Morgonkollen: Sänkt moms förbättrar inte köpkraften, sjukskötarna är årets Fredrikor, extremhögerns roll i samband med coronaprotesterna väcker oro i Tyskland | Inrikes


Här har vi listat fyra nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Sjukskötarna är årets Fredrikor: “Tacket går till alla sjukskötare för deras fina jobb”

Årets Fredrika Runeberg-stipendium går till Sjuksköterskeföreningen i Finland. Sjukskötarna prioriterar dagligen osjälviskt patienterna framom sin egen säkerhet, betonar stipendiekommittén.

Stipendiekommittén gav i år första gången allmänheten möjlighet att nominera sin kandidat för Fredrika Runeberg-stipendiet. Både sjukskötarna som yrkesgrupp och Sjuksköterskeföreningen återkom flera gånger bland de nästan fyrtio förslagen på personer och organisationer som gjort tydliga och samhällsmoderliga insatser.

Extremhögerns roll i samband med coronaprotesterna i Tyskland väcker oro

Allt sedan ett hundratal högerextremister, däribland många så kallade Reichsbürger, under lördagskvällen nästan trängde sig in i riksdagshuset i Berlin har man i Tyskland frågat sig hur det här kunde ske och hur man egentligen borde förhålla sig till protesterna mot den tyska coronapolitiken.

Hur man från politiskt håll nu reagerar på händelserna i Berlin är enligt honom en känslig sak.

– Det handlar om en balansgång. Man kan å ena sidan inte stämpla alla som högerextremister, men samtidigt måste det bli helt klart att staten inte står handfallen när någon försöker tränga in i riksdagshuset, säger statsvetaren Tom Mannewitz vid det tekniska universitetet i Chemnitz.

Demonstranter står framför riksdagshuset i Berlin.
I samband med en stor demonstration i Berlin under veckoslutet försökte högerextrema demonstranter ta sig in i riksdagshuset.
Demonstranter står framför riksdagshuset i Berlin.
Bild: AFP / Lehtikuva
Tyskland,Berlin,Förbundsdagen

VATT: Tillfälligt sänkt moms kan leda till högre priser i slutändan

En sänkning av momsen leder ofta till större vinstmarginal för företagen i stället för lägre priser, visar en ny studie av Statens ekonomiska forskningscentral VATT och Löntagarnas forskningsinstitut.

Enligt studien, som analyserade ändringar i mervärdesskatten för frisör- och barberartjänster mellan åren 2007 och 2012, syntes sänkta momsen just inte i priserna. Men återgången till den allmänna skattesatsen höjde priserna två gånger så mycket.

Emil Ruusuvuori klev in i tennisens finrum med besked

Emil Ruusuvuori gick segrande ur leken i grand slam-debuten. Ruusuvuori tog en övertygande seger i femte set, för första gången i karriären, och är vidare till andra omgången i US Open.

– Dagens uppvisning av Emil visar precis som sades inför turneringen att han är i form. Bra prestation och en fin debut. Och trots att det var en bra och fulländad prestation så kan han ännu slipa på sin första serv så är han bara ännu svårare att slå, säger Jarkko Nieminen om Ruusuvuoris prestation.

Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuori hade nerver av stål och vann i femte set.
Emil Ruusuvuori.
Bild: EPA/Roni Rekomaa
Emil Ruusuvuori,tennisspelare

Bara en fjärdedel av passagerarna använder munskydd i kollektivtrafiken

Den 13 augusti 2020 kom regeringen med nya rekommendationer för att motarbeta spridningen av coronaviruset, varav en är att använda av munskydd i kollektivtrafiken. Enligt Helsingforsregionens trafik HRT är det ändå långt ifrån alla passagerare som följer rekommendationen: bara en fjärdedel använder munskydd.

Väder

Soligt och uppehåll i största delen av landet. På dagen ökande molnighet i landets södra del och i sydväst möjligen enstaka regnskurar.

Dagens högsta temperatur är mellan 17 och 21 grader, nattens lägsta mellan 2 och 9 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland del möjligen nattfrost. Mest svag vind, i landets södra del måttlig ostlig vind.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply