Nu får 65-plussarna boka tid till coronavaccinering i Vasa – överskötare: “Jag hoppas så många som möjligt vill ta vaccinet” | Österbotten


Den här veckan utvidgas coronavaccinationerna på många håll. I de flesta städer och kommuner vaccineras nu 65-åringar och äldre samt riskgrupperna 1 och 2. På somliga håll har vaccineringen ändå framskridit så pass långt att även 60-åringar får vaccin.

I Vasa får 60-åringarna fortfarande vänta ett tag till på att boka vaccintid, men tidsbokningen för personer mellan 65 och 69 år öppnades på måndagen.

Man kan boka tid antingen per telefon eller via nätet, berättar överskötare Kathy Guss vid Vasa stad.

– När man bokar tid elektroniskt identifierar man sig med sina bankkoder och kan sedan välja om man hör till en riskgrupp eller om man är över 65 år.

“Ha tålamod om det tutar upptaget”

Hur stor rusning det blir inom tidsbokningen är svårt att säga på förhand, säger Kathy Guss.

– Vi hade annonser på veckoslutet att man får börja ringa idag, och telefonlinjerna öppnades klockan nio. Först sen vet vi hur många det är som ringer och hur många som bokar tid elektroniskt.

Ringer man och det tutar upptaget gäller det helt enkelt att ha tålamod, säger Kathy Guss.

– Det är nästan alltid värst de första dagarna. Ser det ut som om ingen svarar kan man i lugn och ro vänta några dagar och sen ringa på nytt.

Det är nästan alltid värst de första dagarna. Ser det ut som om ingen svarar kan man i lugn och ro vänta några dagar och sen ringa på nytt.

Alla som vill ha vaccinet får det så man behöver inte vara orolig att man ska bli utan, försäkrar Guss.

Hur länge tar det från att man bokar tid tills man får sin vaccintid?

– Vi har lediga tider idag, och den här veckan. Men först på torsdag får vi veta hur mycket vaccin vi har till nästa vecka. Så alla tider som ges nu gäller den här veckan.

Beredda att svara på frågor

De som fyllt 65 år vaccineras med Astra Zenecas vaccin, enligt THL:s rekommendationer. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade förra veckan att det finns ett möjligt samband mellan vaccinet och blodproppar, men att riskerna för komplikationer är ytterst sällsynta.

Den här veckan samlas de finländska myndigheterna för att ta ställning till hur man går vidare med Astra Zeneca-vaccinet.

Kathy Guss säger att man inom vården är beredd på att få frågor om Astra Zenecas vaccin i samband med vaccineringarna.

– Frågor finns alltid när det gäller alla vacciner. När befolkningen får vaccin vill man veta vad man får för vaccin och vad det eventuellt har för biverkningar. Det hör till att man ger svar på det så gott man kan.

Astra Zeneca -rokotepullot.
Myndigheterna ska ta ställning till hur man går vidare med Astra Zenecas vaccin den här veckan.
Astra Zeneca -rokotepullot.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle
Astra Zeneca,coronavirus,coronavaccin,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Covid-19-vaccin,AstraZeneca,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,vaccinering,koronaviruspandemi

Vad säger du till den som är orolig för att få Astra Zenecas vaccin?

– Vi utgår ju alltid från THL:s rekommendationer, och för tillfället anser THL att det är tryggt att vaccinera personer över 65 år med Astra Zenecas vaccin. Men vi följer ju med THL:s beslut hela tiden, minut för minut och ser om det sker några förändringar i deras rekommendationer.

Kathy Guss hoppas nu att så många som möjligt vill ta coronavaccinet, att man får tillräckligt med vaccin och att man får det hela avklarat så fort som möjligt.

En femtedel av finländarna har fått coronavaccin

I Närpes börjar man vaccinera alla invånare födda 1953 eller tidigare idag.

Korsholm öppnade sin tidsbokning för 65–69-åringar i helgen.

I Karleby står likaså 65–69-åringarna nu i tur, liksom också i Jakobstad.

På städernas och kommunernas webbplatser kan du läsa mer om vaccinationstidtabellen i just din kommun.

Hittills har en femtedel av finländarna vaccinerats: 1,12 miljoner människor. 20,2 procent av befolkningen har fått den första dosen och 1,7 procent har fått två doser.

I hela landet har närmare 30 procent av 65–69-åringarna vaccinerats och 64 procent av 70–74-åringarna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply