Morgonkollen: Få hatbrott anmäls till polisen, jämställdhetsministern lovar jobba för högre vårdarlöner, rekordmånga nya coronafall i Brasilien | Inrikes


Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Etniska och nationella minoriteter är mest utsatta när det kommer till hatbrott i Finland. Statistik visar att färre än ett hatbrott av tio kommer till polisens kännedom. Rasism och främlingsfientlighet har blivit vardagsmat för många – så vanligt att offren inte bryr sig om att anmäla. De vanligaste brotten där hatmotiv förekommer är misshandel, olaga hot och ärekränkning.

Vårdarfacken har vädjat till regeringen om ett coronastöd på 1 000 euro per vårdare. Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist (SFP) säger att man är medveten om vädjan, men att frågan inte landat på hans bord ännu. Han säger däremot att han lovar jobba för högre löner på längre sikt och att man måste satsa på arbetsvälmåendet och säkerhet.

I dag under eftermiddagen samlas regeringen på Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera de coronarestriktioner som ännu är i kraft. Just nu finns det ingen information om hur långa förhandlingarna väntas bli. Undantagsförhållanden har gällt i Finland de senaste tre månaderna, men från och med den här veckan är inte längre beredskapslagen i kraft.

Utrikes:

Trumpadministrationen i USA stämmer den tidigare nationella rådgivaren John Bolton. Det här är ett försök att stoppa boken som Bolton skrivit om hans tid i Vita huset. Enligt administrationen innehåller boken hemligstämplad information. Tanken är att boken publiceras nästa vecka och enligt förläggaren innehåller boken beskrivningar av Trumps “inkonsekventa och slumpvisa beslutsprocess”.

Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) träffade sina europeiska ministerkollegor under ett videomöte i går för att diskutera krisåtgärder. Hon säger att det brådskar med beslut om en återhämtningsfond för krisdrabbade länder. Enligt kommissionens förslag ska återhämtningsfonden gå på 750 miljarder euro.

Brasilien har registrerat rekordmånga nya fall av covid-19 under det senaste dygnet: närmare 35 000. Landet har nu över 923 000 bekräftade fall, vilket är andra mest i världen efter USA. I Peking, Kina, har skolor stängts för att förhindra att ett nytt kluster av coronafall ska sprida sig efter det nya utbrottet. Invånarna uppmanas också att inte lämna staden. Här kan du läsa det senaste om coronaviruset.

Väder

Det är fortsättningsvis mycket varmt och soligt i största delen av landet. I väster lokalt regn- eller åskskurar. Det är mellan 25 och 28 grader, i Lappland lite svalare; 15 till 20 grader.

Svag till måttlig vind.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply