicinsk personal från olika frivilligorganisationer finns på plats bara ögonblicket efter migranterna anländer.
Sjukhuspersonal som tar emot migranter som anländer med båt till Lampedusa.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa

Medan skymningen sänker sig, lindas barnen in i prasslande värmefiltar. Deras kroppstemperatur mäts och fingrarna kontrolleras, för att se om de har skabb.

Efter det får de gå ombord på bussar för transport till öns mottagningscentrum för migranter. Där kommer de identifieras och testas för corona.

Familjen hinner iväg. Men sedan händer något.

Liten protest tillåts växa sig större

En tidigare medlem av senaten, Angela Maraventano, från partiet Lega, har lagt sig ner med kudde och täcke, mitt på vägen i protest.

– Nu räcker det. Inga fler migranter, skriker hon medan en kille hela tiden filmar.

De är två personer. De har inget tillstånd att demonstrera. Polisen står runtom och tittar på.

Bakom dem sitter ett sextiotal migranter, som seglat cirka 20 timmar på havet, och väntar i bussar.

Före detta Lega-medlem Angela Maraventano ligger och blockerar en väg så att bussar med migranter inte kan lämna hamnen i Lampedusa.
Den före detta medlemmen av senaten för högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Lega Angela Maraventano blockerar vägen så att bussarna med migranter inte kan lämna hamnen.
Före detta Lega-medlem Angela Maraventano ligger och blockerar en väg så att bussar med migranter inte kan lämna hamnen i Lampedusa.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa,högerpopulism,Angela Maraventano

Sex timmar senare har det samlats många nyfikna lokalbor och turister vid platsen.

Då kallar polisen in full styrka och skingrar folkmassan och släpper förbi bussarna.

Allt har sänts direkt via sociala medier.

– Det här visar att vissa som arbetar för staten har en egen agenda i förhållande till regeringen, säger Salvatore Martello, borgmästare på Lampedusa, när vi möts på hans kontor.

Han fortsätter:

– Vi har hela sommaren fått dementera fake news om att migranterna sprider coronavirus. Inga testas i så organiserad form som dem. Turisterna kontrolleras däremot inte alls, säger han.

Lampedusas borgmästare Salvatore Martello.
Öns borgmästare Salvatore, kallad Totò, Martello, har haft fullt upp under sommaren. Han tvingades hota med strejk för att få hjälp av regeringen att hantera flyktingsituationen.
Lampedusas borgmästare Salvatore Martello.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa,Salvatore Martello

Turismen påverkas av negativ publicitet, inte ekonomin

Borgmästaren, precis hemkommen från ett möte med påven Franciskus i Rom, säger att han vid ombordstigningen på flyget fick höra att många turister med biljetter inte dykt upp till de senaste flygningarna till ön på grund av de nyhetsbilder som nått dem.

Det är ett hårt slag för Lampedusas befolkning på 6000 personer, som förutom fiske, livnär sig uteslutande på turism.

Ett vanligt år sträcker sig turistsäsongen från april till oktober. I år har den koncentrerats kring ett par månader i juli och augusti.

Pino Maggiore, som hyr ut båtar till turister, säger att det på sätt och vis är motsägelsefullt att tänka att migranterna enbart är ett problem för ön.

– Det är inte bara turisterna som får hotell och restauranger att snurra, även alla som är här och arbetar med flyktingmottagandet, inklusive ni journalister, är med och bidrar till den lokala ekonomin, säger han.

Och så kommer det säkerligen fortsatt att vara.

– Den geografiska placeringen innebär att ön historiskt alltid har varit en plats som människor på väg över Medelhavet har lagt till vid för att fylla på bränsle och förråden, påminner historikern Giuseppe Surico, som är aktuell med en bok om Lampedusa.

För de flesta flyktingar är ön en passage.

Pino Maggiore som arbetar med turister och migranttransporter i Lampedusa.
Pino Maggiore (andra till vänster) arbetar både med turister och migranttransporter. Han säger att det behövs mer sjukvårdspersonal och tolkar och färre säkerhetspersonal.
Pino Maggiore som arbetar med turister och migranttransporter i Lampedusa.
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa

Hjälporganisationer föreslår lagliga vägar som kontrast till säkerhetsstrategin

Claudia Vitali från den evangeliska kyrkans hjälporganisation Mediterranean Hope som dokumenterar allt som händer kring migrationen på Lampedusa säger:

– Människor kommer alltid vilja söka en bättre framtid och andra måste fly, därför går det inte stoppa migranter och flyktingar. Och därför fungerar inte heller säkerhetstänket, som nu dominerar.

Runt 150 migranter hinner komma under mina tre dagar på Lampedusa och sjutton personer räddas från att drunkna inte långt från ön när det oväntat blåser upp till storm en natt.

Samtidigt befinner sig räddningsfartyget Open Arms med 278 migranter ombord på havet sedan en vecka tillbaka och väntar på klartecken från en säker hamn att lägga till vid.

Men Italien liksom övriga EU-länder har ju stängt sina och vägrar släppa in dem.

– Vi kan undvika många tragedier om vi upprättar legala vägar in i Europa, såsom rätten till visum för att söka arbete och tillstånd för släktingar att återförenas. Det är ett gemensamt europeiskt ansvar, säger Claudia Vitali.

Syster Franka och Claudia Vitali från hjälporganisationen Mediterranean Hope
Syster Franka och Claudia Vitali från den evangeliska hjälporganisationen Mediterranean Hope har mött upp migranter som anländer till ön hela sommaren.
Syster Franka och Claudia Vitali från hjälporganisationen Mediterranean Hope
Bild: Christin Sandberg
Italien,migranter,Lampedusa e Linosa,Mediterranean HopeSource link

Be the first to comment

Leave a Reply