Morgonkollen: Lokaltågen i söder står stilla i dag – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen | Inrikes


God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Trafikstörningar i södra Finland i dag

En spontan strejk bland lokförareorsakar från och med torsdagsmorgonen störningar i lokaltågstrafik och trängsel i övrig kollektivtrafik i huvudstadsregionen.

Enligt VR:s bedömningar kommer nästan hela lokaltågstrafiken att stå stilla under torsdagen och fredagen. Det finns några få undantag.

Många antas välja buss i stället för tåg i dag, men trafikmyndigheterna ber invånarna att undvika kollektivtrafik så långt det är möjligt. Överfulla bussar innebär en hälsorisk på grund av coronaepidemin.

Nu måste de som reser in ge coronatest

Från och med i dag måste alla som kommer till Finland genomgå coronatest.

Regionförvaltningsverket i södra Finland har fattat ett så kallat massbeslutom obligatoriska hälsokontroller för alla som kommer in i landet från så kallade riskländer.

Kuvassa on matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla syyskuun 2020 alussa.
Den som inte åtlyder kravet på hälsogranskning kan bestraffas.
Kuvassa on matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla syyskuun 2020 alussa.
Bild: Silja Viitala / Yle
september,2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,ekonomi,Recession,flygning,resande,Resande och pendling,turism,Finnair,flygplan,resenärer,ansiktsmasker,andningsskydd,Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser,koffert,resväskor

Beslutet berör bland annat Helsingfors hamnar, Helsingfors-Vanda flygplats samt gränsstationen i Vaalimaa. I samband med hälsogranskningen kan ett coronatest tas.

Beslutet träder i kraft i dag den 18 mars och gäller till 31 mars.

Ny bedömning om Astra Zeneca kommer i dag

EU:s läkemedelsmyndighet EMA väntas i dag presentera sina slutsatser angående eventuella biverkningar av Astra Zenecas coronavaccin.

Många europeiska länder har tillfälligt pausat användningen av Astra Zeneca efter rapporter om blodproppar och blödningar.

Finland har fortsatt att använda vaccinet.

EMA har redan tidigare sagt att biverkningar i form av blodproppar är väldigt ovanliga, men väntas informera om resultatet av sin snabbutredning i eftermiddag.

Mark Rutte ser ut att vinna i Nederländerna

Premiärminister Mark Ruttes liberala parti VVD har enligt vallokalsenkäter segrat i Nederländernas parlamentsval.

Enligt det nederländska rundradiobolaget NOS vallokalsenkäter ser VVD ut att få 35 mandat i det nya parlamentet.

Lilian Marijnissen och Mark Rutte
Rutte med Socialistiska partiets ledare Lilian Marijnissen, under inspelningen av en särskild sändning av NOS Jeugdjournaal i Hilversum 13.3.2021.
Lilian Marijnissen och Mark Rutte
Bild: EPA
Mark Rutte,Lilian Marijnissen

Om enkäterna stämmer kommer mittenvänsterpartiet D66, som ingår i Ruttes regeringskoalition, på andra plats och väntas få 27 mandat.

Geert Wilders högerpopulistiska frihetsparti blir tredje störst, med 17 mandat.

Det nederländska parlamentet har 150 platser.

Ökad invandring vid USA:s södra gräns

Migranttrycket vid USA:s södra gräns har ökat markant den senaste tiden.

Antalet migranter som försöker ta sig över gränsen till USA kan bli det högsta på 20 år. Många av migranterna är minderåriga.

Bidenadministrationen har beslutat ta emot alla ensamkommande barn.

Bara i februari stoppade amerikanska myndigheter över 100 000 personer vid gränsen, varav cirka 9 500 var barn utan sällskap av en förälder.

Väder

Först mulet och lokalt snöfall, men i förmiddag klarare och uppehåll. Dagens högsta temperatur är 0 till -5 grader, i sydväst något över noll grader och i norr -2 till -8 grader. Svag till måttlig nordlig vind.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply