”Nästan alla kommer att få det här viruset”Vilka åtgärder vi vidtar mot coronaviruset spelar inte så himla stor roll. Vi kommer att bli smittade i alla fall – och i slutändan kommer ungefär lika många ha dött i de olika länderna. Det menar WHO-rådgivaren Johan Giesecke som liknar åtgärderna för att stoppa smittan med att försöka bygga skyddsvallar med hink och spade.

I filmen “Jurassic Park” från 1993 finns en scen där matematikern Ian Malcolm, spelad av Jeff Goldblum, dömer ut ägarnas strategi att hålla urtidsödlorna i schack med orden: “Nature finds a way”. Naturen hittar en väg. Och mycket riktigt. Gentekniken till trots förökar sig dinosaurierna i alla fall och det dröjer inte länge innan de lyckats forcera de elektrifierade stängslen och allt går åt pipan. Så klart.

Ett liknande resonemang kan användas nu när länder tampas med olika strategier för att bemästra coronaviruset. För hur vi än gör kommer viruset inte att försvinna av sig självt. Det kommer att hitta fram ändå och det lär inte ge sig förrän tillräckligt många är immuna.

Det menar WHO-rådgivaren och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke.

Hink och spade

– Nästan alla kommer att få det här viruset, de flesta utan att märka av det. Så smittsamt är det, vilket nästan ingen verkar ha förstått. Människor kommer att bli förvånade när vi får siffror på hur många som redan haft den här infektionen, säger Johan Giesecke till TT.

Läs mer: Därför behövs respiratorer i coronapandemin

Han jämför pandemin med en stor våg som slår in mot en strand. Några är i vattnet, men de allra flesta är en bit upp på stranden.

– De får bara lite stänk på sig. De märker ingenting, medan det fåtal som är i vattnet inte hinner undan. De åtgärder som de olika länderna vidtar för att stoppa smittan kan liknas vid att vi bygger små skyddsvallar på stranden med plasthinkar och leksaksspadar, säger han.

Samma ändå

Det innebär att de europeiska länderna – i slutändan – kommer att ha påverkats ungefär lika mycket, med nästan lika många döda i förhållande till folkmängden i respektive land. För de dödsfall som undviks när samhällen stänger ner, kommer i stället att komma när restriktionerna hävs, menar han.

– Det kommer inte att bli några dramatiska skillnader, säger Johan Giesecke.

Läs mer: Tegnell om forskarkritiken: ”Grundläggande felaktigheter”

Men bromsas inte smittspridningen om man stänger ner?

– För ett tag ja, och det kan vara en bra strategi om man hoppas på ett vaccin, men ett sådant kommer inte att komma, inte under den här pandemin i alla fall.

Source link