Morgonkollen: Snart kan vi ha ett underskott på 4000 småbarnspedagoger – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen | Inrikes


God morgon! Här listar vi några nyheter som är bra att känna till i dag.

Snart har vi underskott på 4000 småbarnspedagoger – nu tar vi in arbetskraft från Grekland

Pensionsbolaget Keva har gjort en utredning som visar att inom de närmaste åren kommer det att finnas behov för mer än fyratusen småbarnspedagoger. Orsaken är bland annat pensioneringar inom den kommunala sektorn.

Nu fiskar Finland i Medelhavsområdet; i Spanien och Grekland efter kunniga, högskoleutbildade dagislärare, det vill säga lärare inom småbarnspedagogik.

Grekiska Maria Eleni Pouliezou blir en av föregångarna och är en av de 45 som blev utvald i konkurrens med 1800 sökande.

Trycket mot vinter-OS i Peking ökar – 180 organisationer kräver bojkott av “folkmords-OS”

Flera länder i väst, bland dem USA, Kanada och Australien överväger att bojkotta vinter-OS i Peking nästa år, på grund av folkmordet på muslimska uigurer samt Kinas försök att försvaga demokratin i Hongkong och Taiwan.

Bojkottspekulationerna utlöstes av att 180 medborgarorganisationer undertecknade ett gemensamt uttalande med krav på bojkott av de olympiska vinterspelen i Peking som inleds om mindre än ett år, den 4 februari 2022.

Det är främst medborgarorganisationer som representerar förtryckta uigurer, tibetaner och Hongkongbor som kräver en bojkott.

Tibetaner i exil i Indien protesterade nyligen mot vad de kallar för folkmords-OS i Peking nästa vinter.
Tibetaner i exil i Indien protesterade nyligen mot vad de kallar för folkmords-OS i Peking nästa vinter.
Tibetaner i exil i Indien protesterade nyligen mot vad de kallar för folkmords-OS i Peking nästa vinter.
Bild: EPA-EFE/SANJAY BAID
Vinter-OS i Peking 2022,Kina

Exporten av ekologiska produkter har ökat starkt

Exporten av ekologiska produkter har ökat rejält och om några år kan varornas värde vara över 100 miljoner euro. Det visar en rapport från intresseorganisationen Pro Luomu.

För de inhemska jordbrukarna och odlarna kan en ökad export betyda ett bättre pris på de egna produkterna. Det finländska ekologiskt odlade havren är ett trumfkort för den finländska exporten, konstateras i rapporten.

– Den inhemska marknaden är ganska liten och priset på ekologiskt spannmål har börjat sjunka så det är en bra utveckling att ta sikte på ökad export, säger jordbrukaren Kasper Lindroos vid Mellangård i Vestlax på Kimitoön. Den inhemska efterfrågan är helt enkelt för liten och priset på ekologiska produkter har varit litet högre i Europa än här hemma.

Kasper Lindroos klappar en svart dexter-ko på huvudet ute i lös kalldrift.
För Kasper Lindroos är det viktigt att exporten ut i Europa växer. Det betyder på lång sikt ett bättre pris för lantbrukarna.
Kasper Lindroos klappar en svart dexter-ko på huvudet ute i lös kalldrift.
Bild: Amanda Vikman/Yle
person,jordbrukare

Matrestauranger kan få hålla öppet längre är barer och nattklubbar då nya restriktioner träder i kraft

Restaurangerna som nu är stängda för kunder på grund av coronaläge får öppna nästa vecka även i de mest coronautsatta områdena, men med skärpta restriktioner bland annat gällande öppettider. Enligt uppgifter till STT och Helsingin Sanomat ser det ut som att matrestauranger får ha längre öppettider än barer, pubar och nattklubbar.

Enligt förslaget måste restaurangerna sluta sälja alkohol efter klockan 17 och stänga klockan 18. Planen har väckt oro för middagsrestaurangerna och ifall restriktionerna kommer att göra det omöjligt för dem att starta upp verksamheten samtidigt med de övriga restaurangerna.

Redan nu får restaurangerna vara öppna för kunder i sex landskap, alltså på Åland, i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten, Kajanaland och Lappland.

Ravintolan asiakaspaikat poissa käytöstä poikkeustilanteen vuoksi.
Restaurangerna i de värst coronadrabbade områdena har varit stängda för kunder sedan slutet av mars.
Ravintolan asiakaspaikat poissa käytöstä poikkeustilanteen vuoksi.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle
coronavirus,koronaviruspandemi,shopping mall,Iso Omena,Esbo,konsumtion,ekonomi,ekonomisk tillväxt,konsumentpriser,konsumentskydd,livsmedelsaffärer,livsmedel,försäljning,konjunkturväxlingar,Konsumenternas ärenden,handelscentra,budgetar,Köpkraft,COVID-19,coronavirus disease,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,människor,handel,Mattby,offentliga lokaler,2021,Nyland,mars,undantagstillstånd,undantagslagar,undantagssituationer,restaurangbranschen,take-out,coronavirusutbrottet i Europa 2020,restauranger,hotell- och restaurangbranschen,sysselsättning,arbete,sysselsättning (åtgärder),Tjänsteekonomi,begränsningar,barer,välfärd,stress,stresshantering,restauranganställda,servitörer,Uppsägningar och permitteringar,arbetslöshet,Sysselsättning och arbetslöshet,arbetslöshetsersättningar,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetsgrad

Niinistö framförde sin oro om situationen vid Ukrainagränsen under en telefonkonferens med Putin

De accelererande spänningarna i Ukraina var ett hett ämne under president Sauli Niinistös och Rysslands president Vladimir Putins telefonsamtal under tisdagen. Niinistö framförde sin oro om hur läget skärpts i och med ryska truppförflyttningar.

President Niinistö passade även på att diskutera oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs fängelseförhållanden samt de finska och ryska relationerna. Niinistö betonade behovet av dialog och konkreta åtgärder för att minska spänningarna mellan länderna.

President Niinistö föreslog under telefonkonferensen att ett nytt toppmöte om säkerhet och miljö skulle ordnas i Helsingfors år 2025.

Diskussionen fördes i positiv anda och enligt den ryska nyhetsbyrån TASS framförde president Putin sitt stöd för Niinistös initiativ.

President Sauli Niinistö sitter vid ett skrivbord av trä.Han har kostym och slips på sig.
President Sauli Niinistö hade ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin på tisdagen. Bilden är en arkivbild från januari 2021.
President Sauli Niinistö sitter vid ett skrivbord av trä.Han har kostym och slips på sig.
Bild: Handout/Riikka Hietajärvi, presidentens kansli
Sauli Niinistö

Väder

I landets södra och mellersta delar blir det i dag uppehållsväder. I Norra Österbotten och Kajanaland blir det till en början molnigt och lokalt snöbyar.

Dagens högsta temperatur är i de södra och mellersta delarna av Finland mellan +6 och +10 grader. I norr blir det lite svalare – mellan +2 och +7 grader.

I norra Lappland är den västliga vinden kraftig på eftermiddagen och kvällen, i vindbyarna kan vindstyrkan uppgå till 20 m/s.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply