Norges coronaapp stoppades inför granskningNorges smittspårningsapp pekades ut som ett skräckexempel, tillsammans med liknande appar från länder som Bahrain och Kuwait, i en granskning av Amnesty International. Strax innan granskningen skulle publiceras valde norska myndigheter att dra tillbaka appen.

Men statsminister Erna Solberg försvarar den.

Norska folkhälsomyndigheten FHI meddelade på måndagen att man stoppar insamlingen av data i smittskyddsappen Smittestopp, samt raderar all data som hittills har samlats in.

Stoppet kom bara timmar innan människorättsorganisationen Amnesty skulle släppa en granskning över problemen med smittspårningsappar. Av elva granskade appar bedömdes Norges vara ett av de tre värsta exemplen, tillsammans med Kuwaits och Bahrains appar.

”Kör över integritet”

Amnesty hade ett möte med utvecklingschefen för Smittestopp den 10 juni, uppger organisationen i ett pressmeddelande.

”Bahrain, Kuwait och Norge har kört över människors integritet, med mycket invasiva övervakningsverktyg som går långt utöver vad som är motiverat i ansträngningarna för att ta itu med COVID-19”, säger Claudio Guarnieri vid Amnesty i pressmeddelandet.

Organisationen anser att det är rätt beslut av Norge att gå tillbaka till ritbordet igen, och uppmanar de övriga två ländernas regeringar att göra detsamma.

Spårar i realtid

Amnesty är bland annat kritisk till att apparna spårar användare i realtid via telefonernas gps och laddar upp informationen till en central databas. Datan kan enkelt kopplas till individer eftersom apparna kräver identifiering på olika sätt, i Norges fall ett telefonnummer.

Även Frankrike, Island och Förenade Arabemiraten använder ett centralt system, men där delas information om kontakt mellan mobiler eller motsvarande först när användare frivilligt rapporterar att de har symptom, eller på begäran av vårdmyndigheter.

Läs mer: ”Digital coronaspårning riskerar att kränka vår personliga integritet”

Norges statsminister Erna Solberg försvarar appen och säger att den kan bli viktig i framtiden om ett nytt utbrott blossar upp, men betonar att FHI måste göra flera ändringar.

– Jag menar att vi måste kunna ha appen framöver, men Folkehelseinstituttet ska se om de kan göra ändringar i den som gör den mer i linje med det som Datatilsynet kan acceptera, säger hon till NTB.

Fakta: Smittestopp

Norska motsvarigheten till folkhälsomyndigheten lanserade appen den 16 april i tre testkommuner; Trondheim, Tromsø och Drammen.

Tanken med smittspårningsappen är att snabbt kunna varsla personer som riskerar att ha smittats av det nya coronaviruset.

Dessutom kan Smittestopp ge information om hur människor förflyttar sig, som ska kunna göra det enklare att bedöma effekten av olika begränsningsåtgärder.

Appen har laddats ned av 1,6 miljoner personer, och i mitten av juni fanns 600 000 aktiva användare.

Source link