Nu kan ester, letter och litauer resa runt i Baltikum igen – Finland och Polen är inbjudna att delta i “Baltiska bubblan” | Utrikes


De baltiska länderna har öppnat gränserna för fri rörlighet för invånare i Estland, Lettland och Litauen. Baltikum är nu den enda regionen i EU där det går att resa från land till land utan krav på karantän.

– De tre baltiska länderna öppnar resebubblan, som internationella medier har döpt den till, säger den litauiska regeringens coronavirusarbetsgrupps talesperson Giedrius Surplys stolt.

I praktiken betyder den här resebubblan att alla invånare och medborgare i Estland, Lettland och Litauen får resa fritt över de inbördes gränserna utan att behöva sätta sig i karantän i två veckor.

För de som kommer hit från andra länder kvarstår karantänen, med vissa undantag för en del finländare och polacker.

– Att vi öppnar gränserna inom Baltikum är en ganska seriös signal till Europa och världen att vår region har hanterat coronakrisen på rätt sätt, säger Litauens premiärminister Saulius Skvernelis.

Litauens premiärminister Saulius Skvernelis.
Saulis Skvernelis, Litauens regeringschef: “Snart kan resezonen utökas med Polen, tycker jag.”
Litauens premiärminister Saulius Skvernelis.
Bild: Toms Kalnins
Saulius Skvernelis,Litauen,Baltikum

– Vi har alla tre använt liknande metoder, vi har en liknande epidemiologisk situation, så vi kan öppna Baltikum.

Rent strikt är det Estland och Litauen som öppnar sina gränser, medan Lettland hela tiden har tillåtit invånare från grannländerna att komma in i landet.

De tuffa reglerna i Litauen har gjort livet svårt för Danute, en äldre litauiska som bor på den lettiska sidan av gränsen i byn Neretaslauki.

– Det första jag tänker göra nu är att ta mig över till Litauen för att besöka min syster, gå till kyrkan och besöka gravarna, säger hon.

Enligt Danute är hon ändå glad att hon har bott i Lettland under coronakrisen.

– Allt är mycket strikt i Litauen, ingenting är tillåtet. I Lettland däremot är allt enklare. Man kan resa runt, man behöver inte bära ansiktsmask.

Medborgare i de baltiska länderna och personer som juridiskt är bosatta där har rätt att resa i Estland, Lettland och Litauen utan begränsningar förutsatt att de:

– Inte har rest utanför Baltikum under de senaste 14 dagarna.
– Inte bör vara i självisolering för att de har testat positivt för covid-19 eller har varit i kontakt med en person som har testat positivt för covid-19.
– Inte visar symptom som kan bero på en luftvägsinfektion.

Estlands socialminister Tanel Kiik betonar att de som känner sig sjuka fortfarande ska stanna hemma.

– Det är också viktigt att alla vet vart i de tre länderna de ska vända sig om de blir sjuka, säger han.

Personer som har vistats utanför Baltikum eller uppvisar sjukdomssymptom tillåts inte resa över nationsgränserna.

På sommaren kan Baltikum bli finländarnas stora resemål

Lettland har erbjudit både Finland och Polen att ansluta till den fria resezonen.

Hittills kan bara sådana finländare som har sin arbetsplats i Estland resa dit utan att behöva sätta sig två veckor i karantän. Litauen tillåter på motsvarande sätt polacker att komma till sitt jobb i Litauen.

Estland vill, precis som Lettland, att Finland snart ska ansluta sig helt till den nya pakten.

En resezon från norra Finland till södra Polen är en marknad på 50 miljoner personer och kanske den enda möjligheten för många bolag inom resebranschen att klara sommaren utan konkurs.

– Det är viktigt för ekonomin, men också av personliga skäl, att vi har friheten att resa, säger Vilniusbon Rimas Cuplinskas. COVID-läget är liknande i de baltiska länderna och i Polen.

Också Gabija Narusyte ser positivt på möjligen att nu få resa runt i Baltikum, men hon hoppas att mänskor gör det på ett säkert sätt.

– För mig betyder det att det efter en över en månad lång stagnation nu finns ett ljus i ändan av tunneln. Friheten är ett tecken att folk kan röra på sig och att företagen kan öppna sin verksamhet igen.

Av de fem länderna är Finland värst drabbat av coronakrisen. Bara Estland har ens närapå lika många döda i relation till antalet invånare.

Under torsdagens lopp har vi tagit ner alla vägspärrar som vi placerade ut på småvägarna längs med gränsen till Lettland.― Kristi Raidla, Polis- och gränsbevakningsmyndigheten

De estniska hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar inte att Finland redan nu bjuds in i den baltiska resebubblan.

Enligt Vetenskapsrådet är smittspridningen i Finland flera gånger större och fortfarande ett problem. Därför säger det att gränserna redan nu är för öppna.

Finland och Estland tillåter från och med torsdagen den 14 maj att personer som bor i det ena landet och har sin arbetsplats i det andra pendlar utan karantänstvång – de bara rekommenderas att gå i karantän.

– De som kommer hem från Finland borde fortfarande tillbringa två veckor i karantän och de borde testas, anser Irja Lutsar, professor i mikrobiologi och virologi vid Tartu universitet.

Restaurang i Vilnius, Litauen väntar på kunder till sin uteservering.
Restaurang i Vilnius Gamla stad väntar på kunder till sin uteservering. Bilden är från sommaren 2019.
Restaurang i Vilnius, Litauen väntar på kunder till sin uteservering.
Bild: Gustaf Antell
Litauen,Vilnius,Gamla staden, Vilnius,Baltikum,turism,restauranger,restaurangbranschen,sommar

Baltikum – Estland, Lettland och LitauenSource link

Be the first to comment

Leave a Reply