Morgonkollen: Regeringen berättar om nya coronabeslut – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag | Inrikes


Här är fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Nya regler om gränstrafik väntas

Nu på morgonen torde vi få veta om det blir stopp för flyg från Skopje i Nordmakedonien och om regeringen ändrar på andra regler för inresor. Regeringens förhandlingar om de här frågorna har pågått till in på natten. Frågan om Skopjeresenärer är aktuell eftersom många coronasmittade har kommit till Finland därifrån. Ministrarna Timo Harakka (SDP) och Maria Ohisalo (Grön) informerar om förhandlingarna klockan 8.00 nu på morgonen. Vi sänder presskonferensen på Yle Arenan.

Är det klokt att coronatesta barn?

Att spåra coronasmittade har blivit svårare under den senaste veckan när många med förkylningssymptom har vänt till sig till sjukvården för att få veta om de har covid-19 eller inte. Bland annat många förkylda barn har överbelastat coronatesterna, framför allt i huvudstadsregionen.

Driva in-coronatestning.
Coronatester utförs i Esbo.
Driva in-coronatestning.
Bild: Lehtikuva
Coronatestning,Mehiläinen Oy

Soldater grep Malis president – han avgick

Malis president Ibrahim Boubacar Keïta har avgått efter att militären grep både honom och premiärminister Boubou Cissé. En stor folkmassa jublade på gatorna då soldaterna var på väg att gripa de två.

Ibrahim Boubacar Keita i vit tunika och hatt.
Malis president Boubacar Keïta anklagas för korruption och vanstyre.
Ibrahim Boubacar Keita i vit tunika och hatt.
Bild: AFP / Lehtikuva
Ibrahim Boubacar Keïta,Mali

Keïta säger att han avgår för att undvika blodspillan medan omvärlden varnar kuppmakarna för att ta makten i egna händer.

Amerikanska posten ger efter för kritik

USA:s postverk meddelar att man lägger ett antal planerade nedskärningar på is tills efter presidentvalet i november. Beskedet kommer efter den politiska storm som blossat upp runt landets postväsen. Särskilt demokraterna i USA har uttryckt sin oro över att postverkets nedskärningar äventyrar poströstningen i valet.

Coronan främjar e-sporten

Jämfört med många andra sporter och hobbyer som lidit av coronapandemin, har trenden för e-sport tvärtom gått uppåt. Det här har man märkt bland annat vid Pargas Gaming Community. Även om stora publikevenemang naturligtvis inställdes inom e-sporten liksom inom alla andra sporter, har antalet intresserade spelare ökat.

Väder

Tämligen klart och mest uppehåll. På eftermiddagen förekommer regn- eller åskskurar närmast i väster. Dagens högsta temperatur är 20-26 grader, i norr lilte lägre.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply