Morgonkollen: Minst tio döda i skjutningar på vattenpipscaféer i Tyskland, antalet nya coronasmittade minskade dramatiskt, Finnair svartlistat i Sverige | InrikesVi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt

I Tyskland har åtminstone tio personer dödats och fyra skadats i skottlossning i två barer i staden Hanau nära Frankfurt am Main. De första skotten avlossades på ett så kallat shisacafé stadens centrum. Polisen säger att man hittade två döda i en bostad och att en av dom var den misstänkta gärningsmannen. Motivet är tillsvidare oklart.

Tidigt i morse avslutades en tevedebatt mellan demokraternas sex toppkandidater i primärvalet i Las Vegas. Förhandsintresset kretsade kring affärsmannen Michael Bloomberg, som nu debuterade i debattsammanhang. Bloomberg fick bland annat kritik för sexistiska kommentarer, men försvarade sig och lyfte fram att han är en affärsman som har vad som krävs för att slå Donald Trump. Än så länge är det Bernie Sanders som leder i opinionsundersökningarna.

Kinesiska myndigheter bekräftade i morse 108 nya dödsfall på grund av coronaviruset, alla i den värst drabbade provinsen Hubei. Antalet nya smittade minskade däremot dramatiskt jämfört med dom föregående dagarna. 349 nya smittofall rapporterades i morse, jämfört med nära 1 700 fall i går.

Kravet på fler vårdare oroar inom äldreomsorgen: sju vårdare på tio klienter vore en bra sak, men samtidigt kan personalpusslet bli ännu svårare att lägga om några år, om lagförslaget blir verklighet. Enligt kommuner som Svenska Yle ringt runt till är det nämligen redan nu svårt att hitta tillräckligt med utbildad personal.

Flygbolaget Finnair har hamnat på Sveriges konsumentförbunds svarta lista. Orsaken är att Finnair inte har följt rekommendationerna från den allmänna reklamationsnämnden i Sverige. Främst handlar det om att man inte har betalat kunderna för inhiberade och försenade resor. Lågprisbolaget Ryanair toppar den svarta listan.

Influensaepidemin har kommit igång senare än vanligt denna vinter. Kulmen för epidemin väntas bli i mars och Institutet för hälsa och välfärd THL påminner att man ännu hinner vaccinera sig. Det tar ungefär två veckor för att vaccinet ska ge skydd.

Väder

I dag är det tillfälligt uppehållsväder och soligt på många håll i hela landet.

I landets södra och mellersta delar är det klart eller uppklarnande och uppehåll och mest +2 till -4 grader.

I landets norra del också mest klart och uppehåll, dock västerifrån under dagens lopp ökad molnighet. Dagstemperaturen är -4 till -12 grader.

Till havs varnas för hårda sydliga vindar på upp till 19 meter per sekund. På Norra Östersjön och Bottenhavet förekommer i natt svår sjögång, där våghöjden överstiger 4 meter.Source link