Nu står det klart: UMK-finalen ordnas i Tammerfors i februari – från och med i dag kan du skicka in ditt bidrag! | Kultur och nöje


Glada nyheter för alla Eurovisionsfantaster: UMK – Tävlingen för ny musik blir av nästa år, oavsett coronaläget. Ansökningstiden startar id ag och vinnaren, Finlands representant i Eurovision Song Contest 2021 koras i UMK-finalen i Tammerfors i februari.

– Vi är jätteglada över att över huvud taget kunna ordna tävlingen, trots osäkra coronatider, säger UMK:s producent Anssi Autio.

Årets Eurovision Song Contest ställdes som bekant in på grund av coronaviruset. För att förhindra att sångtävlingen ställs in fler gånger har arrangören European Broadcasting Union, EBU infört nya regler som garanterar att tävlingen blir av, oavsett globala omständigheter.

Enligt Anssi Autio har arrangörerna på UMK bollat med olika scenarier för nästa års final i Tammerfors ifall coronaläget skulle förvärras igen.

– Plan B är att inte ha publik på plats i Tammerfors, bara deltagarna och ett minimiantal personal. Men vinnaren kommer att krönas i vilket fall som helst, säger Anssi Autio till Svenska Yle.

Låtarna som går vidare i tävlingen väljs av en expertjury som består av personer med erfarenhet av musikbranschen. YleX:s musikchef Tapio Hakanen fortsätter som expertjuryns ordförande.

– UMK för samman finländarna med hjälp av musiken genom att bjuda på en av årets största tv-shower. Varje vår finner vi alla vår inre musikexpert som vill vara med och påverka hur och av vem Finland representeras i Eurovisionen – världens största musikshow, säger Hakanen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– UMK erbjuder alla artister möjligheten att ta ett kliv framåt i sin karriär, och en möjlighet för låtskrivare att få sin låt framförd inför 180 miljoner tittare. Jag väntar med iver på att få se hurdana bidrag som deltar i år.

Tävlingen öppen för alla

Deltagarna i UMK21 presenteras i januari och tävlingen kulminerar med finalen som ordnas i Mediapolis tv-studio i Tammerfors 20 februari. Finalen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan och refereras också på svenska. Vinnaren får representera Finland i Eurovision Song Contest i Rotterdam den 18 – 22 maj 2021.

Aksel Kankaanranta och låten Looking Back vann årets UMK och skulle ha tävlat i Rotterdam den 12–16 maj. EBU har beslutat att bidragen i ESC 2021 måste vara nya, och att fjolårets låtar därför inte får tävla.

– Tävlingen är öppen för alla och Kankaanranta är förstås välkommen att delta med ett nytt bidrag, säger Anssi Autio.

Svenska Yle har försökt nå Kankaanranta för en kommentar kring om han ställer upp igen, utan att ha fått svar.

Designtävling för UMK:s nya vandringspris pågår

Nytt för i år är också UMK:s vandringspris. För att fira UMK:s tioårsjubileum har arrangörerna öppnat en designtävling för vandringspriset. Bidragen tas emot fram till den 7 september. Uppgiften är att designa ett pris som första gången skall överlämnas till segraren i UMK 2021.

Tävlingen är öppen för alla och du kan delta genom att skicka in ett visuellt utkast och en kostnadsberäkning för bidraget. Ett första urval bland bidragen görs av en expertjury. Publiken väljer den slutgiltiga segraren bland de utvalda bidragen. Det vinnande bidraget publiceras under hösten och vandringspriset ska vara klart i början av 2021. Vinnaren får 3 000 euro.

Ansökningstiden till UMK är öppen 1.9 kl. 08.00 – 7.9 kl. 23.59 på adressen yle.fi/umk. Här hittar du också tävlingsreglerna på svenska, finska och engelska.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply