Migrationsverket lägger ner flyktingförläggningen i Hangö – över hälften av klienterna har väntat på besked sedan 2015 | Västnyland


Migrationsverket stänger Västnylands sista flyktingförläggning. Verksamheten i Hangö upphör innan årets slut.

Enligt Migrationsverket finns det för många tomma platser på enheterna som läggs ner.

Röda Korsets flyktingförläggning i Hangö är en av de sju som Migrationsverket nu stänger. Samtidigt minskas antalet platser på tre av de kvarvarande förläggningar.

Enligt Migrationsverket borde 90 procent av förläggningarnas platser vara fyllda, men på grund av coronaviruset är andelen nu klart lägre. Migrationsverket uppskattar att det i slutet av året finns ungefär 1 400 överflödiga platser.

– Vi måste ha lediga platser, å ena sidan för nya asylsökande och å andra sidan för möjligheten att coronasituationen förvärras på nytt. Samhället har dock inte råd med en stor mängd oanvända platser, säger Pekka Nuutinen, direktör för enheten för mottagande på Migrationsverket.

Antalet nya asylsökande har minskat märkbart. I år har man tagit emot ungefär hälften så många nya asylsökande jämfört med motsvarande tid i fjol.

Många barnfamiljer i Hangö

Flyktingförläggningen i Hangö har 150 platser. Ungefär 140 asylsökande är skrivna på förläggningen. De asylsökande i Hangö är främst barnfamiljer.

Evelyn Sõer, som ansvarar för verksamheten i Hangö, har jobbat på flera av Röda Korsets flyktingförläggningar före Hangö och är därför inte förvånad över Migrationsverkets färska beslut att stänga förläggningar.

– Man vet att det kan hända och vi känner ju till att det inte har kommit många asylsökande till Finland på sistone.

Förläggningen i Hangö skiljer sig från många andra förläggningar, förklarar Sõer.

– De asylsökande bor i vanliga bostäder runt om i staden. En del har ordnat egen inkvartering på annat håll men är skrivna på förläggningen i Hangö.

Lång väntan

Ungefär 120 asylsökande har under det gångna året bott i bostäder i Hangö medan ett tjugotal har haft privatinkvartering.

Många har väntat länge säger Sõer.

– Över hälften av våra klienter har varit i Finland sedan 2015-16 när det kom många asylsökande till Finland. De vet fortfarande inte om de kan stanna i Finland eller inte, uppger Sõer.

Asylsökande demonstrerar i en park i Hangö.
Asylsökande i Hangö under en demonstration mot den finländska asylpolitiken 2017.
Asylsökande demonstrerar i en park i Hangö.
Bild: Yle/ Bubi Asplund
asylsökande,demonstrationer (samhälleliga händelser),irakier,Hangö,Västnyland

Det är Migrationsverket som bestämmer vart kunderna flyttas när Hangöförläggningen stänger.

Förläggningen i Hangö sysselsätter drygt tio personer. För personalen innebär beslutet samarbetsförhandlingar någon gång i höst, säger Sõer.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply