Morgonkollen: Centern utser finansminister, Vegas sommarpratare presenteras, coronaviruset sprids i kolgruva i Polen | Inrikes


Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Centern väntas välja ny finansminister efter partiordförande Katri Kulmuni som avgick i fredags. Eventuellt föreslås också andra ändringar i ministerskaran. Turbulensen har varit stor inom partiet de senaste dagarna.

De ekonomiska problemen, skuldproblemen och behovet av mathjälp har enligt socialarbetarna ökat markant under coronakrisen. Speciellt barnfamiljer har haft det svårt, visar den nyaste socialbarometern.

Hela 140 000 personer från Europa har deltagit i en undersökningen om regnbågspersoners livsvillkor. Resultatet visar att få framsteg har gjorts. I Finland uppger många homosexuella, bisexuella, transpersoner och interkönade att de fortfarande lever med rädsla, våld och diskriminering i sin vardag.

Vega presenterar i dag sina sommarpratare. Vegas sommarpratare är Svenskfinlands mest lyssnade program och görs i år för femtonde gången. Sommarpraten sänds i Yle Vega 22.6–7.8.2020, alla vardagar på arenan.yle.fi och i Yle Vega klockan 10.03 och 22.15.

Och det har idag gått 100 år sedan Finland och Estland knöt diplomatiska förbindelser. Finland erkände Estland som första stat efter att Estland slutit fredsavtal med Sovjetryssland.

Utrikes:

Partiledarna i Sverige debatterade i går kväll den svenska coronastrategin. Statsminister Löfven fick ta emot kritik av oppositionen – men också av partier inom regeringskoalitionen.

Polen registrerade en kraftig ökning i antalet coronafall under helgen – de flesta av dem är kopplade till kolgruvan Zofiówka i Övre Schlesien. Under veckoslutet bekräftades 1 151 nya fall av covid-19 i landet, 60 procent av dem bland gruvarbetare och deras familjemedlemmar.

Den tropiska stormen Cristobal har anlänt till Louisianas kust i USA. Vindhastigheterna är uppe i 22 m/s. Stormen har lett till att elledningar har fallit och träd dragits upp ur marken. Enligt USA:s orkancenter NHC är stormens öga ungefär 55 kilometer sydost om staden New Orleans.

Dagens väder

Regnskurar förkommer nästan i hela landet under närmaste dygnet. I landets östra delen lokalt även åska.

I landets västra del samt i Norra Österbotten och Kajanaland:
Regnskurar, 16 till 20 grader, nattens lägsta temperatur 6 till 10 grader.

I landets östra del:
Tidvis regnskurar, lokalt med åska. 16 till 22 grader, nattens lägsta 10 till 14 grader.

I Lappland:
Lokalt regnskurar. 12 till 17 grader, nattens lägsta 2 till 7 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Mellersta Finland, Norra Savolax och Mellersta Österbotten och i landskapet Norra Österbotten frånsett kommunerna Pudasjärvi, Taivalkoski och Kuusamo.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply