Nu rekommenderas munskydd för tågresenärer i Europa – VR låter folk välja själva | Inrikes


Europeiska myndigheter rekommenderar att både järnvägspersonal och tågpassagerare använder munskydd. I Finland verkar det inte bli aktuellt. VR har frågat sina kunder och de flesta vill vara fria att välja. Däremot efterlyser kunderna glesare sittplacering.

Både järnvägspersonal och tågpassagerare ska använda munskydd. Det här gäller ifall ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter inte kan hållas.

Rekommendationen kommer från EU-kommissionen, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar samt Europeiska unionens järnvägsbyrå.

VR följer de finska myndigheternas rekommendationer. Det är alltså frivilligt att bära munskydd på finska tåg, säger Juho Hannukainen, planeringschef på VR.

– Vi litar på de finska myndigheterna. Skulle det komma nya rekommendationer så tänker vi om.

VR kör med fullt materiel även om antalet passagerare varit betydligt lägre än under vanliga somrar. Så det borde finnas gott om plats― VR

Enligt Hannukainen bär en del passagerare skydd, men så värst utbrett är det inte.

– Å andra sidan är det inte så många som bär munskydd på stan i Helsingfors heller, säger han.

– Tågresenärer får naturligtvis använda munskydd och konduktören säljer också sådana.

munskydd i färgglatt tyg
Det ser inte ut som att munskydden blir obligatoriska i finska tåg.
munskydd i färgglatt tyg
Bild: Mostphotos/Elisabeth Cölfen
Munskydd,coronavirus,hemmagjorda munskydd

Hannukainen vet inte hur populärt det har varit att köpa sitt reseskydd på tåget av konduktören.

VR:s kundundersökning visar att endast en bråkdel av resenärerna vill att det ska bli obligatoriskt att bära munskydd. De flesta vill att det ska vara frivilligt.

VR uppmanar till säkerhetsavstånd men folk sitter tätt

Enligt Hannukainen sköter VR hygienen bra. Det finns handspritautomater på tåget, och passagerare uppmanas hålla säkerhetsavstånd när de stiger av eller på tåget.

Däremot är det fullt möjligt att någon har biljett till platsen bredvid dig. Att hålla säkerhetsavstånd under tågresan går alltså inte alltid i praktiken.

– Endast få tåg har varit fullsatta, för VR kör med fullt materiel även om antalet passagerare varit betydligt lägre än under vanliga somrar. Så det borde finnas gott om plats, säger Hannukainen.

VR ser också till att fjärrtågen inte har fler passagerare än bänkar. Förr fick man köpa biljett på tåget, men nu måste man ha biljett innan man stiger på.

Att begränsa antalet kunder genom att sälja till exempel bara varannan plats går inte. Det ryms inte fler tåg på spåren i rusningstid.

Så för att försäkra sig om att alla kan ta sig till jobbet fortsätter VR ha alla platser till salu.

Enligt VR:s kundundersökning önskar sig många en möjlighet att köpa tomma platser runt sig.

– Vi utvecklar försäljningssystemet så att man kan köpa den bredvidvarande platsen, eller köpa en av de avskilda arbetskupéerna för 2-4 personer utan att behöva betala fullt pris för att platser.

Något datum för lanseringen uppges inte ännu.Source link