Nästan hela bibliotekspersonalen i Lovisa blir utan jobb – slut på utdelning av avskrivna böcker | Östnyland


Lovisa stad avbryter verksamheten på Lovisa stadsbibliotek från och med 1 april.

Bibliotekschefen Tapani Häkkinen är den enda i personalen som kommer att fortsätta jobba. Det betyder att 11 personer kommer att få stanna hemma.

Personalen får lön ännu i två veckor. De kommer att behöva stanna hemma så länge biblioteken är stängda, åtminstone till den 13 maj.

Biblioteken har hållit stängt för kunderna redan en tid på grund av coronaepidemin, men personalen har ändå varit på jobb.

Att verksamheten nu avbryts betyder att biblioteken till exempel inte kan skaffa nytt material under våren eller få upp sådant material på hyllorna som redan skaffats.

Det här betyder också att utdelningen av avskrivna böcker upphör – vilket den enligt Regionförvaltningsverket i Södra Finland borde ha gjort i varje fall.

Nej till att dela ut böcker

Många närbibliotek har glatt sina kunder under coronakrisen genom att på en hylla utanför biblioteket ställa ut avskrivna böcker som man får ta hem gratis.

På fredagen skickade Regionförvaltningsverket ut nya riktlinjer till biblioteken i hela landet. Enligt dem ska biblioteken inte längre dela ut avskrivna böcker eller föra hem böcker till kunder.

Det här för att minimera risken att sprida smitta via böckerna.

På måndagen informerade Lappträsk bibliotek om att man nu inte längre kan dela ut avskrivna böcker på grund av ändrade omständigheter.

Samtidigt meddelade man från Pernå bibliotek att det tvärtom nu finns en låda med böcker att botanisera i utanför biblioteket.

Lovisa ville inte lyda

Den ursprungliga orsaken till att Yle Östnylands reporter ringde Lovisas bibliotekschef Tapani Häkkinen var för att kolla varför biblioteken i Liljendal, Pernå och Tessjö inte slutat ge bort böcker trots uppmaningen av Regionförvaltningsverket.

– Uppmaningen baserar ju sig på en undersökning som har gjorts i USA där man har kommit fram till att viruset kan leva i upp till tre dygn på plastytor, som då bokplast i det här fallet. Därför har vi bredvid böckerna satt upp anvisningar där vi meddelar kunderna om risken, att man helst inte borde läsa böckerna på några dygn efter att man hämtat dem och att man helst borde tvätta pärmarna med tvål och vatten, säger Häkkinen.

Han påminner också om att tvätta händerna efter att man hämtat böcker.

Enligt Häkkinen tänker, eller tänkte, Lovisabiblioteken inte följa uppmaningen om att helt sluta ge bort böcker.

– Det handlar ju om smittorisken och att folk inte ska komma i kontakt med varandra. Om en enskild kund plockar en bok därifrån och ingen annan är på plats så tror vi nog inte att det ökar smittorisken. Men det är upp till var och en, man måste själv avgöra om man vågar komma, säger Häkkinen.

Eftersom verksamheten vid Lovisabiblioteken avbryts kommer man antagligen att ta bort hyllorna med avskrivna böcker eftersom det inte längre finns personal som kan sköta om dem.

Läs e-böcker istället

Häkkinen tar upp problematiken med att biblioteken borde erbjuda kundservice, men det är svårt då biblioteken är stängda.

Biblioteken försöker marknadsföra sitt e-material och många kunder har faktiskt hittat e-böckernas värld.

Man behöver ett bibliotekskort för att få tillgång till e-materialet, och tills vidare går det inte att skaffa ett kort utan att besöka biblioteket fysiskt.

– Men inom Helle-samarbetet har vi talat om möjligheten att få tillfälliga bibliotekskort, säger Häkkinen.

kontaktimuovia ja kirjaston kirjoja
Det finns en risk för att viruset kan leva en längre tid på plastytor.
kontaktimuovia ja kirjaston kirjoja
Bild: Pyry Sarkiola / Yle
bibliotek,beläggning (arbete),böcker,plast

Om det blir möjligt så informerar biblioteket skilt om det.

Förfallodagen för alla bibliotekslån har förlängts till 1.6.2020. Samma
förlängning gäller för alla oavhämtade reservationer.

Ifall biblioteken är stängda för en längre period, förlängs förfallodagen automatiskt och inga avgifter som har kommit under undantagssituationen behöver betalas.

Bibliotekets e-service hittas på adressen https://helle.finna.fi/Content/e-aineisto. Mer information om hur man kommer åt e-materialet finns på stadens webbsida.

Biblioteket svarar fortfarande på e-post på adressen
loviisankirjasto@loviisa.fi och betjänar kunder per telefon på vardagar kl. 10-15 på numret 044 723 0242.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply