Minns du allt som hänt under coronaåret som gått? Vår tidslinje tar dig tillbaka till de största nyheterna | Inrikes


2020 var året då samhället över en natt ställdes på ända. I januari och februari talade man om ett mystiskt virus långt borta i Kina, Wuhan-viruset, som vi inte behövde oroa oss för. Före mars var slut hade vi fått uppleva beredskapslagar, stängda skolor, tomma gator och ett stängt Nyland. Vi har samlat de största coronanyheterna från året som gått.

Januari

De första rapporterna om ett nytt virus strömmar in, först från östra Asien, men i redan i slutet av månaden också från olika delar av Europa. Världshälsoorganisationen utlyser internationellt nödläge men rekommenderar inte begränsningar av resande.

Februari

Världen håller andan och följer med när resenärer evakueras från Wuhan och tusentals turister ombord på kryssningsfartyg och på hotell sätts i karantän. När de första finländarna smittas börjar fler och fler inse att viruset inte längre bara är ett avlägset hot.

Mars

I början av mars inser de finländska beslutsfattarna att det finns stor risk för att viruset kan spridas också här. Den 16 mars meddelar regeringen att man för första gången sen krigsslutet börjar tillämpa paragrafer i beredskapslagen. Internationellt får Finland beröm för sina beredskapslager och förmåga att hantera krisen. Sanna Marin blir en världskändis på den politiska scenen.

12.3 – Nu tar också Finland viruset på allvar

Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
12.3 – Stafettkarnevalen, Pampas nationaldag och valborgsfirandet ställs in, Norge och Danmark stänger skolor

16.3 – Beredskapslagarna tas i bruk

Två besökare i en naturpark
22.3 – Finländarna beger sig ut i skog och mark

28.3 – Gränserna till Nyland stängs

April

Epidemins och nedstängningarnas ekonomiska konsekvenser väcker oro. Försörjningsberedskapscentralens affärer med skyddsutrustning visar sig vara mindre lyckade. Sverige väljer en egen linje som personifieras av statsepidemiolog Anders Tegnell. Epidemin når sin kulmen i Finland och smittfallen börjar avta.

Maj

Antalet smittade och döda har sjunkit stadigt sedan toppen i början av april och samhället börjar öppna upp igen. Testkapaciteten är betydligt bättre än i början av epidemin, nu testas alla med symptom. Skolorna öppnar i mitten av maj men man försöker hålla isär grupperna, äta och ha rast på skilda tider. Museer, simhallar och bibliotek öppnar sina dörrar igen och i slutet av maj får också restaurangerna börja ta emot kunder.

Juni – augusti

Under sommaren återgår samhället nästan till normalläge och beredskapslagarna behövs inte längre. Festivaler och stora publikevenemang är fortfarande är förbjudna. Många sommarteatrar och koncerter har ställts in redan tidigare. Också reserestriktionerna luckras upp och man får resa till länder där smittspridningen är låg, dit hör inte Sverige. Samtidigt som finländarna semestrar i stugor, båtar och husvagnar planerar myndigheterna för hösten, man är övertygad om att smittan kommer att börja spridas igen och då vill man vara beredd.

1.6 – Restaurangerna öppnar igen

Efter att ha varit stängda i över två månader för annat än hämtmat, får restauranger och barer igen öppna sina dörrar och uteserveringar för kunder. Öppettiderna är fortfarande ändå begränsade och inomhus begränsas sittplatserna till hälften av det normala.

Mikael Damberg
11.6 – Nu får man resa i Norden och Baltikum men inte till Sverige

15.6 – Finland återgår till normalläge

skärgård i Raseborg
8.7 – Finländarna hemestrar som aldrig förr men undviker Helsingfors

Tre kvinnor undersöker coronavirusprover i laboratoriemiljö.
10.7 – Myndigheterna förbereder sig för en andra våg: strategin går ut på att testa, spåra, isolera och vårda

Mera mediciner, skyddsutrustning, virustester och vaccin. Just nu är coronaläget lugnt i Finland. Men arbetet för att trygga säkerheten vid en eventuell andra våg
pågår för fullt. Syftet med Finlands hybridstrategi är att förhindra att viruset sprids i samhället, trygga hälso- och sjukvårdens kapacitet och att särskilt skydda personer som tillhör riskgrupper.

En ung man kommer gående mot kameran med munnen och näsan täckt av ett munskydd.
6.8 – När semestrarna tar slut börjar smittfallen öka igen

När coronaepidemin går in i sin andra våg är beredskapslagarna inte längre i kraft och det leder till ett myller av olika direktiv och rekommendationer. Nu är det främst regionförvaltningsverken, kommunerna och städerna som har ansvaret för vilka rekommendationer som gäller. Frågan om ansiktsskydd diskuteras igen men det finns fortfarande inga direktiv.

13.8 – Rekommendation om att använda munskydd infört

31.8 – Coronablinkern lanseras och laddas på kort tid ner av över en miljon finländare

Appen, som kallas för Coronablinkern (eller Koronavilkku på finska), använder bluetooth-teknik och beräknar risken för att du exponerats för coronaviruset, på basis av hur nära du har varit en telefon vars ägare har uppgett sig vara sjuk, samt hur länge. Om 10-20 procent av finländarna tar i bruk appen så hjälper det redan, men ju fler som tar appen i bruk desto bättre fungerar det, räknar myndigheterna med. Ett dygn efter att appen lanserats har den laddats ner av över en miljon finländare.

September

Under hösten sprids viruset i synnerhet på studentfester. Regeringen lättar på reserekommendationerna till bland annat Sverige och Estland, men då smittläget i grannländerna åter förvärras blir det igen svårare att resa. Runt om i världen testas olika vaccin mot coronavirus – förhoppningen är att de första ska kunna tas i bruk innan årsskiftet.

Oktober

Epidemin når sin kulmen i Österbotten och befolkningen får finna sig i nya restriktioner. På Helsingfors-Vanda flygplats får världsberömda hundar pris.

November

En muterad form av viruset härjar på minkfarmer i Danmark, som tar till drastiska åtgärder. På vaccinfronten kommer oväntat positiva signaler, vaccinleveranser inom EU väntas komma igång innan årets slut. Mot slutet av månaden förvärras epidemiläget först i Nyland och sedan även på andra håll i Finland. Lokala myndigheter ger nya rekommendationer för att hindra smittspridningen.

December

I många landskap ökar smittspridningen hastigt och man går in i den fas som kallas allmän smittspridning. Hobbyer ställs in, sammankomster med fler än 10 personer ska undvikas och på många håll övergår särskilt högstadier och gymnasier till distansstudier. Julen ska helst firas bara med dem som bor i samma hushåll. Samtidigt får vi fler positiva vaccinnyheter: Storbritannien har godkänt Pfizers vaccin och börjar vaccinera sjukvårdspersonal och äldre personer.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply