Miljonspel och mordhot stör svensk amatörfotboll – nu skärper Sverige idrottsdirektiven: “Folk från hela världen började ringa” | SportPlötsligt är svenska division 5-lag i blickfånget hos bettinghajar världen över. När världsfotbollen i det närmaste släckts ner har spelbolagens fokus flyttats över till svenska amatörlags träningsmatcher. Nu stoppas matcherna även i Sverige – efter mordhot och “miljonmatcher”.

I Vitryssland pågår fortfarande den nationella fotbollsligan, men det har även spelats fotbollsmatcher i andra europeiska länder.

I Sverige har coronaviruset inte förorsakat lika stränga restriktioner som i flera andra länder, och många idrottslag har kunnat fortsätta träna – och spela matcher.

Den svenska amatörfotbollen har följaktiligen varit glödhet på den internationella bettingmarknaden. På vissa håll har läget eskalerat ordentligt.

Några exempel:

En träningsmatch mellan division 5-laget Sandsbro AIK och division 4-laget Ingelstads IK förra veckan lockade 31 spelbolag världen över att öppna spel på drabbningen.

Massor av pengar på spel med andra ord.

– I och med att 31 bolag över hela världen erbjöd spel på den här matchen är det nog rimligt att tro att det kan uppgå till ett tiotal miljoner, sade Svenska Spels chef för sportsbetting och spelsäkerhet Dan Korhonen till Sveriges Radio.

– Det var två herrar som stod med surfplattor i ena hörnet. Det visade sig att de direktrapporterade bollinnehav och målchanser. Det var som vilken toppmach som helst i Europa, märkligt, avslöjade Sandsbrotränaren Darko Vujcic.

“Det har varit kaos”

Träningsmatchen mellan division 5-laget Eskilstuna FC och division 6-laget Näshulta GoIF ställdes in helt och hållet – på grund av att intresset kring matchen tagit absurda proportioner.

– Under hela dagen ringde folk till våra spelare och ledare. De hörde av sig på våra sociala medier. Det var folk från hela världen, sade Eskiltuna FC:s ordförande Bengin Ozeran till Fotbollskanalen.

– De sade bland annat “hoppas ni förlorar” eller “lycka till”, det var säkert hundra personer som gjorde det på någon timme. Det har varit kaos. I går var ingen rolig dag.

Enligt Eskilstuna-Kuriren var det “mycket pengar i omlopp hos spelbolagen”.

– Vi valde att ställa in matchen på grund av spelarnas säkerhet. Man vet aldrig med tanke på att folk hade hört av sig till spelare och ledare i vår klubb. De hörde även av sig till tränare i samma serie som vi spelar i, för att kolla hur vi spelar och hur vi har spelat tidigare, fortsatte Ozeran.

Förlorade mot division 5-klubb – dödshotades

När i princip hela resten av fotbollsvärlden står stilla levererar bettingbolag i stället “förhandsanalyser” och livesändningar från svenska amatörmatcher.

Division 4-laget AC Primavera har inte undgått bettinghajarnas törst.

Efter att Eskilstunaklubben förlorat en träningsmatch mot division 5-klubben BK Sport började obehagliga meddelanden trilla in på klubbens sociala medier.

– Den ena hoppades att vi skulle dö allihop. Någon annan var inne på samma spår. Jag tänkte inte på det så mycket, jag förstod att det handlade om betting men tänkte att det inte var så allvarligt, sade klubbens ordförande Daniel Karlsson till Expressen.

När man sedan förlorade mot division 3-klubben Syrianska Eskilstuna IF fortsatte hatet att komma.

– Jag tolkar ju meddelanden som att man har spelat på att vi ska vinna. Vi gjorde väl en helt okej match. Det var inga svenskklingande namn som hörde av sig, så det finns ju internationellt intresse. Man måste vara bra speltorsk om man spelar på en sådan match…

Slut på matcherna

Men nu verkar det som att även de svenska matcherna läggs på is.

I dag rekommenderade den svenska Folkhälsomyndigheten att stora delar av breddidrotten ska avstanna.

– Vi vill att människor ska röra sig utomhus, men det är speciella problem med idrotter som har närkontakt. Det ska man undvika i möjligaste mån. Vi vill att man skjuter upp matcher, sade generaldirektör Johan Carlson till SVT.

Träningar är fortfarande tillåtna. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson betonar att ansvaret nu ligger hos förbunden och föreningarna.

– Vi står bakom dessa åtgärder. Vi tycker det är viktigt att följa dessa direktiv, inte minst gällande tävlingar. Man kan inte fortsätta spela matcher och annordna tävlingar, men man kan träna, säger Eriksson.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply