Nu finns Jakobstad-Pedersöre tågstation – men i tåget kallas den fortfarande Bennäs | Österbotten


Tågstationen i Bennäs, Pedersöre bytte officiellt namn till Jakobstad-Pedersöre på måndagen. Förhoppningen är att ett tydligare namn på stationen ska locka fler passagerare.

För passagerarna på stationen den här måndagen verkar namnbytet inte vara någon stor sak.

– Mig kvittar det. Det är helt utmärkt att de byter men det hade kunnat heta Bennäs. Jag hade åkt lika bra med tåg ändå, säger Odert von Essen från Nykarleby.

Två personer på gården vid Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Odert von Essen och Dolores Mikander-Malmberg
Två personer på gården vid Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Bennäs,Jakobstad,von essen

Han tänker sig ändå att namnbytet kan underlätta för en del passagerar som kommer längre ifrån.

– Det blir tydligare. De vet vart de är på väg och vart de kommer.

I tåget heter stationen fortfarande Bennäs

Dolores Mikander-Malmberg var en av några passagerare som steg av tåget från Helsingfors vid middagstid på måndagen.

– Det var skillnad när man köpte biljetten men på tåget sa de Pännäinen-Bennäs hela tiden. Så de hade kanske glömt sina instruktioner, säger Mikander-Malmberg.

Vad tycker du om det?

– För mig är det ingen skillnad, huvudsaken att stationen är den rätta.

Man framför tågspår vid Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Fredrik Haga.
Man framför tågspår vid Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Jakobstad,Pedersöre,haga

Fredrik Haga åker tåg till och från Helsingfors varje vecka. Då man bokar biljett har stationsnamnet ändrat, men i tåget kallas stationen enligt Haga fortfarande Bennäs.

– Konduktörerna säger också Bennäs. Så tar man hit någon som ska till Jakobstad-Pedersöre så måste man meddela dem att köpa biljett dit men stiga av i Bennäs.

På VR uppger Merja Tuunanen att det här ska åtgärdas.

– Tanken är att vi ska göra en ny version av utropet och att den versionen ska uppdateras till tågen så fort som möjligt.

Margareta Kultalahti hämtar sin son från tåget. Hon tänker sig att Jakobstad är lite mer bekant namn än Bennäs och därför är ändringen helt okej.

Tror du förändringen kan öka mängden passagerare? Att folk hittar Jakobstad och vill åka dit?

– Om man vill tänka positivt så ja absolut. Men jag tror inte det gör någon skillnad. Om någon vill till Jakobstad hittar de nog Bennäs också.

Två personer framför Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Margareta Kultalahti och Juri Mäenpää.
Två personer framför Jakobstad-Pedersöre tågstation.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
Bennäs,Jakobstad,Pedersöre,tågstation

Det som var problem förr gick att lösa den här gången

SFP:s ordförande, Anna-Maja Henriksson, är en av de som arbetat för ett namnbyte i flera års tid. Hon minns att det redan 2010-2011 fördes diskussioner om ett namnbyte.

– Det visade sig vara väldigt svårt i början, det var problem med att det skulle bli väldigt dyrt och det var allt möjligt som var bekymmer då i början av 2010-talet, säger Henriksson.

Enligt Henriksson talades det då om en kostnad på flera hundratusen euro för att byta namn på stationen. Den här gången har Henriksson inte hört talas om någon summa eller pris för namnbytet.

– Med nya regeringen och efter diskussioner med Trafikverket och minister Harakka landade vi i att det här nu blir möjligt. Det känns förstås jättebra. Det har inte varit något problem i diskussionerna som förts. Allt sådant prat har försvunnit under resans gång.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson säätytalon rappusilla ennen hallituksen kokousta 19.5.2020.
Anna-Maja Henriksson (SFP).
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson säätytalon rappusilla ennen hallituksen kokousta 19.5.2020.
Bild: Susanne Salin / Yle
Regeringen Marin,Ständerhuset,Helsingfors,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,Arkitektur i Finland,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,pandemi,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,vår,2020,Gustaf Nyström,restauranger,restaurangbranschen,öppettillstånd,Anna-Maja Henriksson,Justitieminister

Henriksson motiverar namnbytet med att för många som inte är hemma från trakten är ordet Bennäs obekant.

– Åtminstone blir det inte färre passagerare på grund av namnbytet utan tanken är att det ska bli fler.

Turister kan lättare hitta rätt

Henriksson tar som exempel att alla som kommer med tåg söderifrån kanske inte gjort så stor skillnad på Karleby och Jakobstad, eller så vet de inte vet vad Bennäs innebär.

– Så har man kanske i misstag beställt biljett till Karleby fast man ska till Jakobstadsregionen och Jakobstad. Så till den delen kan namnbytet ha betydelse, säger Henriksson.

– Och förstås för turister som ser att i Jakobstad finns Nanoqmuseet eller Aspegrens trädgård, eller att det är i Jakobstad man bygger de där berömda segelbåtarna, och söker en station så för dem blir det mycket lättare.

Coronaviruset har förstås påverkat tågtrafiken men i dagsläget avgår sju tåg dagligen från Jakobstad-Pedersöre till Helsingfors. Turen 15:38 finns med, precis som vr lovade i mars.

– Den stora utmaningen nu är väl att få alla ortsbor att knacka in Jakobstad-Pedersöre i stället för Bennäs när de beställer biljetter. Det kan ta en stund innan man vänjer sig vid det, säger Henriksson.

Yle Österbotten har försökt nå Trafikledsverket för att ta reda på varför namnet på stationshuset fortfarande är Bennäs.

Artikeln kompletterad 15.6.2020 kl. 15.55 med VR:s svar på varför stationen fortfarande kallas Bennäs på tågen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply