Norge skärper coronarestriktionerna – max 20 gäster får delta vid jul- och nyårsfiranden – Utrikes – svenska.yle.fi


Enmetersregeln återinförs, begränsningar för privata sammankomster och utskänkningsstopp vid midnatt. Stigande coronasiffror oroar den norska regeringen som nu inför flera restriktioner på nytt för att tygla coronaviruset.

Coronavirusvarianten omikron sprider sig som bäst i rask takt i det norska samhället vilket väckt oro bland myndigheterna. Antalet personer som får sjukhusvård för covid-19 har ökat på den senaste tiden och ligger nu på 320.

– Vi skulle innerligt ha hoppats att vi var klara med coronapandemin nu och hoppades in i det längsta att julen skulle kunna vara som förr och normal, men nu är situationen med smittan likväl så allvarlig att vi måste tillsätta nya åtgärder, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Norges statsminister  Jonas Gahr Støre på en arkivbild från den 3 november.

Bildtext

Statsminister Jonas Gahr Støre säger att man vill minska de sociala kontakterna.

Bild: Lehtikuva

Normännen rekommenderas minska sina kontakter, hålla avstånd och träffas utomhus om möjligt. Den så kallade enmetersregeln tas i bruk igen, vilket innebär att människor uppmanas använda munskydd i situationer där avstånd på en meter inte kan upprätthållas.

Dessutom begränsar regeringen nu hur många personer som får träffas. Max tio personer får träffas under privata sammankomster i hemmet och max tjugo gäster får delta vid gemensamma jul- och nyårsfiranden.

– Vi stänger inte ner, vi sätter tydliga gränser för sociala kontakter för att få ner exponeringen, säger statsministern.

Smittan måste begränsas så att inte för många behöver sjukvård samtidigt

Restriktionerna som gäller munskydd och privata tillställningar rör inte barn. De får bjuda mer än 10 personer som de ändå är i kontakt med på dagis eller i skolan.

Barnen får också fortsättningsvis gå till skolan eller daghemmet, medan vuxna som kan jobba på distans uppmanas göra det.

Enmetersregeln gäller också restauranger och alla gäster ska framöver ha en sittplats. De nya restriktionerna gäller även restaurangernas utskänkning som ska avslutas vid midnatt.

NRK har listat vilka restriktioner som införs i Norge.

“Ta vaccinet”

Omikronvarianten sprider sig som bäst i stort omfång Norge. Smittspridningen ökat och allt fler personer som insjuknat i covid-19 behöver sjukhusvård. Statsminister Støre varnar för att sjukvården kan överbelastas.

– Smittan måste begränsas så att inte för många behöver sjukvård samtidigt. Samtidigt måste vi undvika åtgärder som leder till en total stängning av samhället och som påverkar barns och ungas liv för mycket. Vi vet att en fullständig nedstängning är ett högt pris för många, säger statsministern.

Han uppmanar befolkningen att ta coronavaccinet. Tills vidare verkar det som att vaccinen skyddat mot allvarlig sjukdom, också mot omikronvarianten, säger Støre.

Regeringens åtgärder får kritik och anses vara alltför hårt gå åt både privatpersoner och näringslivet.

– Åtgärderna som i dag infördes kommer att få konsekvenser för Oslo, säger Oslopolitikern Raymond Johansen.

Källor: VG, NRK, presskonferensenSource link

Be the first to comment

Leave a Reply