Morgonkollen: Samlingspartiet har flyt medan SDP backar enligt Yles partimätning, och fyra andra nyheter att ha koll på | Inrikes


Här listar vi fem nyheter att ha koll på denna skärtorsdag.

Om kommunalval ordnades idag skulle Sannfinländarna få flest röster,19 procent av stödet – det visar Yles färska partimätning.

Samtidigt dalar stödet för statsministerpartiet SDP, oppositionspartiet Samlingspartiet har däremot fått ett lyft och skulle idag få ett stöd på 18,8 procent.

SDP får ett stöd på 18 procent av stödet i Yle-mätningen och är för tillfället trea i toppstriden.

Det är alltså de här tre partierna som kämpar om segern i kommunalvalet i juni.

Jonas Jungar: Mikrofonställ för makten? Att sända ännu en presskonferens med regeringen står i strid med journalistikens grunduppdrag, men det hjälps inte

Det är inte bara en eller två gånger vi har suckat och tvekat. Ska vi faktiskt sända ännu en presskonferens med bekymrade ministrar, staplar med smittostatistik och förmaningar om säkerhetsavstånd och allmän återhållsamhet?

Läs Svenska Yles innehållschef Jonas Jungars analys av de dilemman pandemin ställer journalistiken.

Mika Salminen ja Sanna Marin
När blir regeringens och Institutet för hälsa och välfärds (THL:s) allvarsamma presskonferenser meningslös rutin, frågar sig Jonas Jungar.
Mika Salminen ja Sanna Marin
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva
Sanna Marin,Mika Salminen

Effektiv coronavaccinering vände smittkurvan – nu får britter och israeler träffas i parkerna och resa igen

I måndags flockades britterna i parker efter att det åter är tillåtet att träffas i grupper på högst sex personer utomhus, efter att man nu kunnat lätta på restriktionerna.

En lyckad vaccinkampanj verkar vara svaret på hur man kan stoppa pandemin och öppna upp samhället igen, det bevisar också britterna.

Det kryllar av människor på Primrose Hill i London efter att man lättat på de brittiska restriktionerna.
Britterna kan nu njuta av det fina vårvädret tillsammans.
Det kryllar av människor på Primrose Hill i London efter att man lättat på de brittiska restriktionerna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
London

Över 30 miljoner britter, 57 % av den vuxna populationen har nu fått en första dos coronavaccin. Målet är att alla vuxna ska vara vaccinerade till slutet av juli.

Hatbrott mot personer med asiatiskt ursprung eskalerar igen på grund av coronapandemin – “Jag är rädd för den här utvecklingen”, säger Åbobon Johanna Aintila

johanna aintila
Åbobon Johanna Aintila är orolig och rädd för att attacker mot personer med asiatiskt ursprung kunde spridas också till Finland.
johanna aintila
Bild: Emmanuell Coupe
antirasism,förebyggande av rasism,strukturell rasism,johanna aintila

Då coronaviruset fick sin början i Kina förra året kom rapporter om att fall av rasism riktat mot personer med ett asiatiskt utseende ökade.

– Jag är orolig och rädd. Rädd för att både verbala och fysiska attacker sprider sig hit. De har redan nått Europa, så de är inte långt borta nu, säger Åbobon Johanna Aintila vars pappa är finländare och mamma kommer från Malaysia.

Det är i synnerhet i USA som våldet har ökat – enligt en rapport har det begåtts över 3800 fall av rasistiska hatbrott mot amerikanska asiater under det senaste året.

På sociala medier har det under de senare veckorna uppstått en viral motreaktion på den ökade rasismen. Miljontals har delat hashtaggen #stopasianhate för att uppmärksamma världen på vad det är som pågår.

Svårt att klara sig utan matleveransjättarna Wolt och Foodora i coronatider: “Alla beställer via dem”

Jikar Khoun Mohamad driver en snabbmatsrestaurang i förorten Aspnäs i Vasa. Här säljer han hamburgare och pizzor. Men utan hemkörning är det tufft just nu.

– Jag har inte råd att anställa någon för att hjälpa till, jag har inte ens råd att lyfta lön själv. Jag är tvungen att jobba här ensam tolv timmar om dagen, säger han.

Man sitter vid dator.
Jikar Khoun Mohamad försöker nu bygga upp en egen tjänst där han på sikt kunde erbjuda hemkörning. Men det är svårt.
Man sitter vid dator.
Bild: Yle / Anna Kurtén
restauranger,småföretagare,Jikar Khoun Mohamad

Väder

I landets södra och mellersta delar är det mestadels klart med uppehåll. I norr är det halvklart till mulet och snöbyar kan förekomma.

Det är +3 till +9 grader, något svalare i norr.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply