Morgonkollen: Klart för Joe Biden att börja ta makten i USA – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen | Inrikes


God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här tisdagen.

Stark signal för maktbyte i USA

I USA har det skett en vändning efter att Donald Trump i tre veckor vägrat samarbete med presidentvalets segrare, demokraten Joe Biden.

Strax efter midnatt finsk tid på tisdagen meddelade den amerikanska myndigheten General Services Administration (GSA) att Trumpadministrationen är redo att påbörja processen för ett maktbyte.

Det här den hittills starkaste signalen på att Trump och hans administration är redo att erkänna en valförlust. Donald Trump själv bekräftade saken på Twitter.

Nytt undantagstillstånd i Finland utreds

Statsledningen fortsätter att förbereda ännu hårdare åtgärder mot den eskalerande coronaepidemin. I dag tisdag diskuterar hälsovårdsministern med regionerna samtidigt som det finns nya tecken på att regeringen förbereder sig för att utlysa undantagstillstånd.

Enligt uppgifter som Yle presenterade på måndagskvällen har Sanna Marins regering redan vänt sig till justitiekanslern och till justititieministeriet i frågan om det är möjligt att i det här läget utlysa undantagstillstånd i Finland.

Mörkhårig kvinna i munskydd mot en brokig, diffus bakgrund. Statsminister Sanna Marin på väg till regeringens överläggning i Ständerhuset om coronaläget.
Sanna Marins regering ska i morgon onsdag diskutera möjligheten att utlysa undantagstillstånd som i våras.
Mörkhårig kvinna i munskydd mot en brokig, diffus bakgrund. Statsminister Sanna Marin på väg till regeringens överläggning i Ständerhuset om coronaläget.
Bild: Lehtikuva
Sanna Marin,coronavirus,Munskydd

Två meters säkerhetsavstånd är kanske inte nog

Det finns forskare som säger att vi borde ta i betraktande att coronaviruset är luftburet och kan smitta via små aeorosoler och inte bara via droppar. Det är extra viktigt på vintern när vi är mycket inomhus, säger man.

Den forskare vi har talat med anser att myndigheter har underskattat aerosolernas betydelse. De svävar i luften längre tid än droppar och kräver att vi håller större säkerhetsavstånd.

Munskydd, god ventilation och luftrenare kan minska smittorisken.

Illustration på hur coronaviruset kan spridas som droppsmitta eller via aerosoler.
Aerosoler är små partiklar som vi inte kan se med blotta ögat. De kan färdas med luften.
Illustration på hur coronaviruset kan spridas som droppsmitta eller via aerosoler.
Bild: Yle/Henri Salonen
coronavirus,smittsamma sjukdomar

Få kommuner höjer skatten

Aldrig tidigare under 2000-talet har så få kommuner höjt skattesatsen som nu, trots att coronakrisen har lett till skral ekonomi.

Men den här skattenyheten är kanske inte enbart positiv. Ekonom Ralf Sund på Tehy varnar för att att kommunerna bara skjuter fram sina ekonomiska problem. När de inte längre får coronastöd, brister bubblan, säger han.

Kolikoita kämmenillä.
En orsak till att kommunerna vill verka generösa är att det är kommunalval i höst.
Kolikoita kämmenillä.
Bild: Nella Nuora / Yle
Euromynt,pengar

Kina sköt upp rymdsond till månen

Kina har skjutit upp rymdsonden Chang’e-5 som ska hämta stenar från månen. Bärraketen med rymdsonden sköts upp från Kinas rymdcenter på ön Hainan.

Det är första gången på över 40 år som en rymdfarkost ska plocka upp månstenar Om försöket lyckas så blir Kina det tredje landet efter USA och Sovjetunionen på 1960- och 1970-talen som har utfört liknande projekt.

Rymdsonden Chang'e-5 sköts upp med en bärraket som kallas den Långa marschen 5.
Kina satsar miljarder på sitt ambitiösa rymdprogram som drivs av militären.
Rymdsonden Chang’e-5 sköts upp med en bärraket som kallas den Långa marschen 5.
Bild: EPA-EFE/STR CHINA OUT
Kina,Månen,rymdfarkoster

Rymdsonden har döpts till Chang’e-5 efter en mytisk kinesisk
mångudinna.

Väder

Uppsprickande molntäcke. Senare regn i sydväst. I norr kan det snöa. Mest svag vind.

Temperaturen är -2 till +4 grader. I norr är det 0 till -8 grader, i västra Lappland ner till -15 grader.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply