Morgonkollen: Medborgarinitiativet om cannabis behandlas i riksdagen – och fyra andra nyheter att ha koll på | Inrikes


God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

HS: Finland nära att införa undantagsförhållanden

Finland är nu nära att införa undantagsförhållanden på grund av coronaläget, enligt en promemoria från statsrådets kansli som Helsingin Sanomat har tagit del av.

För närvarande finns det inget “nödvändigt behov” av att införa undantagsförhållanden, men kriterierna kan uppfyllas om coronaläget i Finland snabbt blir värre, står det i promemorian som regeringen behandlade vid sin överläggning i går kväll.

Myndigheternas normala befogenheter räcker inte till om smittspridningen ökar drastiskt, enligt promemorian.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) informerar om gårdagens förhandlingar i dag klockan 10.00.

Institutet för hälsa och välfärd THL och Social- och hälsovårdsministeriet ger sin coronaöversikt i samband med regeringens presskonferens.

Därför är coronaviruset värre än en säsongsinfluensa

Det finns flera andra saker som gör covid-19 mer allvarligt både för individen och för samhället än influensan.

– Coronadödligheten är ungefär fyra till fem gånger större än dödligheten för den vanliga säsongsinfluensan, säger Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Andra saker som gör covid-19 allvarligare än säsongsinfluensan är bland annat bristen på medicinering som biter på viruset.

Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020.
Många får långvariga symtom av covid-19, även om de bara haft en lindrig variant av viruset, säger överläkare Asko Järvinen.
Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle
överläkare,juli,2020,Helsingfors,Mejlans tornsjukhus,Meilahti hospital area,Mejlans sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,sjukvård,infektionssjukdomar,Asko Järvinen,diabetic neuropathy

Vaccinexpert svarar på 20 frågor om coronavaccinerna

Vilka coronavacciner är det som kommer till Finland? Är vaccinerna menade endast för personer som tillhör någon riskgrupp? Kan det bli aktuellt att också vaccinera barn?

Vi bad Hanna Nohynek svara på publikens vanligaste frågor om de kommande coronavaccinerna. Hon är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd och medlem i Finlands nationella expertgrupp för vaccinationsfrågor.

Här hittar du frågor och svar om coronavaccinerna.

Hanna Nohynek, ylilääkäri, THL
Hanna Nohynek är överläkare och vaccinexpert vid Institutet för hälsa och välfärd.
Hanna Nohynek, ylilääkäri, THL
Bild: Markku Pitkänen / Yle
Hanna nohynek

I dag behandlar riksdagen medborgarinitiativet om cannabis

Medborgarinitiativet om cannabis behandlas i riksdagen i dag. I nuläget är användning, innehav och odling av cannabis olagligt i Finland.

Medborgarinitiativet efterlyser en lagförändring, som skulle innebära att användning och innehav av en liten mängd cannabis inte längre skulle vara straffbart.

Läs mera om förslaget här.

En person röker marihuana i Guadalajara, Jalisco i Mexiko. Demonstration till stöd för lagförslaget om en legalisering av marihuana19.11.2020
Initiativtagarna föreslår att gränsen för eget bruk ska dras vid 25 gram.
En person röker marihuana i Guadalajara, Jalisco i Mexiko. Demonstration till stöd för lagförslaget om en legalisering av marihuana19.11.2020
Mexiko,Marihuana (film),cannabis

Fotbollsprofilerna sörjer Diego Maradona

På onsdagen kom beskedet om att fotbollslegendaren Diego Maradona har dött. Strax därefter kommenterade många stora fotbollsprofiler sorgebudet på sociala medier.

– Vilka tråkiga nyheter. Jag tappade en god vän och världen en legendar. Hoppas att vi en dag kan spela fotboll tillsammans i himlen, skriver 80-åriga Pelé på Twitter.

– I dag säger jag farväl till en vän och världen säger adjö till ett evigt geni. En av de bästa genom tiderna. Du kommer aldrig att bli glömd, säger Christiano Ronaldo.

Här kan du läsa omvärldens hyllningar till Maradona.

Pelé och Diego Maradona fotograferade hösten 1987.
Pelé och Diego Maradona fotograferade hösten 1987
Pelé och Diego Maradona fotograferade hösten 1987.
Bild: EPA-EFE-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI
Pelé,Diego Maradona

Väder

I landets södra och mellersta delar är det mulet och tidvis regn eller duggregn. Temperaturen är 4 till 8 grader.

I Norra Österbotten och Kajanaland samt i södra och mellersta Lappland är det mest mulet och snöfall, som är lokalt riklig. Temperaturen är mellan 2 och -6 grader.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply