Morgonkollen: Över 40 döda under religiös festival i Israel och fem andra nyheter att ha koll på i dag | Inrikes


God morgon och glad valborgsmässoafton! Här listar vi sex nyheter som är bra att känna till den här fredagsmorgonen.

Över 40 människor klämdes ihjäl under en religiös festival i norra Israel

Sent på torsdag kväll hade tiotusentals judiska pilgrimer samlats till den årliga Lag Baomer-högtiden vid en helgedom på berget Meron. Det är inte helt klart hur katastrofen fick sin början, men enligt en del uppgifter snubblade människor i trängseln, panik utbröt och många trampades ihjäl.

Läs mer här.

Så här bestämde regeringen om ekonomin de kommande åren

Förhandlingarna om budgetramarna fick ett slut på den nionde dagen och på torsdagskvällen kunde regeringen Marin berätta hur den ska hushålla med statsfinanserna de kommande åren. Budgetramen spricker de två följande åren, men regeringen lovar också nedskärningar. Läs mer här.

Regeringen Marins partiledare uppställda för presskonferens.
Alla regeringspartiernas ordförande samt finansminister Centerns Matti Vanhanen deltog i torsdagens presskonferens.
Regeringen Marins partiledare uppställda för presskonferens.
Bild: Lehtikuva
Regeringen Marin

Torvproducenter demonstrerar i Helsingfors – trafiken störs

Torvproducenternas motordrivna marsch stör trafiken mellan Hyvinge och Helsingfors och i centrum av Helsingfors på fredagsmorgonen då cirka hundra lastbilar åker från Hyvinge mot Helsingfors med start kring klockan 7.

Tåget kör längs med Tavastehusleden och Mannerheimvägen.

Polisen uppger att demonstrationståget påverkar trafiken i centrum av Helsingfors mellan klockan 7.30 och 10 på fredagsmorgonen. Bilister uppmanas att förbereda sig på långa köer på Tavastehusleden.

Enligt Facebookevenemanget om demonstrationen är tanken att torvproducenterna samlas utanför Riksdagshuset i sina lastbilar klockan 8.30.

Polis och hälsomyndigheter: “Fira vappen i en liten bubbla”

Coronaläget har förbättrats i Finland, men polisen, kommunerna och hälsomyndigheterna hoppas ändå på att valborgsfirandet går lugnt till och att folk inte samlas i stora grupper.

Polisen övervakar att coronarestriktionerna, i synnerhet begränsningarna om hur många som får samlas, följs i hela landet. Så här firar studerande i Åbo valborg i år.

Hanken Svenska Handelshögskolanin ylioppilaskunta pesi ja lakitti Havis Amanda -patsaan vappua varten 20. huhtikuuta Helsingissä.
Havis Amanda fick sin mössa redan den 20 april eftersom statyn packas in som ifjol för att inte locka valborgsfirare på valborgsmässoafton. Det var Svenska Handelshögskolan Hankens studentkår som stod för mösspåläggningen i år.
Hanken Svenska Handelshögskolanin ylioppilaskunta pesi ja lakitti Havis Amanda -patsaan vappua varten 20. huhtikuuta Helsingissä.
Bild: Silja Viitala / Yle
april,2021,Helsingfors,valborgsmässoafton,första maj,Havis Amanda förses med mössa,Havis Amanda,Svenska handelshögskolan,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,pandemier,epidemier,ansiktsmasker,människor,studerande,tradition

Har humanisterna en framtid?

Miljonskulder och personalbrist råder på humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Avsaknaden av pengar är ett symtom på en global trend, där humaniora nedprioriteras till förmån för naturvetenskaperna. Det här kan bli besvärligt i framtiden.

Pirjo Hiidenmaa punainen huivi kaulassa.
Pirjo Hiidenmaa har det otacksamma arbetet att sitta mitt mellan en sparsam ledning och förtvivlade studenter.
Pirjo Hiidenmaa punainen huivi kaulassa.
Bild: Nella Nuora / YLE
Pirjo Hiidenmaa

– På tjugo år har antalet studieplatser inom humaniora minskat från 3 000 till 2 200. Alla humanistiska fakulteter har tvingats minska på antalet studieplatser, genom att slå ihop eller lägga ner läroämnen, säger Pirjo Hiidenmaa, dekan vid humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Läs mer här.

Vad innebär en stad utan vuxen närvaro på kvällarna? Vi följde med ungdomsarbetarnas vardag i Helsingfors

Ungdomsarbetare i Helsingfors vittnar om en ökad frustration bland de unga. De flesta ungdomar mår bra, men en liten andel unga mår allt sämre. Det syns också i brottsstatistiken: även om våldet bland unga överlag har minskat, har det grova våldet ökat.

Läs mer här.

Anki Herlin och Ellis Barco i Helsingfors metro.
Anki Herlin och Ellis Barco jobbar med uppsökande ungdomsarbete i Helsingfors.
Anki Herlin och Ellis Barco i Helsingfors metro.
Bild: Sara Sundman
Helsingfors,ungdomsarbete,ungdomsarbetare,Ellis Barco

Väder

Det svala vädret fortsätter och lokalt förekommer snöbyar. I Lappland är vinden byig.

I landets södra och mellersta delar är det växlande molnighet och på dagen några snöbyar i landets mellersta del. Dagens högsta temperatur är 5–10 grader, nattens lägsta är mellan 0 och -6 grader. Svag eller måttlig vind mellan nord och väst.

I landets norra del är det växlande molnighet och snöbyar. Dagens högsta temperatur är -3–+4 grader, varmast i västra delen av Norra Österbotten. Nattens lägsta temperatur är mellan -3 och -10 grader. Tilltagande nordlig till västlig vind, som är i Lappland byig.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply