Myndigheterna stängde ner Pekings största köttmarknad efter nya coronavirusfall | Utrikes


På kort tid har åtminstone sju personer insjuknat i coronaviruset i södra Peking efter att ha besökt stadens största köttmarknad Xinfadi.

Det första coronavirusfallet på två månader i Peking registrerades på torsdagen efter att en person som inte rest utanför staden på länge testade positivt.

Den insjuknade hade besökt Pekings största grossistmarknad Xinfadi och i rädsla för en ny coronavirusvåg tog myndigheterna prover på ytor i flera av nästan 4 000 butiker.

Uppemot 40 av proverna gav positivt utslag för coronaviruset, varpå myndigheterna bestämde sig för att stänga ner marknaden under natten till lördag lokal tid.

På fredagen stängde myndigheterna ner två andra marknader eftersom en av de smittade hade besökt dem.

Coronaviruset hittades på skärbräden

Enligt uppgifter till statliga Beijing News ska man ha hittat viruset bland annat på skärbräden där man behandlat importerad lax.

Informationen fick stora mataffärskedjor i Peking att under en natt dra bort all lax ur sitt sortiment. Flera restauranger har också slutat sälja laxrätter.

AFP rapporterar att man sett hundratals poliser vid marknadena medan hälsovårdsmyndigheter försöker få tag på så många som möjligt som besökt Xinfadi sedan den 30 maj.

Uppgiften är inte lätt, det handlar om mer än 10 000 personer.

Av de nästan 2 000 försäljare på marknaden som redan testats har nästan 50 personer testat positivt för coronaviruset trots att de inte visat några symtom. Personerna är försatta i karantän.

Bland de som testat positivt och dessutom visar symtom finns åtminstone tre personer som jobbade på marknaden, en besökare och två anställda vid ett företag för köttkontroll.

Bostadsområden och skolor stängs

Kina hade fått viruset under kontroll tackvare strikta regler om förbud att lämna hemmen i flera storstäder.

I takt med att antalet nya fall sjönk, började man precis som i många andra länder luckra upp restriktionerna

Största delen av Kinas coronavirusfall just nu registreras hos kinesiska medborgare som lyckats återvända hem från sina utlandsresor.

I och med de nya fallen från Xinfadi har myndigheterna valt att åter igen stänga ner 11 bostadsområden i Peking för att förhindra att coronaviruset sprids ytterligare. Invånarna på områdena får inte lämna sina hem.

Flera skolor i närheten av marknaden kommer dessutom hålla stängt från och med måndag och sportevenemang har ställts in.

Källa: AFPSource link