Nordjobb klarar finanskriser och IT-krascher men coronaviruset gör läget svårt – många tveksamma till att sommarjobba i Sverige | Inrikes


Kanske har du själv rensat fisk på Grönland eller jobbat på ett hotell i Norge via Nordjobb? Nordjobb brukar vara ett annorlunda alternativ till ett vanligt sommarjobb men under coronakrisen är Nordjobb blivit ett konkret exempel på hur viruset påverkar det nordiska samarbetet negativt.

Nordjobb är ett program som erbjuder unga en möjlighet att säsongsjobba i ett annat nordiskt land. Nordjobb erbjuder också boende och fritidsaktiviteter. Programchefen Fredrik Jakobsen kallar det ett “nordiskt äventyrspaket”.

Fredrik Jakobsen står framför en ljus vägg med ett papper i handen.
Fredrik Jakobsen säger att Nordjobbs koncept med att erbjuda unga jobb i olika nordiska länder stått inför en stor utmaning i år.
Fredrik Jakobsen står framför en ljus vägg med ett papper i handen.
Bild: Privat
Nordjobb,Norden

Nordjobb grundades 1985 och har i år verkat i 35 år, men det här är första gången som konceptet slutade fungera.

– Oavsett finanskriser och IT-krascher har Nordjobb fungerat, fram till den här våren, säger Jakobsen.

När coronaviruset slog till i Norden ville arbetsgivare inte längre ha nordjobbare och många nordjobbare ville inte längre resa till ett annat land.

Också när både parterna ville mötas gick det inte på grund av inreseförbund och karantänsregler.

– Nordjobb är ett konkret exempel på effekten av coronakrisen på den nordiska arbetsmarknaden och vad som händer när geografisk mobilitet slutar att fungera.

Oavsett finanskriser och IT-krascher har Nordjobb fungerat, fram till den här våren― Fredrik Jakobsen, programchef för Nordjobb

Coronapandemin har gjort att färre haft möjlighet att nordjobba i sommar.

– Ett vanligt år brukar Nordjobb ha ungefär 600 nordjobbare vid sommarens slut men i år tror vi att vi kanske kommer upp till ungefär hälften.

Tveksamhet till Sverige

I vår stod verksamheten nästan stilla och av dem som nordjobbar i sommar har många redan varit på plats i länderna de jobbar i. Men nu märker man en förbättring.

– Vi ser en skillnad jämfört med hur det var för bara tre veckor sedan. Runtom i Norden vill man att samhället ska komma igång igen och nu söker man allt flera nordjobbare.

De nordiska länderna öppnar upp sig inför varandra men Sverige är ett undantag och det är något som man märkt på Nordjobb.

– Många har varit väldigt tveksamma till att arbeta i Sverige och vi har människor som fått ett jobb i Sverige men sedan tackat nej till det på grund av coronasituationen.

Känner sig trygg i Stockholm trots coronaviruset

En som trots allt nordjobbar i Sverige är finska Terhi Numminen. Hon kommer från Jyväskylä men har i år studerat i Sverige.

Hon bestämde sig trots coronapandemin att stanna i Sverige och nordjobba. Hon jobbar i sommar på ett finsk-svenskt äldreboende i Stockholm.

Terhi Numminen står i en blommig blus framför en ingång.
Numminen säger att hon tycker det är kul att jobba med äldre och vara en del av deras vardag.
Terhi Numminen står i en blommig blus framför en ingång.
Bild: Terhi Numminen
corona,Stockholm,äldreomsorg,Nordjobb

Det har gått bra att jobba även om det svenska språket ibland varit en utmaning. Numminen är van att titta på nyheter på svenska men mera vardagligt språk har ibland varit svårt.

– Jag visste inte namnen på olika kroppsdelar eller vissa ord på kökssaker när jag kom hit. Ordet gaffel är något som jag lärt mig!

Min mormor har varit orolig och vi har ringt varandra mycket― Terhi Numminen

Coronaläget i Sverige är väldigt annorlunda än i Finland. På Numminens jobb har coronaviruset funnits bland både personal och klienter men själv har hon inte blivit smittad.

Numminen säger att det är intressant hur länder har hanterat coronakrisen så olika och hon tycker att livet på Stockholms gator fortsätter ganska normalt. Men hon känner sig ändå trygg i Stockholm.

– Jag känner mig inte orolig men man behöver vara försiktig. Jag håller avstånd och rör mig inte ute så mycket.

Vad tyckte din familj om att du sommarjobbar i Sverige?

– Min mormor har varit orolig och vi har ringt varandra mycket. Men mina föräldrar var glada över att jag hittade jobb och de är vana vid att jag är självständig och litar på att jag är försiktig.

Terhi Numminen iklädd skyddsvisir.
Terhi Numminen bär skyddsutrustning när hon jobbar med de äldre.
Terhi Numminen iklädd skyddsvisir.
Bild: Terhi Numminen
skyddsutrustning,äldreomsorg,Stockholm,coronavirus

På äldreboendet där Numminen arbetar finns det flera från personalen och bland dem som bor på boendet som har rötter i Finland. Hon säger att flera tycker det är tråkigt att de inte kan besöka Finland i sommar.

– Många hade hoppats på att besöka sina släktingar i sommar men nu kommer det inte hända.

Människor köar på ett torg för att köpa jordgubbar.
Numminen tycker att livet på Stockholms gator är ganska vardagligt.
Människor köar på ett torg för att köpa jordgubbar.
Bild: Terhi Numminen
Stockholm,Stockholms södra station

Nordjobb vill finnas där för arbetslösa unga

På grund av gränsrestriktionerna har Nordjobb i år ett nytt koncept som innebär att unga kan söka nordjobb i eget land. Men programchefen Fredrik Jakobsen säger att intresset inte har varit så stort och beräknar att ungefär 100 personer kommer ha nordjobbat i eget land vid slutet av 2020.

De som söker till Nordjobb gör det i första hand för att uppleva ett annat nordiskt land.

– Om man jobbar i eget land känner många att äventyrsaspekten försvinner, men det är positivt att unga som inte fått jobb kan få det via Nordjobb även om det är ens hemland.

En prognos som vi hör från alla nordiska länder är att det kommer att finnas en hög ungdomsarbetslöshet efter coronakrisen― Fredrik Jakobsen, programchef för Nordjobb

Nordens flaggor vid Riksdagshuset under sessionen i Stockholm.
Alla länder och självstyrda områden i Norden har haft färre nordjobbare i år.
Nordens flaggor vid Riksdagshuset under sessionen i Stockholm.
Bild: Magnus Fröderberg – norden.org
Stockholm,Norden,Nordiska rådet,Stockholms slott,riksdagen

Jakobsen hoppas läget ska bli som vanligt igen och att Nordjobb ska kunna fortsätta att erbjuda unga jobb runtom i Norden. Nordjobb vill i framtiden finnas till för att hjälpa arbetslösa.

– En prognos som vi hör från alla nordiska länder är att det kommer att finnas en hög ungdomsarbetslöshet efter coronakrisen. När ungdomar märker att det är svårt att hitta jobb på hemmaplan öppnar man kanske ögonen för att röra sig mellan de nordiska länderna. Och där vill Nordjobb vara med och hjälpa arbetslösa unga att få jobb.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply