Morgonkollen: Tiotusentals utan el efter stormen Päivö, snabb coronaspridning hotar USA, Tyskland tar över ordförandeklubban i EU | Inrikes


Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter. Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Tiotusentals hushåll utan el efter stormen Päivö

Kraftiga vindar och regn har fällt mängder av träd, orsakat elavbrott och översvämningar i Finlands östra delar. Nästan 60 000 hushåll är utan el.

I dag är kraftiga åskväder att vänta i områden söder om Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Savolax och Norra Karelen.

Stormen rör sig norrut men under slutet av veckan kan den fortfarande ge upphov till regnskurar också i landets södra delar.

Tyskland tar över ordförandeklubban i EU

Det är en svår uppgift Tyskland står inför när landet i dag tar över ordförandeskapet inom EU. Hanteringen av coronakrisen har högsta prioritet och de kommande sex månaderna kan på många sätt bli avgörande med tanke på EU:s framtid.

Porträtt på kvinna i rött som håller tal.
Förbundskansler Angela Merkel.
Porträtt på kvinna i rött som håller tal.
Bild: AFP / Lehtikuva
Angela Merkel

– Vi tar över ordförandeklubban i en situation som den Europeiska unionen aldrig tidigare har upplevt. Coronakrisen hotar vår hälsa och har enorma ekonomiska och sociala följder, säger förbundskansler Angela Merkel.

USA:s Fauci: Hela landet hotas av snabb coronaspridning

Efter flera dagar med över 40 000 nya bekräftade fall per dag och över 46 000 nya fall på tisdag kom USA:s ledande epidemiolog med en kraftig varning i kongressen.

– Vi kan snart vara uppe i över 100 000 fall per dag, sade Anthony Fauci.

Anthony Fauci vittnar i kongressen.
Ledande epidemiolog Anthony Fauci.
Anthony Fauci vittnar i kongressen.
Bild: EPA-EFE/Al Drago / POOL
USA,Anthony Fauci,coronavirus

Anthony Faucis budskap var inte positivt om hur myndigheterna hanterat läget i delstater som drabbas svårt av coronaepidemin.

Haavisto och Halla-aho tappar i popularitet som presidentkandidater

Tidningen Maaseudun Tulevaisuus gallup visar att utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) och Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho tappar stöd inför presidentvalet 2024.

Resultatet jämförs med motsvarande gallup i februari. Sanna Marin, som inte var med i den tidigare gallupen, seglar nu upp på en tredjeplats.

Resultatet ska ändå tas med en nypa salt. Ungefär hälften av de svarande kunde inte svara på frågan om vem de tycker ska ta över efter president Sauli Niinistö.

Ryssland röstar om ändringarna av konstitutionen

I dag går finalen i omröstningen om ändringarna av konstitutionen i Ryssland.

Resultatet kan på goda grunder antas vara klart för länge sedan, skriver utrikeskorrespondent Kerstin Kronwall.

Rysslands president Vladimir Putin den 3 juni 2020.
Röstningen rör flera saker, men den viktigaste ger president Putin möjlighet att vara president i ytterligare sexton år.
Rysslands president Vladimir Putin den 3 juni 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva
Vladimir Putin,Ryssland

Redan medan förtidsröstningen pågick publicerade det statliga institutet för opinionsmätning överraskande resultatet av en vallokalsutfrågning. Den visade att 76 procent hade röstat ja till ändringarna.

Vädret

I dag är vädret ostadigt nästan i hela landet.

I landets södra och mellersta delar samt i Nordöstra Österbotten och Kajanaland är vädret halvklart till mulet och på många håll förekommer regn- eller åskskurar, som kan vara häftiga. Temperaturen är mellan 15 och 20 grader.

I Lappland är det mulet och allmänt regn eller regnskurar. Temperaturen är mellan 11 och 15 grader.

Varning för hård vind på finska viken och norra Östersjön.

Varning för sjögång gäller på norra Östersjön. Det förekommer till en början måttlig sjögång, där den signifikanta våghöjden överstiger 2,5 meter.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply